Artikel från
d040a8524e91d2adbda33aaa14cebe17 Den årliga tomatfestivalen "La Tomatina" i spanska Buñol roade tusentals på onsdagen. Foto: Alberto Saiz/AP/TT
Publicerad 28 augusti 2019 kl 23:35

Spansk tomatorgie håller stilen

Årets "La Tomatina" avlöpte traditionsenligt i den lilla spanska staden Buñol väster om Valencia. Tusentals festivaldeltagare kastade tomater på varandra och hoppade, gled och plaskade runt i det röda tomatmoset som täckte gator och torg.

Stadshuset hade delat ut över 20 000 festivalbiljetter. Arrangörerna körde fram sex stora lastbilar och vräkte 145 ton övermogna tomater över den förväntansfulla folkmassan som snabbt färgades röd.

Vissa (mer erfarna?) festprissar bar cyklopögon. Flera hus var täckta med presenningar för att skydda väggar och annat.

Det sägs att festivalens ursprung var ett bråk på orten 1945. Då ska ungdomar ha stulit tomater från en grönsakshandlare och startat ett spontant matkrig. Under 50-talet förbjöd Francodiktaturen festivalen i flera år, men på 80-talet kom ett uppsving. Sedan 2002 klassas "La Tomatina" som en del av Spaniens nationella arv.

Tomatorgien är numera en färgstark turistattraktion som lockar tusentals turister och genererar stora inkomster till Buñol.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar