w kylvaska
Publicerad 10 maj 2020 kl 10:00

Packa kylväskan rätt

Att gå ut i parken på en picknick eller att packa med sig något smått och gott till båtutflykten betyder att sommaren äntligen är här! Då ska kylväskorna dammas av och packas fulla med godsaker. Men hur ska man packa en kylväska rätt? Hur kan vi vara säkra på att maten inte far illa och att drickan hålls kall?

Börja med att kyla ner hela kylväskan.

Genom att kyla ner själva kylväskan innan den packas hålls allting kallare under en längre tidsperiod. Förvara kylväskan dagen innan avfärd i hemmets kallaste hörn. Det går även bra att ställa kylväskan ute på balkongen eller terrassen så länge som det inte är minusgrader.

 

Frys ner åtminstone en del av maten som packas med.

Vattenflaskor kan med fördel frysas ner eftersom dessa fungerar som kylklampar under resan och gör att vattnet du dricker är härligt kallt. Frukter såsom äpplen och vindruvor, och grönsaker såsom morötter går bra att frysa ett par timmar innan kylväskan packas. Även nötter och bär går att frysa ner och sedan ätas då de tinat. Genom att packa med frysta livsmedel hålls väskan kall längre.

 

Använd kylklampar både på botten och toppen av kylväskan.

Ett av de vanligaste misstagen är placeringen av kylklamparna i kylväskan. Kall luft sjunker medan varm luft stiger. Därför lönar det sig att placera kylklampar både på botten, där maten som tål minst värme bör vara, och överst i kylväskan. Bäst är att lägga en extra kylklamp i mitten av kylväskan, ovanpå de livsmedel som måste hållas kalla och under de livsmedel som inte direkt går illa av lite varmare luft. 

 

Packa alltid i dubbellager.

Smörgåsar och övriga bröd/bakverk blir lätt fuktiga i kylväskan. Packa smörgåsarna först i aluminiumfolie eller bakplåtspapper, och lägg dem därefter in i återförslutningsbara blixtlåspåsar såsom minigrip.

 

Öppna kylväskan så sällan som möjligt.

Varje gång kylväskan öppnas så slinker kylan ut och varm luft in. Sträva efter att öppna väska så få gånger som möjligt och ta gärna fram flera saker på en gång. 

 

Först in, sist ut.

Lägg de varor på botten som bara tas ut en gång, såsom enskilt packade smörgåsar. Choklad, grönsaker och nötter som ofta går åt till mellanmål och småätande lönar sig att förvara högre upp i kylväskan, bara för att man inte ska måsta tömma hela väskan då man är sugen på en bit choklad.

 

Förvara kylväskan i skuggan.

Även om kylväskan är bra packad och full med kalla element så lönar det sig att sträva efter en så lång användningstid som möjligt. Genom att förvara kylväskan i skuggan håller väskan kyla under en längre tid.

 

Packa drycker skilt från maten.

Ifall du har tillgång till två eller flera kylväskor lönar det sig att packa drycker i en annan väska. De flesta sträcker sig oftare efter något att dricka, varmed kylväskan också öppnas oftare.

 

Organisera kylväskan logiskt.

Placera alla drickor på en sida, färskvaror i mitten och tillredd mat på andra sidan. På så sätt vet du var allting ligger och kan snabbare ta ut det du behöver.

 

Rengör efter varje användning.

Kom ihåg att rengöra kylväskan efter varje användning. Ifall du glömt att rengöra kylväskan (som sedan börjat lukta äckligt) kan du skölja väskan och därefter använda en duk med citronsaft att gnugga insidan med. Citronsaften neutraliserar lukter.

Text: Sofie Sergelius            Vektorgrafik: Kati Hiekkanen

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar