134319548 l
Publicerad 17 april 2020 kl 22:00

TikTok: Vägen till framgång

En app där du kan ladda upp en minut långa videor och en chans att nå ut till miljoner användare världen över. TikTok grundades så sent som 2016 men är idag en framgångssaga utan dess like. Hur gick det till? Här går vi till botten med vad appen egentligen går ut på och varför den är en sån succé.

Företaget bakom mobilappen TikTok är idag världens högst värderade startup. Med knappa fyra år på nacken kan man lätt ta den är appen för en liten gröngöling i kampen om sociala medier-användare, men konceptet har visat sig vara allt annat än amatörmässigt. Idag finns det över 800 miljoner aktiva användare på TikTok. Här möts artister och influencers från generation Z i en värld av musik- och dansvideor, humoristiska klipp, utmaningar och läppsynkroniserande videor. Att scrolla igenom flödet på TikTok är som att dyka i en bottenlös brunn, du blir aldrig klar. Men vad är det egentligen framgångskonceptet? 

130076457 l


En succé på knappa fyra år

TikTok lanserades år 2016 av det kinesiska företaget ByteDance, som redan då ägde flera populära appar för sociala nätverk. Då lanserade ByteDance en kortvideo-app i Kina som heter Douyin. Själva konceptet var inget nytt för Kinas marknad, men Douyins popularitet ökade snabbt och inom ett år hade appen 100 miljoner användare och 1 miljard videovisningar varje dag.  Ett år senare expanderade Douyin utanför Kina och gick då under ett nytt namn – TikTok. Plattformen blev snabbt etta på topplistorna i Thailand, Japan och andra asiatiska länder. Men när TikTok började få dragkraft globalt fanns det redan en annan app med samma korta video-koncept i USA: Musical.ly. Fokus där var 15-sekunders läppsynkroniserande musikvideor. 

I november 2017 köpte ByteDance Musical.ly för en summa på 1 miljard dollar. Drygt ett år senare tillkännagav ByteDance att Musical.ly skulle stängas ner och sammanslås med TikTok. Alla Musical.ly-profiler flyttades automatiskt till TikTok-plattformen.

Namnlos design 3

Sedan sammanslagningen har TikTok ökat i popularitet. Nu finns det användare i 154 länder världen över och dagligen ses videor över 1 miljard gånger. TikTok har expanderat till mer än 400 anställda bara i USA. Tack vare appens fokus på musik, har också TikTok blivit en plattform för nya artister att bli upptäckta: bland annat fick Lil Nas X låt "Old Town Road" fart på TikTok, där låten användes för otaliga videor och memes, innan den toppade Billboard-listorna.
 

En minut långa videoklipp

Appens koncept är alltså att du skapar videoklipp, skickar meddelanden och gillar och kommenterar varandras videor. Videoklippen kan vara upp till 60 sekunder långa och bestå av i princip vad som helst. Oftast är det läppsynkroniserande klipp med infogad ljud från TikToks ljudbibliotek. Här finns allt från låtar, kända filmcitat och originalljud från andra användare. På det här sättet kan en låt eller röst bli viral och andra användare vill efterskapa originalklippet.

Skarmavbild 2020 04 10 kl. 09.45.40

På appen florerar det också olika dansutmaningar, musikutmaningar och roliga memes som användarna försöker härma på ett humoristiskt sätt. Precis som på Instagram finns ett så kallad "hemmaflöde" (For You) där det dyker upp videor som du eventuellt kan uppskatta. Samtidigt som det självklart finns influencers och kändisar med miljontals följare på appen, är TikTok mer transparent än något annat socialt medium. Här är det humor och genuinitet som räknas. Glöm poserande bilder och skönhetsfilter, det här är en app för helt vanliga människor. Du kan transportera dig till en värld av vanliga amerikanska tonåringar vars videor har tusentals likes och hundratals peppande kommentarer. 

 

Nyckeln till framgång

TikTok påminner mycket om sina föregångare som till exempel Snapchat, Vine och Vimeo. Vad som gör att en app slår igenom så stort och blir så viral är svårt att säga, men vissa faktorer har självklart en påverkan. Det är mycket tack vare den finurliga algoritmen som gör det eviga scrollandet oemotståndligt. I ditt flöde dyker det upp den ena mer underhållande videon efter den andra. Som användare finns det ett stort utbud av ljud och visuella effekter och redigeringsverktyget för videon är dessutom väldigt lättanvänt. Du behöver inte klippa och redigera i krångliga program: på TikTok kan alla vara proffs.

En annan orsak till TikToks popularitet, är saknaden av filter. Självklart är många av de största influencerna väldigt snygga enligt normen, men samtidigt bjuder alla på sig i mycket större skala än på till exempel Instagram. Man gör parodier, filmar sig i konstiga situationer och hittar en gemenskap bland andra användare. Ibland får videon en att höja på ögonbrynet och ibland scrollar du vidare och tänker för dig själv: vem i all sin dar kommer på det här?

Black White Chic Edgy Minimalist Price List 1

Följarna är också betydligt mera engagerade och är snabba på att dela ut gillningar och kommentarer till höger och vänster för att sprida kärlek. Tiktok har lyckats skapa en värld där kreativitet möter humor och talang, på ett sätt som inte funnits tidigare.

 

Baksidan med appen

Som med allt på nätet idag, finns det också en mörk sida av TikTok. Appen har en relativt ung användarbas och det har under åren uppstått rättsliga tvister gällande barns integritet. År 2019 betalade TikTok en böter på 5,7 miljoner dollar efter anklagelser om att appen olagligt samlade in personlig information från barn under 13 år utan förälders samtycke. South China Morning Post rapporterade också att hundratals barn i Hong Kong avslöjade sina fulla namn, telefonnummer och skolor genom att inkludera informationen i offentliga videor. De noterade också att många av dessa konton fick meddelanden från vuxna män som bad unga flickor att "vara deras flickvän". Som ung användare på nätet finns det alltid en risk att bli utsatt för pedofili eller andra sexuella trakasserier, vilket betyder att du som vuxen och förälder måste hålla koll på vad ditt barn publicerar på plattformen och dessutom kunna gå in på kontot för att hänga med. 

TikTok har också blivit anklagad för att censurera innehåll. Interna handlingar erhållna från Guardian fann att TikTok censurerade politiskt innehåll som sa emot den kinesiska regeringen. Det här uppdagades när man upptäckte en misstänksam frånvaro av videor från Hong Kongs protester 2019. TikTok har hela tiden hävdat att ingen av moderatorerna är baserade i Kina, och att ingen "utländsk regering" ber plattformen att censurera innehåll.

93933288 559268071364398 6447399111397212160 nScreenshot: @jasonderulo

Trots utmaningarna en app med över 800 miljoner följare möter, är TikTok en app du måste känna till. Det är ett av de viktigaste företagen inom sociala medier och de som ligger i framkant för framtidens influencer. 
 

Källor:
Nyteknik.se
businessinsider.com
vox.com
influencermarketinghub.com
omnicoreagency.com

Du kanske också gillar:

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar