Rose sensommar
Publicerad 2 augusti 2018 kl 15:02

Rosé på sensommaren

Finland har denna sommar upplevt en aldrig tidigare skådad värmebölja – typiskt roséväder med andra ord. Och värmen den bara ser ut att hålla i sig och det är bara att bunkra mera rosé till källaren och kylen.

Monopolet har under de senaste åren följt med trenderna och hyllorna fylles regelbundet med ett stort urval som motsvarar roséns popularitet och ökningen i konsumtion.

Rosévinets fördelar framom exempelvis rött vin är att det vanligen har en syrlighet som känns friskt samtidigt som det är väl lämpat att kylas.Utomhus förlorar inte rosén sina aromer i vindpusten på samma sätt som ett rödtjut. Det är med andra ord en läskande sommardryck.

Men rosé passar väl till många maträtter. Tänk bara på medelhavets gastronomi där rosén i vissa områden dominerar som matdryck. Provencalerna kan inte ha fel!

För att nämna några kombinationer här hos oss kan vi gott servera rosévin till: stekt eller grillad fisk, paella eller rätter med ris eller couscous, pasta, broiler, matiga sallader, pizza, gazpacho, you name it eller till recepturer med tillägget -   “à la Provence”.

Kärt barn har många namn

Rosado är den spanska benämningen på rosévin men en variant som heter Claret finns också.                    

Det tyska Weissherbst betecknar ett rosavin från en bestämd druva av minst QbA-kvalitet (Qualitätswein). Beteckningen används endast i hälften av Tysklands regioner. Rosé i Tyskland görs på flera olika druvsorter. Rotling är ett rosa vin som görs av blandning av rödvins- och vitvinsdruvor. I Spanien görs Clarete på samma sätt. Badish Rotgold är en Rotling som görs på druvorna Ruländer (Grauburgunder dvs Pinot Gris) och Spätburgunder (Pinot Noir) och är endast tillåten i Baden. Schillerwein är en Rotling från regionen Württenberg och skall vara av QbA-kvalitet.

Italien har Rosé, Rosato, Chiarretto (vid Gardasjön exempelvis I området runt den romantiska staden Bardolino). Occhio di Perdice är en toskansk variant.

I den Schweiziska Kantonen Neuchatel finns ett rosa vin som heter Oeil-de-Perdrix (rapphönans öga) och skall då påminna om färgen hos ögat på sagda fågel!

Taché-metoden i Frankrike betyder att man blandar vitt vin med rött för att få rosa färg. Detta är den vanligaste metoden att göra rosa champagne!

Tre roséviner testades denna gång 

Barton & Guestier Côtes de Provence Rosé Passeport 2017,  Alkos nummer 436317, druvsorterna är Syrah, Grenache och Cinsault, priset är 12,48 per helflaska, alkoholen är 13 %

- Färgen är mycket ljusrosa (som provenceroséerna vanligtvis) – man kunde kalla det “kvarkenlaxrosa”

-  Doften är kryddig och örtig med fruktinslag – lätt aprikos

- Smaken är torr, frisk och fruktig – melon, och inslag av örter – ett vin som man gärna håller I glaset

Bardolino Chiaretto 2017, Zenato, Alkos nummer 956997, druvsorterna är Corvina, Rondinella och Merlot(!), priset är 10,99, alkoholen är 12,5 %

- Färgen kunde kallas rosaröd

- Doften är fruktig – torkad frukt, lavendel

- Smaken är torr och har mycket frukt, “tutti-frutti”, texturen är rundare, något  fylligt, inslag av örter och peppar – en god variant som kan kylas väl utan att aromerna går förlorade

Marqués de Cáceres Excellens Rosé 2017, DOCa Rioja, Alkos nummer är 446507, druvsorterna är Garnacha och Tempranillo, priset är 11,45, alkoholen är 13,5 %

- Färgen är “gammalrosa”

- Doften har fruktighet, blommor – kaprifol, lavendel och röda vinbär känns svagt också

- Smaken är torr och kraftig, har örter och frukt med kryddiga inslag, den är eldig och lång – här har vi ett fint matvin.

Men man behöver inte befinna sig i Provence eller vid Gardasjöns strand för att kunna njuta av en roséstund vid middagstid. Rätt tillställt och med litet fantasi smakar ett rosévin lika ypperligt vid den österbottniska kusten, då värmen ligger på och en lätt bris smeker kinden – precis som på bilden - med en Mozzarella caprese! 

 Rose Tage

Text & bild: Tage Neuman

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar