Artikel från
b96cdff78fe3d10fca1c5241672b2f63 Rosa Parks tvingas lämna fingeravtryck efter att ha gripits för att ha deltagit i kollektivtrafiksbojkotten i Montgomery. Arkivbild. Foto: Gene Herrick/AP/TT
Publicerad 27 augusti 2019 kl 23:25

Medborgarrättskämpe blir Barbiedocka

Leksaksjätten Mattel lanserar en Barbiedocka föreställande medborgarrättskämpen Rosa Parks, rapporterar BBC. Beskedet gav företaget i samband med att kvinnors rösträtt i USA uppmärksammades tidigare i veckan.

Rosa Parks blev en symbol för afroamerikaners strid mot raslagar efter att hon 1955 vägrat lämna sin plats till en vit man på bussen i Montgomery, Alabama.

Segregation mellan svarta och vita gällde vid den här tiden även i kollektivtrafiken där vissa platser enligt lag var reserverade för vita amerikaner. Parks manifestation ledde till en årslång bojkott av kollektivtrafiken från den svarta delen av befolkningen, innan segregationen på allmänna transportmedel till slut förbjöds 1956.

De senaste åren har Mattel tillverkat flera dockor som inte är smala och blonda, attribut som varumärket Barbie blivit känt för. Men trots mångfaldsambitionen har företaget fortsatt fått kritik för att sprida skeva skönhetsideal.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar