103f0947f4
Publicerad 27 maj 2020 kl 00:13

Det danska avloppsvattnet – detta har hänt

Två danska avloppsföretag planerar att släppa ut 290 000 kubikmeter orenat avloppsvatten i Öresund. Här är allt som hänt.

På fem år har Köpenhamn släppt ut 35 miljarder liter orenat avloppsvatten i Öresund. Utsläppssiffran gäller 2014–2018 och år 2015, drabbades Köpenhamn av extrema mängder nederbörd, vilket ledde till stora översvämningar.

Avslöjandet om utsläppet har väckt starka politiska reaktioner i Danmark. Man reagerar bland annat på att huvudstaden inte är anpassad till den klimatförändring som pågår just nu. Mera nederbörd betyder mera utsläpp i havet. 

– Vi är tvungna att förbättra infrastrukturen, eller att kunna ta hand om vattnet på annat sätt, säger folketingsledamoten Martin Lidegaard från Radikale Venstre till danska TV2 Lorry.

 

 

Avloppsfrågan har hettat till sedan det förra veckan blev känt att tjänstemän i Köpenhamns och Gentofte kommuner gett tillstånd till ett planerat utsläpp av 290 000 kubikmeter orenat avloppsvatten i Öresund i samband med ett förarbete till en utbyggnad av bostäder i Nordhavn i Köpenhamn.Nu har detta planerade utsläpp skjutits upp till hösten.

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar