22352543 l
Publicerad 11 april 2020 kl 11:34

Krydda middagen med blommor

Förutom att de är vackra att i trädgården och doftar gott, är blommor också ett utmärkt komplement till din nästa måltid. Här är sju ätbara blommor till nästa sommarmiddag.

Det är inte bara sallad, gurka och tomat som går att mixa ner i sommarsalladen. Blommor gör sig godast i bakverk, somriga måltider och som smaksättning i smoothie eller té. Håll extra koll på de här blommorna i sommar:

 

Viol och pensé

27506795 l

Att blanda de här två blommorna i en somrig sallad är ett vinnande koncept. Många violarter är fleråriga örter, men det finns också ett par ettåriga. Pensé är en ettårig växt som sås till följande år. Blommorna liknar varandra och kan ätas hela. En klassiker är att dekorera bakverk med vackra violer, eller att kandera dem. Då doppar du helt enkelt ner blommas i vispad äggvita och pudrar socker över.

 

Rödklöver

9757697 l

Stek blommorna i smör och använd som tillbehör till sommarens kött- och fiskmiddag! Rödklövern har en viss sötma i sig, och med sin häftiga färg är den ett snyggs tillskott på tallriken. Rödklövern har dessutom en renande effekt på nervsystemet, stärker upp skelettet och innehåller en den mineraler och aminosyror. En superblomma med andra ord. Starta morgonen med din vanliga smoothie, men mixa ner rödklöver för en extra boost. Av bladen kan du göra pesto eller använda som ingrediens i en sallad.

 

Rölleka 

22352543 l

Röllekans blad går att äta och kan frysas in utan att förvällas. På blomman kan du också brygga té eller göra en god pesto på. Du hittar den här godingen vid åkerkanter och på ängar, men undvik att äta den ifall du är gravid. 

 

Maskros

51257207 l

Rensa inte bort maskrosen från gården - ta vara på den! Av den här blomman kan både bladen, blomman och stjälken ätas. Blomman innehåller C-vitamin och är renande, urindrivande och stimulerar matsmältningen. Maskrosbladen kan ätas som de är och smaken påminner om ruccola. Du kan också använda bladen till en somrig sallad, till pesto eller varför inte mixa ner dem i en smoothie. Blomman passar tack vare sin gula färg också utmärkt som dekoration på maten. 

 

Lavendel

25438223 l

Lavendel är som godast när du snoppar av blommorna, så att det gröna fästet inte stannar kvar. Smaken är söt och god och passar bra i olika bakverk, men också som dekoration på en härlig potatissallad eller på en köttbit. Speciellt viltkött och lammkött passar bra med lavendel eftersom smaken har en hint av tallbarr och rosmarin.

 

Solros

55503455 l

En blomma man direkt inte tänker på som ätbar är den knallgula solrosen. Faktur är att det finns väldigt många användningsområden! för den här skönheten. Koka blomknopparna i lättsaltat vatten 5-10 minuter och doppa dem i citronsmör. Ät tillsammans med ett nybakat bröd för en gastronomisk upplevelse. Solrosen passar också utmärkt som mat till småfåglar, så dela med dig och häng blommorna på tork till fåglarna. 

 

Ros

44069482 l

Rosor kan användas till att krydda vitvinsvinäger, snaps och göra hemgjord saft på. Använd både vanliga rosor och nyponrosor till en sallad, till pesto eller som dekoration på bakverk. Smaken är precis som rosen doftar, med en hint av peppar. Ju mer rosen doftar, desto mer smakrik.

 

När du använder blommor till matlagning är det viktigt att du har koll på vilka som verkligen är ätbara, och vilka som är giftiga. Plocka aldrig blommor du inte är säker på eller som kan innehålla besprutningsmedel. 
  

Text Julia Holmqvist
Bilder: 123rf 

Källor:
http://www.allers.se/10-vackra-atliga-blommor/
https://www.landleyskok.se/tips-trix/atbara-blommor-ogras-blad-och-skott.html/
http://dinodlarvan.nelsongarden.se/balkong-och-uteplats/15-tips-pa-atbara-blommor-att-odla/

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar