Artikel från
43f3e9e3387394540f3301a54d2825cd Institutet för hälsa och välfärd har lanserat en ny symtomkarta för att förbättra prognoserna om coronaepidemins utveckling. Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva
Publicerad 26 maj 2020 kl 17:54

Institutet för hälsa och välfärd lanserar symtomkarta om coronaepidemin

Kartan ska hjälpa folk att bedöma sannolikheten att ha smittats av coronaviruset.

Institutet för hälsa och välfärd har tagit fram en ny symtomkarta som ska förbättra helhetsbilden av coronaepidemins framfart. Symtomkartan bygger på uppgifter som privatpersoner anmäler själva och den fungerar parallellt med institutets så kallade coronakarta på webben.

– De anmälningar som symtombedömningarna bygger på kan ge en prognos för antalet kommande coronafall och behovet av vård, säger sakkunnigläkare Sanna Isosomppi på Institutet för hälsa och välfärd i ett pressmeddelande.

Symtomuppgifterna tas från webbplatsen omaolo.fi där privatpersoner har anmält sina egna symtom för att bedöma om de har smittats av coronaviruset. Syftet med omaolo.fi är att styra coronasmittade patienter till vård.

Symtomkartan visar hur många symtombedömningar som har gjorts i den kommun och det sjukvårdsdistrikt där man själv befinner sig. Det går också att informera sig om åldersfördelningen och det totala antalet symtombedömningar som har gjorts de senaste två veckorna. Symtomkartan uppdateras varje dag klockan 12.

Kartapplikationen har skapats i samarbete med bolaget Esri Finland.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar