minimalism2
Publicerad 9 februari 2019 kl 07:00

Så lever du mera minimalistiskt

Fenomenet minimalism är en populär livsstil som fått allt mer synlighet i sociala medier på sistone. Men vad betyder det egentligen?

Minimalism är individuellt och betyder olika beroende på vem du frågar, men grundprincipen är att äga endast sånt som fyller en funktion eller adderar värde till din vardag. De som lever minimalistiskt slutar naturligt att köpa hem onödiga grejer, eftersom de förstår att de varken fyller någon funktion eller kommer komma till användning. Minimalism kan implementeras i olika kategorier i din vardag: köket, badrummet, garderoben, för att nämna några.


Vill du tänka mer minimalistiskt i köket kan du:

1. Undvika dubbletter. Egentligen behöver du bara en av allt; en stekspade, en soppslev och ett durkslag.

2. Undvika att köpa hem olika köksredskap/maskiner du aldrig kommer använda.

3. Rensa bort gamla kryddor, proteinpulver eller “superfoods” som har passerat bäst-före-datum. Om det visar sig att du knappt använt spirulinan du ville testa förra året, och du blir tvungen att slänga bort mer än hälften: köp inte det på nytt.

5. Bevara saker i glasburkar. De håller tätt och gör att dina produkter håller längre.

6. Rensa ur kylskåpet på gammal mat. Du kanske inte har gammal mjölk i kylen, men många har ketchupflaskor och såser som blivit gamla för länge sen.

7. Äta upp maten som finns i ditt skåp innan du köper mer! En rolig sak du kan testa är att se hur länge du klarar dig på maten du har i köksskåpen utan att handla hem mera. Av tomatkross, linser, kokosmjölk, pasta, sojakross och kryddor kan du få ihop riktigt goda måltider.


Ställ dig själv frågan:

Hur många kastruller och stekpannor behöver jag egentligen?’ Ge bort de du inte använder och behåll favoriterna. Samma gäller knivar: ofta har du två-tre knivar som är dina favoriter. Behåll dem, gör dig av med resten.


Saker att du kan göra dig av med i badrummet:

1. Sånt som ändrat färg, textur och/eller lukt, varit öppet längre än 12 månader, du inte använder längre, är halvfull och du lämnat åt dess öde, torkat bort och du har fler än en av. T.ex. gamla parfymer, gammal tandkräm, schampoflaskor, gamla body lotions, halvfulla ansiktskrämer du inte använder, gamla mascaror och läppstift, deodorant, brun-utan-sol, torkade nagellack eller de du inte använder.

2. Gamla handdukar med fläckar och såna du inte använder längre. De kan du donera till t.ex. en katt- eller hundgård.

3. Skräp - det är lätt hänt att tomma förpackningar står och samlar damm i badrumsskåpet.

4. Produktprover. Om du fått massa små testers via tidningsprenumerationer eller då du handlat något som bara tar upp plats i ditt badrum är det dags att göra sig av med dem. Hur ofta testar du faktiskt ett mini-schampo eller en droppe foundation?

5. Sminkborstar av dålig kvalité och såna du inte använder.

Då du ska ta tag i garderoben är det viktigt att inte göra dig inte av med något som du behöver en annan säsong. T.ex. om du rensar på sommaren: släng inte dina vinterbyxor bara för att du inte använder dem just nu, det blir bara en extra utgift om du blir tvungen att köpa nya varje säsong! Gör dig heller inte av med sommarplagg på vintern utan gör smarta val och rensa bara de kläder som är i säsong för tillfället och som du inte använder.

 

minimalism1

Att ta tag i garderoben kan vara det första steget på din minimalistiska resa.


Tänk på:

1. Vilka sorts kläder du trivs i. De kläder du trivs i är de du tenderar välja oftare då du bestämmer outfit på morgonen.

2. I vilka färger du vill klä dig. Du kanske gillar rött och randigt på alla andra, men själv tröttnar jag på såna plagg efter en eller två användningar, då säger det sig själv - undvik att spendera pengar på sånt du använder endast ett fåtal gånger

3. Att göra upp fyra olika högar

 

SPARA / SLÄNG & ÅTERVINN / KANSKE / DONERA & SÄLJ

> spara de kläder du gillar och använder

> släng & återvinn de plagg som är i för dåligt skick för att donera eller sälja

> kanske-högen innehåller plagg du är osäker på och lägger undan i en låda i garderoben/källaren. Om du inte saknar plaggen och inte går och hämtar dem ur lådan under den närmaste månaden är du säkert redo att göra dig av med dem trots allt. Lite som att provseparera, fast med ett plagg.

> donera & sälj till en organisation eller på loppis


4. Att bara behålla dina absoluta favoritplagg och de plagg du faktiskt använder. En bra tumregel: gör dig av med sånt du inte använt de senaste två månaderna.

5. PPA, eller pris per användning och handla smart då du väl handlar. Du vill hitta en produkt med så lågt PPA som möjligt. Behöver du nya vinterkängor? Ta hellre smällen en gång och köp de som är 50€ dyrare om det innebär att de håller fler säsonger jämfört med de som kostar under 50-lappen. Undvik att behöva punga ut pengar varje säsong för något du kan betala för en gång och sedan ha i tio år framåt. PPA på ett par Dr. Martens är inte många cent i jämförelse med ett par taskiga skor för 50€ som håller 5 användningar innan de förstörs av den finska vintern En klänning du endast använder under en utekväll har då PPA lika med inköpspriset. Du behöver inte köpa en klänning för en endaste utekväll. Kanske du kan låna en av en vän eller redan har en liggandes i din garderob?

Minimalism är inte något som händer över en natt, utan något som kan ta veckor eller månader att bemästra. På vägen kommer du känna en lättnad och det blir bara lättare att släppa taget om saker. Du kan till exempel lägga upp delmål, och testa på olika kategorier i olika skeden. I vår kanske du kan städa ur förrådet och ta tag i garderoben, och varför inte ta tag i köket under semestern? Alla kan ha nytta av att tänka mer minimalistiskt, så varför inte börja redan idag?


Text: Jennifer Carp
Bild: Unsplash.com

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar