Artikel från
368ac0226a9f237238b6d143eba86894 Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar att barn över 12 år följer samma direktiv om munskydd som vuxna. Foto: Emma Strömberg/SPT
Publicerad 8 januari 2021 kl 18:12

Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar munskydd för personer över 12 år

Munskydd rekommenderas nu från klass sex och uppåt.

Institutet för hälsa och välfärd har uppdaterat sina munskyddsrekommendationer enligt Världshälsorganisationen WHO:s linje. Nu rekommenderas personer över 12 år följa samma direktiv som vuxna.

Institutet rekommenderar att man använder munskydd i hela landet.

I områden som är i den nästhögsta eller den högsta spridningsfasen, det vill säga accelerationsfasen eller allmän smittspridning, rekommenderas munskydd i skolorna i klass sex och uppåt. I grundskolorna kan rekommendationen genomföras enligt klass, oberoende av enskilda elevers ålder. I dessa områden rekommenderas också munskydd på jobbet och inom fritidsverksamhet där flera personer befinner sig i samma utrymme.

– Munskydd är endast en åtgärd för att förhindra spridningen av coronaviruset. Det också väldigt viktigt att hålla avstånd, tvätta händer, hosta i ärmen eller i en näsduk och undvika att röra ansiktet, säger Emmi Sarvikivi, överläkare vid institutet, i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar