Artikel från
S76mfvr3oxKl
Publicerad 13 januari 2021 kl 11:21

Fem nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt – nu rekommenderas gymnasierna flytta på de äldstes dans

Coronaläget har åter förvärrats i Österbotten och alla rekommendationer har förlängts. Nu rekommenderas också gymnasierna flytta fram evenemanget de äldstes dans till senare i vår eller till hösten.

Totalt fem nya fall av coronavirussmitta har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det uppger distriktet på sin webbplats klockan 11 på onsdagen.

Det betyder att det totala antalet coronasmittade sedan pandemins början nu uppgår till exakt 1400 personer.

Incidenstalet har nu sjunkit något jämfört med gårdagen; incidensen är i dag 59 smittade per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna medan den i går var 61. I måndags var den 58.

Under den senaste veckan har i medeltal 5,87 procent av alla coronatester som tagits i distriktet gett positivt utslag.


Fyra kommuner i spridningsfasen

Österbottens coronasamordningsgrupp konstaterade på sitt möte i går att spridningen av coronaviruset nu tagit ny fart i sjukvårdsdistriktet. Fyra kommuner – Korsnäs, Korsholm, Malax och Jakobstad – befinner sig för tillfället i epidemins svåraste fas, spridningsfasen. De övriga kommunerna är i accelerationsfasen.

Läs också: Fyra kommuner är nu i spridningsfasen – utlandssmitta oroar österbottnisk coronagrupp

Merparten av de nya fallen som konstaterats i sjukvårdsdistriktet under början av det nya året härstammar från utlandet. Det är också som en följd av resande som det konstaterats fall av muterat coronavirus även i Österbotten. Gruppen konstaterade därför att det effektivaste sättet att förhindra spridningen av viruset är att begränsa inresande från riskländer – men det är restriktioner som kräver beslut på riksnivå.

Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt. Foto: Mikael Nybacka

Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.


"Regionala restriktioner och rekommendationer förhindrar att viruset sprids lokalt, men epidemin kan inte stoppas om smittbärande personer anländer från andra länder", säger sjukvårdsdistriktets direktör Marina Kinnunen, som leder coronasamordninsgruppen, i ett pressmeddelande.


Rekommendation: Flytta fram de äldstes dans

Med anledning av det försämrade läget valde coronagruppen att förlänga samtliga rekommendationer i hela distriktet.

Det betyder att rekommendationen om distansarbete och användning av munskydd nu gäller fram till den 31 mars. Rekommendationen om att man inte ska arrangera privata sammankomster för över tio personer gäller fram till den 14 februari.

Österbottens coronasamordningsgrupp rekommenderar att de äldstes dans ska flyttas till senare i vår eller till början av hösten. Bänkskuddardagen kan enligt gruppen däremot ordnas i februari om man följer de rekommendationer som gäller kring säkerhetsavstånd, munskydd och grupper. Besluten om såväl de äldstes dans och bänkskuddardagen fattas av kommunerna.

Österbottens coronasamordninsgrupp rekommenderar att de äldstes dans ska flyttas till senare i vår eller till början av hösten. Bilden från de äldstes dans i Vasa 2015. Foto: Arash Matin

Österbottens coronasamordninsgrupp rekommenderar att de äldstes dans ska flyttas till senare i vår eller till början av hösten. Bilden från de äldstes dans i Vasa 2015.


"De äldstes dans rekommenderas att flyttas till en senare tidpunkt för att även publiken ska få möjlighet att delta i gymnasisternas viktiga dag. Bänkskuddardagen kan följas från flera olika platser utomhus och då kan även gällande restriktioner och rekommendationer iakttas", säger Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar