Artikel från
ddb3dfcacc382881d604a4d5942af0e1 Vinskörden i Frankrike beräknas minska med 12 procent i år jämfört med i fjol, enligt landets jordbruksdepartement. Arkivbild. Foto: Bob Edme/AP/TT
Publicerad 27 augusti 2019 kl 15:40

Vädret slår mot fransk vinproduktion

På grund av skador på vinstockar till följd av frost under våren, torka och hagel kan den franska vinproduktionen sjunka 12 procent i år, enligt en bedömning från landets jordbruksdepartement.

I år väntas produktionen uppgå till 43,4 miljoner hektoliter, vilket motsvarar omkring 5,8 miljarder vinflaskor av standardstorlek. I fjol, då väderomständigheterna var gynnsamma för produktionen, producerades 49,4 miljoner hektoliter vin. Det är en markant nedgång av volymen, men man räknar med en generellt god kvalitet på vinet.

Produktionstappet varierar mellan regioner. I vissa områden har regn i augusti dämpat effekterna av värmeböljan månaderna före.

I områdena Beaujolais och Bourgogne som drabbats av hagelstormar väntas produktionen falla med 26 procent jämfört med 2018.

Sommarens värmebölja gör att man i Champagne räknar med ett tapp på 17 procent, samtidigt som produktionsminskningen i Bordeaux väntas bli 4 procent.

Franska druvor skördas under sensommaren och tidig höst och osäkerhet kring vädret framöver kan fortfarande påverka det slutgiltiga utfallet.

Franska vinproducenter står samtidigt i centrum för storpolitiska diskussioner då USA:s president Donald Trump hotat att införa tullar på franska viner om Frankrike inte slopar den digitala skatten på amerikanska teknikjättar. Tullhotet har dock försvagats, även om det inte lyfts bort helt, enligt Frankrikes finansminister.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar