Artikel från
Forskning visar att mjölken har skadliga effekter. Det här har forskare på Harvard konstaterat. Ett skämt, säger en ekobonde i Helsingby. Foto: Arkiv
Publicerad 6 januari 2021 kl 17:23

Mjölken en hälsorisk?

Forskning visar att mjölken har skadliga effekter. Det här har forskare på Harvard konstaterat. Ett skämt, säger en ekobonde i Helsingby.

Det är professor Walter Willet, chef för näringsforskningsenheten vid universitetet i Harvard som går ut med varningarna. Enligt Willet borde vuxna helt lämna bort mjölken. På sin höjd bör man konsumera endast två mjölkportioner per dag, det vill säga en halvliter mjölk totalt.

En liknande svensk undersökning vid Uppsala universitet konstaterar samma sak.

På tidningen Kauppalehti löd rubriken "Maito tappaa" (mjölk dödar). Heli Kuusipalo på institutet för hälsa och välfärd säger att Finlands rekommendationer är 5-6 deciliter flytande mjölkprodukter och 2-3 skivor ost per dag, och det står man fortfarande fast vid.

–  Det är överdrivet och uppstyltat att säga att mjölk dödar, säger Kuusipalo.

Kuusipalo säger också att den amerikanska matkulturen skiljer sig från vår egen, och att amerikansk mjölk ofta kan ha fler tillsatsämnen i form av vitaminer och mineraler än den i Finland.

Kalcium är ett viktigt grundämne i vår kropp som också spelar en roll i behandlingen av osteoporos. Kuusipalo påpekar ändå att en frisk människa inte behöver mer kalcium än det som ordineras som dagligt näringsintag. Med andra ord ska man inte försöka förebygga osteoporos med överdriven kalciumkonsumtion.

Forskningen har inte heller kunnat bevisa vilket ämne i mjölken som orsakar cancer. En del teorier lyfter fram monosackariden d-galaktos, som verkar starta inflammationer och bilda fria radikaler i kroppen. Således kan de kopplas ihop med åldrande, hjärtsjukdomar och cancer.

Annan forskning beskyller mjölkens höga estrogen- och progesteronhalter. Det finns också en teori om att kalciumet hämmar D-vitaminets normala funktion, som styr regleringen av tumörer i kroppen.

Margareta Rodas producerar ekomjölk i Helsingby och tror inte på forskningen.

– Det är ett skämt. Om man tänker på våra föräldrar som också drack mjölk och ändå levde de bra. Mjölk är till för människor i alla åldrar. Den bästa mjölken är pastöriserad och homogeniserad.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar