Smoothie 2
Publicerad 21 april 2017 kl 18:17

Recept: Spenat, avocado och mango smoothie

Finns det nånting bättre än en fräsch och matig smoothie? Dum fråga, för så klart gör det ju inte det! Här är ett av våra absolut favorit smoothien att laga före en träning eller när vi är sugna på nåt gott men inte orkar göra nånting komplicerat.

Smoothies är fantastiska. Punkt slut. Jag tycker om dom för att de är så otroligt enkla att laga, men framförallt för att de är så goda. Det är nåt med att kombinera alla smaker och blanda ihop dom som gör att det alltid känns som en smoothie är godare än summan av alla dess delar. En så enkel kombination som jorgbubb och banan blir helt enkelt det godaste nånsin. Lite yoghurt och någon sorts vätska med så har du redan en smoothie där och med endast fyra ingredienser.

Smoothie 1

Det är som är bra att komma ihåg med smoothies är att trots att de är hälsosamma (hemgjorda varianterna i alla fall, för ofta kan de som görs på caféer innehålla massvis med tillsatt socker), så är de ändå fyllda med mycket fruktsocker från själva frukterna och skall därför inte drickas i extrema mängder. Kom bara ihåg att tänka att du dricker alla frukter du lägger i smoothien — du kanske inte skulle äta en banan, några jordgubbar, två apelsiner och ett äpple, men allt detta kan bra finnas med i en (stor) smoothie. Det är så klart inget att vara rädd för, men bra att komma ihåg!

Jag tror också att problemet för största delen av oss är inte att vi äter för mycker frukt och grönsaker utan snarare tvärtom. Om du är sån som inte äter tillräckligt med frukt och grönsaker så kan en smoothie vara ett perfekt alternativ för dig! Det finns massvis med kombinationer, men det roligaste är ju att testa sig fram så släpp loss och experimentera! Det går (nästan) aldrig fel när man gör en smoothie så det finns inget att vara rädd för.

Här får ni ett recept som är en bra grund smoothie, som är lite matigare än normalt, med avocadon och spenaten som ger lite extra näring och energi. Det här är perfekt smoothie som frukost eller mellanmål före träningen på grund av all den energi som finns i avocadon -- men exakt därför också kanske inte den bästa som kvällsmål precis före man skall lägga sig :)

Smoothie 3

Ingredienser:

  • 1 mogen banan
  • 1 mogen avocado
  • en handfull färsk spenat (ca.40g)
  • 1/2 mogen mango
  • saften från en halv lime
  • 600ml (sockerfri!) havremjölk


Steg:

  1. Lägg alla ingredienser in i en blender (eller använd en stavmixer) och mixa tills allt är jämnt och slätt
  2. Använd mindre eller mera vätska beroende på hur tjock eller rinnig du vill att din smoothie skall vara

TIPS!
Om du vill ha variation så kan du använda endast 2-3dl mjölk och äta smoothien som en smoothie bowl. Lägg in en skål och toppa med rostade frön och färska bär och njut som en perfekt frukost!


Foto och text: Anton Häggman

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar