Artikel från
33c7ea2f83e4d018dc311be7b05818d9 Ett mindre propellerplan kraschade på en uppfart till en villa i Ronneby. Piloten omkom. Foto: Johan NIlsson
Publicerad 30 november 2019 kl 21:00

Pilot omkom när flygplan störtade i Sverige – polisen misstänker brott

Ett enmotorigt flygplan störtade mitt i ett bostadsområde i Ronneby. Piloten som var ensam i flygplanet omkom i kraschen. Ingen på marken skadades.

Haveriet inträffade vid 15.30-tiden på lördagen. Piloten var ensam i planet och ingen på marken skadades.

– Det är ett mindre flygplan med en person ombord som har havererat i Ronneby. Personen ombord har förolyckats, säger Britt Samuelsson vid Sjö- och flygräddningscentralen till TT.

Flygplanet var ett mindre enmotorigt propellerplan av modellen Diamond DA20 som tillhörde en lokal flygklubb. Piloten, en man, var på väg tillbaka till Kallinge flygplats när han av okänd anledning tappade kontrollen över flygplanet och störtade rakt i ett villaområde.

Ett mindre propellerplan kraschade i en villaträdgård i Ronneby. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

Ett mindre propellerplan kraschade i en villaträdgård i Ronneby. Arkivbild.Utreder brott


Polisen har inlett en förundersökning, men har inte fastställt någon brottsrubricering.

– Vi misstänker att en brottslig handling kan ha begåtts i samband med haveriet, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisen.

Vad det rör sig om för misstankar kommenterar inte polisen.

Ingen är frihetsberövad. Nedslagsplatsen är avspärrad att kunna säkerställa tekniska spår.Försvann från radarn


Piloten larmade inte före kraschen, enligt Sjö- och flygräddningscentralen.

– Planet försvann från radarn och tornet försökte då ropa på planet och fick ingen kontakt, och strax efter det ringde även tornet och larmade, säger Britt Samuelsson.

Torbjörn Svensson, räddningsledare vid räddningstjänsten i östra Blekinge, säger att flygplanet störtade på uppfarten till en av villorna och var omkring tio meter från att träffa huset.

– Det var väldigt upprörda känslor givetvis, när det kommer ett flygplan från ingenstans mitt i ett villaområde, säger Svensson.

Ett mindre propellerplan kraschade på en uppfart till en villa i Ronneby. Piloten omkom.
Foto: Johan NIlsson

Ett mindre propellerplan kraschade på en uppfart till en villa i Ronneby. Piloten omkom."Hörde en jättekrasch"


Jan Mårtensson bor omkring 100 meter från nedslagsplatsen. Han berättar att han var ute på garageuppfarten för att byta däck på bilen när han hörde hur flygplanet närmade sig på låg höjd.

– Några sekunder senare hörde jag en jättekrasch när flygplanet slog i backen, och sedan såg jag ett stort rökmoln. Både jag och grannarna mår bra efter omständigheterna, det var tur i oturen att ingen på marken skadades, säger han.

Branden kunde snabbt släckas av räddningstjänsten och spred sig inte till omkringliggande fastigheter. Flygplanet är helt utbränt.

Enligt Hans Kjäll, expert på flygsäkerhet, är inte flygplansmodellen särskilt olycksdrabbad för att vara ett mindre enmotorigt plan.

– Tvärtom, det är en ganska säker och beprövad modell, säger Hans Kjäll.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar