IMG 20200211 201243 008 1
Publicerad 17 februari 2020 kl 14:49

Intresset för mode och stil blev hennes utbildning

En vanlig missuppfattning är att estenomer enbart fokuserar på yta, men som expert i skönhetsbranschen är jobbmöjligheterna efter examen många. "Vi sminkar inte oss och fixar håret på varandra dagarna i ända. Studierna är mycket mer än så" berättar studerande Carolina Forsman.

Namn: Carolina Forsman
Ålder: 21 år
Kommer från: Pedersöre, Österbotten.
Gör: Studerar första året på estenomutbildningen vid Yrkeshögskolan Novia.

Första gången som Carolina Forsman fick höra talas om yrkestiteln estenom var redan under sin högstadietid. Utbildningen dök upp på den finlandssvenska influencern Sandra Holmängs blogg, som även hon har tagit examen som estenom.

- Jag visste redan då att jag ville studera det i framtiden. Det var en självklarhet för mig att utbilda mig inom ett område som jag anser är roligt och inspirerande, istället för att välja en väg som jag skulle vantrivas med. 

Under sin lediga tid skapar Forsman digitalt material till sina sociala kanaler, läser senaste nytt inom den kungliga världen, tar långa promenader och umgås med nära och kära. Men stört av allt är intresset för det kreativa och estetiska i samhället. Passionen för mode och stil har funnits sedan barnsben.

- Ett tag ville jag bli florist och sprang runt i mormors trädgård för att skapa olika buketter. Nästa dag var det personlig stylist som gällde. När jämnåriga barn i lågstadiet gick hem för att spela spel satt jag med mina tiotals klädkataloger och
shoppade åt mina påhittade kunder. Jag har sparat alla kataloger i en låda och jag tar fram dem ibland för att se mina outfit-idéer år 2006.

Ansökningsprocessen och utbildningen unik i sitt slag

Estenomutbildningen är på yrkeshögskolenivå och är den enda av sitt slag i världen. Därför ordnas det även en ansökningsprocess där sökanden får en förhandsuppgift att göra. Sedan väntar intervju och ett gruppmoment. Antagningen sker vartannat år och nästa antagning blir våren 2021. Forsman minns ännu sin förhandsuppgift väl.

-  Vi skulle skapa en stilhelhet med 70-tals tema i en uppdaterad version som passade nutiden. Uppgiften
presenterades och diskuterades sedan under intervjun. I gruppmomentet skulle vi på begränsad tid skapa en reklamaffisch lämpad för en specifik produkt. För många kan gruppmoment och intervjuer kännas skrämmande, men allting ägde rum under avslappnade former.

För tillfället består klassen av 20 stycken studerande och enligt läroplanen ingår också självstudier. 

- Jag skulle säga att vi har ungefär hälften självstudier och hälften undervisning med handledare. 

2019 10 10 10.09.50 5

Under studierna lär man sig både makeup och hårstyling. Här är en av Carolina Forsmans verk. Bild: privat.


Som färdigutbildad estenom
har du kompetens inom flera områden i skönhetsbranschen. Bland annat känner du till utvecklingen av skönhetsvårdens tjänster och produkter, du har både hud-, hår-, makeup- och stilkompetens, behärskar kosmetikprodukternas egenskaper, känner till skönhetsbranschens affärsverksamhet och företagsamhet och har kompetens i skönhetsbranschens forskning. Mångsidigheten är en av de saker som Forsman uppskattar mest med studierna.

- Jag gillar blandningen av kurser. Vi lär oss allt från stilkonsultation och kundservice till sociala medier, men har också möjligheten att testa på olika yrkesområden inom branschen. Det underlättar när jag senare ska välja vilken typ av jobb som lockar.

Forsman identifierar sig som en teoretisk person och har upplevt utmaningar i den relativt praktiska utbildning. Det har hon löst genom att skräddarsy ett eget arbetssätt, så att det passar hennes inlärningstekniker.  

- Min favoritkurs hittills är stilkonsultation. Kläder och stil har ständigt varit mitt fokus. Därför har det varit oerhört roligt att få tillfälle att diskutera, utbyta idéer och perspektiv med likasinnade. Jag gillade också fotografering och digital stilplanering. Intresset för det digitala växer sig större för varje dag och jag har en känsla av att mitt framtida jobb kommer basera sig på en kombination mellan mode och sociala medier.

Allt handlar inte bara om ytlighet

Den största missuppfattningen om utbildningen är att det bara handlar om yta, och att den som studerar till estenom också är väldigt ytlig. En estenom jobbar också med det inre välbefinnandet, som också betonas kontinuerligt under studietiden. Målet är att ta fram människans inre skönhet, alltså personligheten och utstrålningen.

- Vi sminkar inte oss och fixar håret på varandra dagarna i ända. Studierna är mycket mer än så. Självklart lär vi oss teori, som i sin tur är mer än man tror. Jag ska ändå inte sticka under stolen med att jag bryr mig om mitt yttre, för det finns inget fel i det, men då vill jag tillägga att det är snarare på ett kreativt plan än ett skevt tankesätt.

Som utbildad estenom är arbetsmöjligheterna många. Du kan välja att till exempel bli egenföretagare och erbjuda tjänster inom smink och mode. Andra exempel på yrken är stilplanerare, stylist, make up artist, inköpare för klädföretag, importör och produktutvecklare. Det finns också arbetsmöjligheter man inte tänker på i första hand.

- Du kan jobba som maskör på en teater, under en filmproduktion eller TV-inspelning. Modeskribent på branschtidningar och modekoordinator är andra alternativ. Att kan arbeta på presskontor, showrooms eller trendbyråer bli allt vanligare och mer populärt. Det senaste tillskottet är professionell influencer samt andra arbeten som rör sociala medier, exempelvis medieproducent.

När Forsman blir färdig estenom väntar en hel värld med alternativ till arbeten. Ännu är hon för tidigt inne i studierna för att vara helt säker på vilken inriktning hon vill välja.

- Just nu lockar sociala medier och marknadsföring. Det i kombination med något moderelaterat hade varit en perfekt mix, och stylinguppdrag vid sidan om. Eller varför inte jobba som skribent på ett modemagasin? Jag tycker om att uttrycka mig i text. 

2020 02 15 02.49.08 2 1

Som utbildad estenom har du bred kunskap om skönhetsbranschen. Många väljer att starta eget företag. Bild: Privat

 

Är du också intresserad av att studera till estenom? Här kommer några snabba tips från Carolina: 

  • Tro på dig själv, dina kunskaper, färdigheter och idéer. I en bransch som denna lönar det sig att vara
    sig själv.
  • Det är inget fel med att sticka ut. Snarare tvärtom, det är en fördel.
  • Hitta dina styrkor, upprätthåll och utveckla dem.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar