31509236 l
Publicerad 20 april 2020 kl 22:00

Trendspaning: Sociala medier 2020

Med fyra månader in i det nya året har vi hunnit ta en ordentlig titt på vad sociala medier kommer leverera i år. Rörligt material och förstärkt verklighet är två stora trender år 2020.

Trendspaning!

1. IGTV

Instagrams TV-funktion lanserades redan 2018 men är en app som fortsätter att öka i popularitet och som ännu inte nått sin höjd. Det som skiljer IGTV från Instagrams vanliga innehåll är det vertikala formatet och att du dessutom kan göra videor som är upp till 60 minuter långa. Du laddar helt enkelt ner appen som sedan kopplas samman med ditt nuvarande Instagram-konto och publicerar sedan videor.

I år kommer vi fortsätta att se mera företag använda appen där produktplaceringar och demos är populära. Videoformat är ett enkelt sätt att öka varumärkesmedvetenheten och försäljningen. 

Utnyttja mojligheten att lanka till foretaget i din videobeskrivning. Kom ihag produktlankar ocksa Skapa en unik mall for omslagsbilder och anvand alltid liknande mallar for alla videor Millennials ar den malgrupp s 1


2. Poddar

Med tanke på hur snabbt vi konsumerar nyheter och medier idag, är det fantastiskt att uppskattningen för podden bara växer och växer. Det här är ett unikt medium i sig, eftersom en person kan lägga flera minuter till upp till en timme av sin tid per dag för att konsumera ett poddavsnitt. I en värld där vi lägger knappa sekunden på bildflödet i sociala medier är podden unik.

En gång i tiden behövde allt innehåll vara estetiskt vackert, men nu når du istället ut till en persons öra. Podden tar redan över många av de traditionella medierna och skapar en intim stund mellan lyssnaren och poddaren. 

 

3. Influencer marketing

Influencers har tagit marknadsföringsvärlden med storm och idag har många företag insett vikten av att synas på sociala medier. Enligt en omfattande undersökning av CreatorIQ och Influencer MarketingHub har 55 % av företag idag en egen budget för marknadsföring i samarbete med influencers. Av de som deltog i undersökningen, ansåg 91% att en sån typ av marknadsföring är effektiv och nödvändig.

Influencer-marknadsföring är inte en ny trend, men det är en som är här för att stanna. Att investera i en influencer är mycket billigare än att köra betalda annonskampanjer och ger samtidigt goda resultat. Marknadsförare samarbetar inte bara med 1-2 personer, utan arbetar med ett helt nätverk av små, relevanta microinfluencers. Framöver kommer fler och fler marknadsförare att använda den här strategin och jobba med flera mindre personer istället för en kändis. 

 

4. TikTok

TikTok är den snabbaste växande kanalen just nu. Med knappa fyra år bakom sig har den här appen redan över 800 miljoner aktiva användare och populariteten ökar varje dag. TikTok tävlar starkt mot andra videofunktioner som till exempel Youtube, Snapchat och Instagram story.  

Utnyttja mojligheten att lanka till foretaget i din videobeskrivning. Kom ihag produktlankar ocksa Skapa en unik mall for omslagsbilder och anvand alltid liknande mallar for alla videor Millennials ar den malgrupp s 2

Video är en av de mest engagerande formerna av innehåll och kommer snart att dominera de sociala medierna som en tydlig vinnare över alla andra typer av innehåll. Enligt en Cisco-studie kommer 82% av allt onlineinnehåll år 2022 att vara videoinnehåll. Detta visar tydligt hur viktigt det är att börja använda video för att hålla sig relevant. Om du inte skapar videor för närvarande, är det dags att du inkluderar dem i din innehållsstrategi.

 

5. Nischade sociala kanaler

I dag ska man inte finnas överallt och nå allihopa, utan finnas på rätt plattformer och nå rätt personer. Många är trötta på en marknad som är övermättad av innehåll som inte känns relevant. År 2020 rör man sig istället mot plattformar som kan välja ut nischat innehåll åt dig. Nischade sociala nätverk är mindre och fokuserar på personliga relationer och en nära kontakt följarna emellan. Det finns massor av nischade nätverk, oavsett om du är intresserad av träning, DIY-projekt eller matlagning. 

 

6. Empheral content - kortlivat innehåll

Ephemeral Content betyder innehåll som bara är tillgängligt under en kort tid och som sedan försvinner. Instagram storyn och Snapchat är exempel på denna typ av innehåll. Idag orkar människor bara vara koncentrerade en kort stund och konsumeringen av intryck går fortare och fortare. Det är därför kortlivat innehåll har blivit otroligt populärt: de är korta, engagerande och beroendeframkallande på ett sätt som gör att människor kan spendera timmar på att scrolla igenom den ena berättelsen efter den andra. 

  

7. Augumented reality - förstärkt verklighet

Förstärkt verklighet är en direktsänd betraktelse av en fysisk, verklighetstrogen miljö vars element förstärks med datorgenererade sinnesintryck. Den förstärkta verkligheten förbättrar vår verklighet genom att lägga till digitala element till den och ändra hur saker faktiskt ser ut. Augumented realtiy har redan funnits en tid på olika plattformer, Instagram använder till exempel detta för många av sina fotofilter. Du kan lägga till exempel hundöron, ett lager smink eller en rolig hatt på din bild. Trenden är starkt på Instagram och Snapchat, men kommer att anammas av andra sociala medieplattformar under de kommande åren. Facebook lanserade till exempel AR-filter före Instagram, men de blev populära senare.

Varumärken kan också utnyttja den förstärkta verkligheten för att ge kunderna bättre shoppingupplevelser. Sephora är till exempel ett skönhetsmärke som länge har använt AR för att låta sina kunder prova smink innan de köper något. 

84014333 l

8. Användargenererat innehåll

Varumärken som utnyttjar användargenererat innehåll är inte en ny trend, utan något som fortfarande står starkt. Ett bra exempel på denhär trenden är varumärket Daniel Wellington, som motiverar sina kunder att skapa innehåll och tagga varumärket för en chans att synas på företagets sida, medan andra märken litar helt på användargenererat innehåll för deras sociala medier. Användargenererat innehåll är gratis och anses mycket mer giltigt än märkesinnehåll. Det kan hjälpa ditt varumärke att verka mer pålitligt och kan göra underverk för ditt rykte.

Vad tror du att det kommer dyka upp för andra trender i sociala medier i år? Något helt oförväntat som vi ännu inte ens kan förutspå? 

 

Källor: https://influencermarketinghub.comhttps://hootsuite.com, https://medium.com, https://www.socialmediatoday.com, 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar