72394570 l
Publicerad 22 juli 2020 kl 07:00

Alternativ till bröllopstårtan

Bröllop är idag betydligt mer skräddarsydda och anpassade efter brudparets livsstil. Bort med gamla, mossiga traditioner och fram med lite nytänk! Tycker varken du eller din respektive om tårta? Då kan en alternativ dessert passa er istället.

Det har blivit mer populärt att skräddarsy bröllop enligt brudparets livsstil och inte följa traditionerna till punkt och pricka. Vi ser bröllop som enbart bjuder på vegetarisk mat, fester där den röda tråden är hållbarhet och miljövänlighet eller  brudpar som väljer att bjuda på frukost istället för middag. Det här betyder också att den traditionella bröllopstårtan får ge rum för kreativa dessertbord och annorlunda tårtor. Här kommer några idéer till dig som inte tycker om den klassiska tårtan!

Många små tårtor i dina favoritsmaker

Har du svårt att välja en smak på tårtan? Bjud istället på flera olika mindre tårtor som representerar din och din partners favoriter! Alla kakor kan vara i olik storlek, färg och stil. Ett dessertbord fylld av bakverk som berättar om vilka ni är. Muffins, donits, klassiska tårtor, maränger eller sötsaker. Ett tips är att välja ut en favorittårta per årstid och låt gästerna smaka sig igenom hela året. Till exempel denna påsktårta, en somrig rabarberkaka, en tårta med "alla hjärtans dag" som tema, eller godsaker inför Halloween.

96068714 l

Är du och din partner vana resenärer? Då kan ni välja ut era favoritbakelser från platser ni besökt i världen och skriv en lapp om var och en. På så sätt får gästerna både lära sig något nytt om er som par och ta del av nya smakupplevelser.

Raw cakes

För par som inte är förtjusta i socker och sötsaker kan alternativa raw cakes fungera som det perfekta avslutet på ett bröllop. Hitta en catering som gör veganska raw cakes i olika smaker och duka upp på ett dessertbord. Vill ni ha något att ta den klassiska tårtbilden med? Beställ en större tårta för 15-20 personer som ni skär i. Ha sedan mindre tårtor/bitar förberedda för gästerna att smaka! 

47638329 l

Kom ihåg att raw cakes ofta serveras frusna om du beställer via en catering, så se till att ta fram dem i rätt tid och förvara enligt anvisningar!

Glassbil

Vem har sagt ett substitut för tårtan måste serveras sittande? En stigande trend är att hyra så kallade "trucks" som serverar mat direkt från bilen! Googla runt i din närhet vilka möjligheter det finns att hyra in en glass- eller sockervaddsbil som kommer med de bästa godsakerna direkt till din fest. Garanterat en upplevelse som dina gäster kommer prata om i många år framöver. 

113516051 l 1

Dekonstruerad tårta

Ett annat alternativ till den klassiska bröllopstårtan, är helt enkelt att servera den dekonstruerad. Principen är att man helst inte ska byta flera parametrar på en gång. Dekonstruera betyder ”plocka isär” och det är det du gör, från grunden. Hade du gärna velat servera en tårta med champagnemousse? Istället för att göra en tårta av mandelbotten, rabarberkompott, jordgubbspannacotta och champagnemousse tillsammans, serverar du dem helt enkelt vackert presenterade på en tallrik. Här kommer ett exempel på en dekonstruerad crème brûlée.

creme brulee

En variation där krämen, det brända råsockret och bären alla serveras skilt och inte som en vanlig crème brûlée.

Munkar, muffins eller slickepinne

Börja livet som gift par genom att mata vandra med en god muffins istället för en tårta! Det finns en massa variationer av munkar, muffins och andra godsaker som fungerar utmärkt istället för den klassiska kakan. Gör specialgjorda slickepinnar där båda parterna får bestämma smak och utseende på sin egen slickepinne. Vilken variant blir mer populär? 

72394570 l

En god sötsak efter middagen som dina gäster garanterat kommer uppskatta lika mycket som en bröllopstårta.


Bild: Julia Holmqvist/123rf

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar