Pichler
Publicerad 14 december 2017 kl 10:00

En högklassig Riesling

"När man läser i vintidskrifter om Riesling tenderar många skribenter att lyfta fram Elsass (Alsace) för att sedan hoppa över Tyskland - Rieslingens hemland - och landa i Niederösterreich det vill säga området strax väster om Wien. Det gör jag nu också efter att ha smakat den mineraliska elsassrieslingen från Gisselbrecht och landar i Wachau."

De österrikiska vinområdena ligger i de östra delarna av landet med det varma pannoniska klimatet (antikens Pannonien var ungefär det nuvarande Ungern). 

Wachau anses som den kvalitetsmässigt främsta regionen och är ett naturskönt flodlandskap vid den mäktiga Donau. Orten har en historia som man gärna nämner: svenska armén på marsch mot Wien under 30-åriga kriget under general Torstensson och marodören Rickard Lejonhjärta som retat österrikarna under sitt korståg och blev inspärrad på fästningen Dürnstein, fästningen som utgör Wachaus landmärke på den höga klippan ovanför floden.

Osterriket

Wachaus närmaste grannregioner är fyra tuffa vingrannar nämnligen Kremstal, Kamptal, Traisental och Wagram (före detta Donauland).

Till de kvalitetsmässigt stora bland vingodsen i Wachau kan nämnas Hirtzberger, Rudi Pichler, Prager, Jamek, Emmerich Knoll och i byn Mautern på sydsidan av floden Nikolaihof. Men den odlaren som det senaste decenniet skördat de främsta lagrarna, om man så får säga, när den store och omstridde Robert Parker utnämnt godset till Wachaus "Chateau Lafite" är firman F X Pichler.

Kvalitetsklasserna i Österrike följer i stort sett den tyska klassificeringen som beaktar mustens specifika vikt dvs söthetsgraden. Men i Österrike har man i allmänhet högre krav på mustvikten i varje kategori. Dessutom har Österrike två "exoter" som Strohwein och Ausbruch. Det förra görs på druvor som fått torka på halmbädd och Ausbruchen görs på torkade så botrytis-skrumpna druvor att man måste tillsätta aningen ny must för att klara av pressning och jäsning.

En annan specialitet i Österrike är DAC dvs Districtus Austriae Controllatus som premierar det regiontypiska - liknande det franska apellations systemet.

I Wachau betyder det att det enklaste vinet har klassen Steinfeder efter en grässort i bergen, en klass högre är Federspiel som betecknas med en fågelvinge som man lockade tillbaka jaktfalken med - i tiden. Den högsta klassen är Smaragd som skördas sent och får en aromrik och fyllig smak.


 

Vinet för dagen är F X Pichler Riesling Smaragd 2015 Qualitätswein Wachau från läget Loibner Burgstall, Alkos nr 590557, alkoholhalten är 13 % och flaskan kostar 24,89 e.

  • Vinet är klart och färglöst
  • Doften är frisk, lätt fruktig med mineralintryck
  • Smaken är frisk och känns rätt fyllig och dröjer länge, den är mycket balanserad med aningen fruktsötma och honungsmelon, mineraler känns och  lätta örter och kryddor kan anas. Vinet är flintonat och subtilt. Det har det som en fin Riesling skall ha - utan överdrifter.
  • Den sista slatten innehöll vita kristaller av vinsyrans kaliumsalt (kaliumtartrat) som gnistrade i skenet från stearinljusen. Jag tar det som ett kvalitetsmärke!

Priset hör ju inte till budgetinköpen man gör - men vinet är nog värt sitt pris, så tänd bara ljusen och plocka fram fredags-sushin!   

Text: Tage Neuman

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar