Artikel från
36e46b2d5a2c5ea6528067eaa2ecd24e Över tusen teckningar har kommit in till det norska kungaparet inför nationaldagen – eftersom årets firande ser så pass annorlunda ut med tanke på coronapandemin. Kungaparet kommer att ta emot teckningarna på slottet den 17 maj. Foto: Heiko Junge/NTB/TT
Publicerad 15 maj 2020 kl 18:08

Halva Norge stannar hemma på nationaldagen

Nationaldagen den 17 maj brukar vara en sprakande röd-vit-blå fest i Norge. Men i år ser det annorlunda ut på grund av coronaviruset.

Hälften av norrmännen tror att de kommer att stanna hemma, enligt mätningen Norsk Koronamonitor som företaget Opinion står för.

5 268 norrmän har fått svara på frågor om sina planer för nationaldagen. 51 procent tror att de i huvudsak kommer att stanna hemma.

"Men det är många fler som planerar att vara utomhus eller besöka andra efter det att myndigheterna börjat öppna samhället igen och lättat på restriktionerna för hur många som kan träffas" skriver Opinions seniorrådgivare Ola Gaute Aas Askheim.

Norska myndigheter ändrade riktlinjerna den 7 maj och nu tillåts upp till 20 personer att träffas privat. Vid offentliga tillställningar får 50 personer samlas. Det innebär att det oavsett blir ett mer dämpat nationaldagsfirande än vanligt i Norge.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar