bananpancakesgoesamerican 50
Publicerad 8 april 2020 kl 22:00

Spara maten: 6 tips på saker du kan göra med mat du annars hade slängt

Slänger du bruna bananer, torrt bröd och resterna från gårdagens middag? Här listar vi saker du kan göra med mat du annars slängt, minska ditt matsvinn redan idag!

Enligt FN:s jordbruks- och livsmedelsorganisation FAO slänger vi 1,3 ton mat varje år. Det är en tredjedel av all världens mat. Det mesta av denna mat är ändå ätbar och slängs helt i onödan. Många maträtter blir till och med bättre med övermogna frukter eller kylskåpsrester!

1. Bananplättar
Bananplättarna blir som bäst med övermogna, bruna bananer! Mosa en banan, blanda med ett ägg. Stek i smör eller olja på medelhög värme i några minuter. Vill du ha den mer matig kan du tillsätta 1 dl havregryn. Om du därtill har i 1 tsk bakpulver blir det amerikanska bananpannkakor. 

bananpancakesgoesamerican 50Amerikanska bananplättar. Foto: Rebecka Sandbacka


2. Bananbröd 
Även bananbrödet blir bättre när du använder övermogna bananer. Övermogna bananer har nämligen en sötare smak än grön-gula bananer. Här finns två recept på bananbröd du kan prova idag:
https://sevendays.vasabladet.fi/recept/dessert-och-bakning/glutenfritt-bananbrod
https://sevendays.vasabladet.fi/recept/dessert-och-bakning/matcha-bananbrod 


3. Smoothies
Frys ner och gör smoothies av grönsaker och frukter som börjat se lite trötta ut. Skala och skär frukterna/grönsakerna i mindre bitar, frys ner i fryspåsar och ta upp när du känner för en smoothie eller två. Frys gärna ner färdiga smoothieblandningar, till exempel en apelsin, en banan och lite ingefära i en påse. Låt frukterna/grönsakerna tina en stund på köksbänken innan du mixar dem. Om du vill ha en mer drickbar smoothie kan du låta allt tina upp ordentligt och tillsätta lite mjölk eller vatten när du mixar. 

smoothiebowl 30Smoothie på apelsin och banan. Foto: Rebecka Sandbacka

4. Pizza
Blev det rester över från gårdagens middag? Baka pizza! Pizza är den perfekta resträtten: den går att variera i all oändlighet och det finns inget rätt eller fel. Om du har tortillarester kan du enkelt använda tortillabröden som botten och toppa med resterna och ost. Värm upp i ugnen tills osten smält. 


5. Gör dina egna chips
Har du en massa rotfrukter som du inte vet hur du ska hinna äta upp? Gör dina egna chips! Hyvla tunna skivor, sprinkla över olja och lite salt. Sätt dem i ugnen på 225 grader i en halvtimme och blanda om allting efter 15 minuter. Sötpotatis, morot och zucchini passar utmärkt för detta. Använd gärna en mandolin eller osthyvel för riktigt krispiga och tunna rotfruktschips. 


6. Hemlagade krutonger
Släng inte brödet när det blivit torrt. Skär upp det i tärningar och stek i olja tills brödbitarna fått en gyllene färg: vips har du krutonger till salladen. Ett annat alternativ är att pensla brödet med vatten, linda in i aluminiumfolie och grädda mitt i ugnen på 180 grader i 10 minuter. Brödet blir mjukt och smakar som nytt igen!


bananbrod 13Bananbröd. Foto: Rebecka Sandbacka


Källor:

http://www.fao.org/food-loss-and-food-waste/en/
https://en.reset.org/knowledge/global-food-waste-and-its-environmental-impact-09122018 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar