DSC1550
Publicerad 15 juni 2019 kl 20:05

Surdegsöl

Surdegsbröd eller leváin är både nyttigt och gott. Här har man använt samma jästkultur för att få fram öl! En rätt intensiv upplevelse.

DSC01546

Wild Brewing Company - Sourdough (3,6%), England

Här har vi en riktig stygging, på ett bra sätt. En av de suraste jag druckit på länge tillsammans med en riktigt djup och välutvecklad jästkultur. Inte för de ovana trots att den håller sig mild i alkoholnivån.

Utseendemässigt ser den väl blek och grumlig ut. Den har ett svagt skum som försvinner lika fort. Doften är heller inte särskilt trevlig, den känns mera jästig och gammal. Om inte detta vore en jästig öl hade jag trott att den blivit dålig.

Smaken är däremot det som vänder hela upplevelsen, jisses. Det första intrycket är en medelfyllig och lite småoljig kropp som är ljust maltad och mild. Sen kommer de gamla, inledningsvis nästan lite unkna jästaromerna. 

Den här jästaromen känns nästan elektrisk när den får liv tillsammans med en superintensiv syra. Det riktigt bränner i hela gommen och drar utav citronsyra. Samtidigt finns en nypa salt och en brödig karaktär, lite som surdeg eller pinnbröd.

Den här smaken håller sig genom hela ölglaset och blir på så vis en mycket uppfriskande öl att ta. Lite väl intensiv i matväg, men samtidigt tyckte jag den var god till lite nybakt bröd med allehanda salta pålägg.

DSC01552

Donut Island Brewing - Grapefruit Gose (5,0%), Finland

En litet mildare rekommendation har jag också! En Grapefruit Gose. Sur saltöl med grape! Mycket mild i saltet, ger snarare mer mineralaktiga nyanseringar. Fräsch på stranden!

Fylligt orangegul och grumlig med ett fräsch liten skumkrona. Doftar klassiskt gräsigt utav humle men med tydliga drag utav grape och kanske blodapelsin. 

Lätt i kroppen men har ett redigt sting i smaken. Malten är mycket mild och lämnar i stället mer rum för syran. Den är intensivt citrusfrisk och jobbar in sig tillsammans med kolsyran och saltet. Det här skapar ett laddat sting som är sådär mineraligt läskande. 

På så vis en mycket bra gose att börja med om du inte druckit saltöl tidigare. Det ger en fin nyansering! Denna kan bli god till skaldjur eller till sallad, i övriga fall skulle jag avnjuta den som sådan! Serveras kyld.

För övrigt brygger Donut Island mycket goda öl, det löns att hålla utkik efter dessa! Vad de vill säga med den smådramatiske tysken på flaskan vet jag dock ej. 

 Text & bild: Stefan Westergård

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar