LRM EXPORT 20190405 115337
Publicerad 5 april 2019 kl 13:00

I test: Världens bästa suröl

Denna öl är en långlagrad lambic som är en av de suraste dryckerna jag nånsin smakat. Den har även vunnit pris för världens bästa suröl. Testa och få en äkta ölupplevelse!

När du lagrar öl så är det givetvis för att få fram lite andra smaknyanser genom en mogningsprocess. Detta går att göra med odestillerade drycker eftersom bakterie- och jästkulturen ännu är mycket levande. Men även om en lagring utvecklar smaken så kan vissa element försvinna.

Därför har öl av typen Gueueze gjorts av långlagrad Lambic som blandats med en färskare Lambic och skapar en så enormt sur, fruktig och jästig upplevelse som bara måste upplevas - det bästa av två världar. Intensiv som den suraste citronen mixat med somriga äpplen, lite jäst och ladugårdskänsla.

Det finns lite olika lagringstider också. Denna är märkt "Oude" vilket syftar på en längre lagringstid, ofta över 9 månader. Lite rolig fakta är att dessa öl står sig fantastiskt länge, bara bäst före på denna sträcker sig till år 2038. Men hur smakar den då?
LRM EXPORT 20190405 115403Timmermans Oude Gueuze (6,7%), Belgien

Ett halvtjockt och mycket grumligt, orangegult öl. Den är supergrumlig faktiskt, med en liten skumkrona som tycks hålla i sig ölen genom. Redan det är ju en rätt trevlig detalj, en skummande öl är ju en vacker syn för ögonen.

Och här måste jag erkänna att jag blev tagen på sängen genast som korken lättade; det är en otroligt intensiv men vacker syrlighet som bokstavligen ångar upp ur flaskan. Det är så surt i doften att man riktigt vrider på sig. Den är också korkad med champagnekork och grimma. Detta beror på att långlagrade lambics bygger upp rätt mycket tryck (precis som champagne). En flaska med kapsyl hade riskerat att explodera.

Kroppen är medelfyllig och har en lätt oljig konsistens. Den har kroppen av en veteöl men dyker ganska fort ner i frukten som smakar utav den suraste citronen som gifter sig med en uppsjö av smaker. Jag kan känna av äppelmos, ladugård, jäst, ektunna, rabarber... ja det är mycket i dnena. 

Men för att summera någonting ditåt, så ta sommarens gröna frukter i den suraste tappningen du kan tänka dig. Blanda detta med en jästig och förfinat lagrad karaktär som ger lite känsla av häst eller ladugård, på bästa sätt.

Syran blir litet mildare vart efter den luftas och du blir van med smaken. Men redan när jag närmar mig de sista klunkarna så känns det som om jag hade 5 citroner i magen. Samtidigt är det så gott att man inte kan sluta.

På grund av dessa superintensiva smaker så rekommenderar jag att njuta av denna som den är. Möjligen litet kyld för en maximalt uppfriskande effekt, men absolut inte iskall. Perfekt för finsmakare, ölnördar, konstnärer och kulturmänniskor.

Kuriosa:

Gueuze ska heller inte förväxlas med Gose trots liknande namn. Gosen är en sur saltöl men har en litet annan tillverkningsprocess där själva syrningen av ölen är mera medveten. I Gueuzen sker en spontanjäsning som även förutsätter en längre lagring. Men saltet är kanske den mest utmärkande faktorn i Gosen, medan Geuzen har jästen.

Text: Stefan Westergård

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar