LRM EXPORT 20181214 140303
Publicerad 5 januari 2021 kl 14:26

Vinterbordets bästa öl

Vintern är en tid då de flesta av oss gärna gärna myser ner sig med lite god mat och dryck. Ljus öl fungerar till allt, men du kan maxa din upplevelse av bägge genom att välja rätt!

Rent historiskt har julen varit den tid då man satsat lite extra och använder de finare råvarorna. Hade man djur och boskap var det vanligt att dessa fick offra sig för julskinkan. Skinktraditionen verkar hänga kvar även om vi ser ett bredare upplägg i dag av kalkon, fisk, eller vegetariska alternativ.

Men oberoende om du serverar kött eller vegetariskt så funkar mörka lagers, dunkel och brown ale perfekt som allround-öl. Även en mjukare porter eller bock passar bra. Här skulle jag rekommendera lokala bryggeriet Kahakka och deras brown ale Suntti. Den kompletterar alla julens kryddor väl medan den är len och fräsch. Föredrar du mera spark i ölet så kör på ett bocköl eller liknande. Bocks doppelbock är fantastisk till detta ändamål, men det finns många goda alternativ. Exempelvis La Trappes Bockbier här nedan. 

LRM EXPORT 20181130 114735

Såväl skinka som kalkon smakar gott med en brun och fruktigt karamellig öl. Serverar du vilt på bordet får det gärna vara öl som bidrar till den karga och vilda upplevelsen. Då tänker jag direkt på öl med gran- och enbärskaraktär, Fiskars granskottsöl bjuder på detta.

LRM EXPORT 20181214 145749

Äter du fisk eller skaldjur vid julbordet får ölet gärna vara lättare. Helst lager eller pilsner, men det finns även vissa suröl som höjer denna upplevelse. Fisk har en försiktigare smak än många kött- och vegetariska rätter, därför bör ölet vara relativt okomplicerat.

LRM EXPORT 20181214 145759

Min go-to när det gäller fisk skulle vara Oceans Västkust eller Two Lakes Lager från Pyynikin. Ocean har lite mera vass och karamellig karaktär medan Two Lakes har mera toner av grönt äpple, persika och citrongräs. Om du föredrar mörk öl så skulle jag dra gränsen vid en mörk men lätt lager. Dessa kan ge en liten och rustik sotighet till fisken samtidigt som upplevelsen är läskande.

LRM EXPORT 20181102 105509

 

Suröl är en fantastisk kompanjon till sallader. Fräschören i dessa lättar upp beskan i salladsblad samtidigt som den kan ge häftigt bäriga nyanser till salladen. Kombinera t.ex. en chevrésallad med en St. Cuvée des Jacobins eller Modus Operandi och du svävar på moln. Annars passar surölet egentligen när som helst. Som fördrink, förfriskning vid matbordet eller till soffmyset. Här är till exempel en suröl som smakar glögg!

LRM EXPORT 20181214 145754

Trappistöl är bland de smakrikaste ölen du får men är samtidigt rätt så flexibel i julsammanhang, förutsatt att du uppskattar smaken. Dessa finns i lite olika styrkor med olika karaktär (ex. Dubbel, Trippel, Quadrupel). Jag brukar köra på Quadrupeln för att få den ultimata smakbomben av lagrad sötma och fruktig jäst som blommar ut i allt mellan nötter, mandlar, vanilj, pomerans och plommon. De är komplexa öl som hittar många gemensamma nämnare bland julens kryddor och tilltugg.

LRM EXPORT 20181207 105752

Stouts och porters sparar jag gärna till soffmyset men hittar man en tillräckligt len porter så kan den bli mycket god till julmaten. Vill du ha tyngre varor så sikta på en Imperial Stout eller motsvarande. Dessa finns i sötare eller bittrare upplagor, men i julsammanhang skulle jag rekommendera sötare varianter som Wildebeest från The Wild Beer Company.

Text: Stefan Westergård

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar