Artikel från
ZpROaJhoJfnX Om du hittar en fågelunge som fallit ur boet ska du kontrollera om den är skadad. Är den frisk, och inte når upp till boet, är det bäst att låta den vara kvar på marken. Foto: Ida Rebers
Publicerad 20 maj 2020 kl 14:01

Markku Harju: Så räddar du en fågelunge som fallit ur boet

Nordic Wildlife Care får tio samtal om dagen om fågelungar som fallit ur boet. Det bästa för en frisk unge är att låta mamman ta hand om den.

En måsunge ligger och piper under en paketbil. Dess mamma cirklar ovanför huvudet på människor som rör sig i närheten. När de rör sig några meter bort från ungen lägger hon sig ovanpå den.

Boet är tiotals meter ovanför marken, högst upp på femvåningshuset. Att få upp den dit kommer inte att gå.

Villrådigt åker telefonen fram och Markku Harju från Nordic Wildlife care svarar. Han får tio liknande samtal om dagen.

– Det är många fågelungar som hoppar och faller ut ur boen nu. Vi får mycket såna samtal, säger Harju.


Det är sällan han kommer till undsättning när det gäller fågelungar. Först vill han veta om ungen är skadad eller frisk.

Den som hittar ungen kan försiktigt undersöka om ungen verkar ha några skador, eller om den verkar pigg. Handskar behövs inte, eftersom fåglar inte stöter bort sina ungar även om de luktar människa.

– En frisk unge ska man inte försöka rädda genom att ta hand om den. Låt den vara där du hittar den. Mamman kommer att mata den på marken, säger Harju.

Om ungen landat väldigt olägligt och exempelvis ligger mitt på gatan eller en parkering och riskerar bli påkörd, då kan man flytta på den. Lägg ungen på en plats där den är lite mer skyddad, men flytta den inte så långt bort att mamman inte hittar den.

– Man kan flytta på ungen tio meter eller lite mer. Men se till att mamman kan se eller höra den, säger Harju.

Han understryker att man inte ska rädda fågelungar genom att med dem hem, bort från mamman, för att själv försöka rädda den.

– Man ska inte rädda friska fågelungar. Mamman tar nog hand om den även på marken, säger Harju.

Om ungen är skadad kan den däremot behöva människans hjälp.

– Man kan vara i kontakt med Vasa stads smådjursklinik eller med till exempel Djurklinik Saari. Saari sköter också Nordic Wildlife Cares djur. Man kan också alltid ringa mig, men helst inte på natten, säger Harju.


När han är inne på ämnet fågelungar kommer han osökt att tänka på alla de samtal han får från människor som räddat en harunge. Ofta sitter de bara och väntar på mamman som snart kommer tillbaka.

– Jag blir upprörd då jag hör om människor som "räddat" en harunge. Man ska absolut inte röra en harunge. En harunge luktar ingenting. Om man har rört i den luktar den människa och mamman kommer att stöta bort den.

– Dessutom hittar rävar och andra djuren den om den luktar människa, säger Harju.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar