LRM EXPORT 20190124 071652
Publicerad 9 maj 2020 kl 07:00

Öl för en mustig och tomatig pasta

Pasta kan göras superenkelt eller hur lyxigt som helst. Därför presenteras här två öl som garanterat klarar av en örtig och mustig tomatsås!

Pasta går att variera in i oändligheten men det första man tänker på när man hör pasta är kanske den örtiga tomatsåsen - den är lite av en klassiker! Till denna maträtt passar det allra bäst med en amber ale som alternativ till vinet. Servera med färska örter och riven parmesan så har du kvällen fixad!

Vad är det då för särskilt med amber ale? Detta öl får sin härliga bärnstensfärg genom att malten rostas och får en litet större bitterhet. Sockret i kornet karamelliseras och detta sötar upp tomatens lilla syra perfekt. En mer detaljerad recension kan ni läsa här

LRM EXPORT 20181229 120531

Men för övrigt är ölet organiskt, lokalt och en av de mest balanserade tolkningarna på amber. Dessutom går denna ambers svaga och brända bitterhet perfekt in i tomatsåsens mer örtbittra ton.

Amberns bakomliggande sötma höjer också sötman i tomatsåsen och skapar en helhet som är hur mysig som helst. Keppos Amber är läskande och balanserad. Humlingen är heller inte den torraste vilket gör att den passar perfekt till tomatens känsliga smakbild. Många ambers är litet grövre och torrare men denna variant sköter jobbet perfekt.

Men som alltid när det gäller öl, mat och finsmakande... maten väljer ölen! Är du den som hellre fixar litet mer sting i pastan med kryddor, chili och annat farligt kräver det också mer styrka utav ölen, särskilt i humlingen. Därför plockar vi fram IPA:n till detta!

LRM EXPORT 20190124 071642

Happy Hoppy Viking är en rätt stark IPA på 9,2%. Men den klarar därför av det mesta i matväg! Bryggarna själva räknar den som en trippel-IPA men den är vad den är; en äkta IPA i alla avseenden!

Smakbilden består av mycket citrus i kombination med malt och styrka. Den blir aldrig särskilt gräsig eller övertorr. Även om de är starkare blir de ofta mer balanserade i smakbilden i slutändan. Ej särskilt komplex men däremot robust, jästig och varm.

Till annan pasta då? Ja det beror lite på! Kör du på en mera örtbaserad pasta så kan du välja en ljus belgare eller en saison. Det blir hur gott som helst! En småfruktig saison går även ihop med höna. En jästig belgare är heller inte fel tillsammans med svamp och pasta. Ett annat förslag till svampbaserade pastarätter vore till och med Sorachi, som kan ha en rätt svampig och mystisk karaktär i sig självt.

 

Text och bild: Stefan Westergård

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar