Smorgasvin
Publicerad 9 augusti 2018 kl 14:00

Vin till smörgåsen

Vad väljer man för vin till smörgåsen?

Till Mozzarellan med tomater i bersån skulle jag korka upp ett välkylt rosévin exempelvis en syrlig Cote de Provence. Lantbrödet med smält cheddar och blåbär tål nog rosén också, liksom avokadosmörgåsen med guacamole med rödlök och cheddar. Till de gasbrända plommonen med gorgonzola kan man med fördel finlira med en Marsala (gärna en torrare version), som nog kan fås att passa in vid en lämplig tidpunkt på dagen – valet är fritt.  Till den krämiga getosten med syrliga körsbär eller feta med björnbär kunde en sherry Amontillado göra sig väl, ifall man inte vill brassa på med en Ouzo plus isvatten till eftermiddagslunchen. Men smaken är ju vars och ens egen och alternativen är många.

Getosten för mina tankar till Loiredalen. Vid Frankrikes längsta flod (om vi ger bort Rhen till Tyskland) med sina typiska sandbankar gör man en stor variation av ostar av olika konsistens på getmjölk.


Loire

Crottin de Shavignol är som ung en vit ost som till konsistensen påminner om snö, kanske snarare  kramsnö! När den får mogna i några månader på ysteriets hyllor vid 12 grader Celsius i rätt fukt får det en yta av grå mögel och hårdnar sådär lämpligt i form av tumstjocka cylindrar eller ”knappar”. Och det är ju bra ty då kan bonden ta med osten i fickan ut på åkern och så får den utgöra hans ”matsäck” under dagens mödosamma id.

 Crottin 

En halvårs gammal Crottin de Shavignol antar en brun färg och får en trevlig konsistens, som ger en halvmjuk känsla i tänder och gom – en angenäm textur med andra ord.

Tyvärr finner man sällan Crottinen på hyllorna hos ostförsäljare i Finland. Men vill man få samma sköna känsla – känna samma textur, kan man ta till ett enkelt knep ned de getostrullar som finns på hyllorna i våra supermarketar.

Texturen är ju en viktig del av gastronomin. Tänk bara på kinesisk mat där smakaromerna ibland är av underordnad betydelse och texturen den viktiga. Exempelvis ett svalbo eller en hajfensoppa, som jag under några kinabesök gjort bekantskap med, har ju en neutral smak, men känslan/texturen är det viktiga. (Smakintrycket kan förhöjas genom att servera en inte alltför anspråksfull, blommig Moselriesling till båda dessa rätter).


Crottin lagrad

Genom att helt enkelt torka osten, som skärs i halvtums bitar kan man ändra konsistensen och delvis nå samma känsla i textur som i en lagrad Crottin de Shavignol. Man tager vad man haver! Det är viktigt att sära på skivorna så att flyktiga ämnen (ex fukt) kan sublimera. Samtidigt modereras de kraftiga kapronsyra-aromerna. Rumstemperatur är OK, flugorna är inte intresserade. Vänta sedan i ca 24 timmar och vrappa sedan in ”knapparna” ånyo för kylen!

Loirefloden flyter stilla norrut parallelt med Rhone från sina källor i Centralmassivet och vänder sedan västerut. Vid kröken finns de båda småstäderna Sancerre och Puilly-sur-Loire som är berömda för sina vita viner gjorda på druvan Sauvignon Blanc. Druvsortens ursprung är sannolikt just dessa områden vilka geografiskt ligger närmare urdruvans eller den ena förälderns dvs Savagnins områden i östra Frankrike. Sauvignon Blanc passar utmärkt till Loiredalens getostar. Vinets typiska gräsiga aromer och inslag av krusbär och svartvinbärsblad harmonierar med aromerna i getostarna.

 Loire alko

 Karta: Alko

En enkel anrättning gör sig väl med ostknapparna på en flerkornstoast (Malaxlimpa passar också bra) med smått grönt och litet umami från tomaten. Sedan kan man pröva några viner på Sauvignon Blanc därtill.

 Tage ostvin

Tre viner testades:

Sancerre, La Chatellinie 2016, Alko Nr 007952, pris 21,80 per 0,75 l flaska, alkoholhalt 13 %

  • Ljusgul färg, fruktig doft med krusbärsinslag
  • Smaken torr, frisk, frulktig med inslag av krusbär och citrus, grape och örter. Smaken är mycket balanserad utan de tioler (”kattsand”) som Sauvignon Blanc-druvans viner ibland behäftas med. Det är en mycket fin Sancerre, vars pris faller utanför det område som den traditionella konsumenten rör sig inom. Ändå är vinet värt att provas.

Jackson Estate Stich Sauvignon Blanc 2016, Marlborough, Nya Zeeland, Alko nr 586067, pris 15,99, Alkohol 13 %

  • Så gott som färglös, med ett kraftigt intryck av mineraler i doften med en lätt rökighet och frukt.
  • Torr fruktig, riklig smak, frisk, syrlig och intensiv med kiwi och passionsfrukt men dock inte så tuff i smaken som vissa NZ:are utan är rätt balanserad. Vinet går utmärkt till getostanrättningen och är nog prisvärt.

L’Etiquette Gris 2016 Chateau Carsin, Cotes de Bordeaux Cadillac, alkohol 12,5 %, näthandelns pris 9,38 för 12 flaskors leverans fritt Vasa.  

  • Färgen är ljusgul, doftenär fruktig med örter och blommor – kaprifol, fläder
  • Smaken är komplex och rätt fyllig med passionsfrukt och krusbär, blommor och örter, vinet har en bra syra. Vinet passar perfekt till anrättningen ovan och är en intressant upplevelse eftersom det är gjort på den gråa Sauvignonen – Sauvignon Gris, en nära släkting till Blancen.

Juha Berglund, vår finländske odlare i Bordeaux har troget använt sig av den druvan under många år och han gör ett fint och versatilt vin, som dessutom är mycket prisvärt.  


Smorgasvin

Text: Tage Neuman 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar