Foto Johan Thunberg2.
Publicerad 29 maj 2020 kl 17:00

Kvinnor som rockar i en mansdominerad bransch

SCARLET vill att folk ska se och uppleva att de har slagit sig fria ifrån socialt betingade regler och normer. - Det ska kännas som att man fått en käftsmäll efter att man sett vår show! Man ska inte veta ifall man vill gråta, skrika, slåss, kramas, skratta, eller allt på samma gång, säger metalartisten som precis signerat med ett skivbolag i Tyskland.


SCARLET är en
maskerad metal-artist som har varit aktiv i knappa två år. Projektet består av ett tiotal människor och drivs av två kvinnor som går under namnen "Scarlet" och "Thirsty". Att slå igenom som kvinnliga artister i en värld dominerad av manliga metalband, har visat sig vara både vara utmanande men otroligt viktigt

– Vi började från noll. Ingen visste vilka vi var och vi hade inga kontakter i den branschen vi kastade oss in i. Av någon anledning lyckades vi ändå snabbt etablera oss inom den svenska metalscenen och har kommit längre i karriären än band som varit aktiva i tio års tid, berättar Scarlet.

Anonymiteten i SCARLET gör att folk vågar öppna upp sig och ta till sig budskap på ett helt annat sätt.

– Om det hade stått ännu en blond, söt tjej som kan sjunga på scen hade det varit svårare, .

För att förstå artisten och projektet på djupet, bör poängteras att SCARLET är inte en person utan ett slags väsen som vem som helst kunde vara. Musiken, texterna, det visuella och scenshowen ska kunna porträttera var och en som står i publiken.

– Vi vill nå ut till så många människor som möjligt och få dem att tänka själva, ifrågasätta saker, våga slå sig fria och helt enkelt vara sig själva, säger Scarlet.

Enligt Scarlet och Thirsty behövs det flera kvinnliga förebilder inom genren. Jämför man med hur många män det finns i branschen, är kvinnor underrepresenterade.

– Precis som det är med allt, ju större plats någonting tar, desto självklarare känns den ockupationen. Likadant ska det vara med kvinnor inom rock och metal. Ju mer vi syns, desto självklarare blir vår plats, säger Thirsty.

Foto ZeikeAnonymiteten i SCARLET gör att folk vågar öppna upp sig och ta till sig budskap på ett helt annat sätt. Bild: Zeike


Duon menar att
det också finns en stor efterfrågan på kvinnliga musiker inom metalvärlden, samtidigt som genren är konservativ och mansdominerad. Merparten av de SCARLET har jobbat tillsammans med har inte gjort en skillnad på att de är kvinnor.

– Vi levererar, de levererar och det är allt som räknas, säger Thirsty.

De har dock mött folk under sin karriär som behandlat dem på annat sätt, men de typen av samarbeten har inte blivit långvariga. 

– Vissa verkar tro att man heter "Lilla Gumman" i förnamn. De har en förmåga att behöva "förklara" hur allting går till och "lära" oss om saker och ting på ett sätt de aldrig skulle göra för sina manliga kollegor.

Något som är mest frustrerande, är mentaliteten som än idag finns hos vissa festivalarrangörer

– ”Vi har ju redan bokat ett "tjejband" till kvällen, så inte kan vi boka ett till" säger de. Det spelar ingen roll om dessa "tjejband" inte ens spelar samma slags metal. Ett gig eller jobb överlag ska aldrig avgöras på grund av vad du har mellan benen. Vi vill varken ha ett gig, eller bli av med ett gig för att vi är tjejer. Du bokar oss för att vi är ett grymt band, inflikar Thirsty.

Foto Johan ThunbergBleztFoto: Johan Thunberg/Blezt.no

"Synen på att det huvudsakligen är män som ska representera rock och metal är så djupt rotat, att det är många olika led som måste förändras och vänjas, innan det blir en självklarhet att kvinnor kan och ska vara i spetsen; men vi är påväg"- Thirsty

Fördelen med att vara kvinna i branschen, är att man är väl medveten om vilka fördomar och förutfattade meningar det kan finnas.

– Vi kan då ta alla de fördomarna och använda dem till att alltid ligga flera steg före. Vi kan leverera en show på en helt annan nivå än vad som kanske var förväntat, och det är ju då bara vi som vinner på det.

Foto Johan ThunbergSCARLET porträtterar många olika känslor på scen under en kort tid. Foto: Johan Thunberg

SCARLET lägger mycket fokus på det visuella i sina uppträdanden. Scenshowen är något som de vill väcka frågor, tankar och reaktioner med.

– Vi vill att folk ska se och uppleva att vi har slagit oss fria ifrån socialt betingade regler och normer. De allra flesta människor i västvärlden lever i en i förutbestämd form som passar väldigt få. Rädslan för att lämna det enda man vet och rädslan för att inte vara omtyckt håller oss borta ifrån det livet som faktiskt kunnat göra oss lyckliga, säger Scarlet.

– Det ska kännas som att man fått en käftsmäll efter att man sett vår show! Man ska inte veta ifall man vill gråta, skrika, slåss, kramas, skratta, eller allt på samma gång. Vi porträtterar många olika känslor på scen under en kort tid, både med hjälp av texten i musiken, sången och vad som händer rent visuellt. Hela showen är noga utarbetad med både koreografi, rösterna, klädbyten och rekvisita.

Alla kläder, både på och utanför scen, designas och sys upp Thirsty. De vill kunna styra det visuellt på en extrem detaljnivå både på och av scenen. 

– Såklart är det mycket roligare att bära helt egendesignade skapelser.

Foto TT. Grammis galan 2020

Alla kläder är egendesignade och sydda. Foto: TT / Grammisgalan 2020

 
Varken Scarlet eller Thirsty tar emot kritik som inte är konstruktiv.

– Vi tar ingen skit och vi vill få människor att vakna och reagera, därför är känslan på scen väldigt rå. Du i publiken ska kunna ta på den råa känslan, vare sig det är i en avskalad känslomässig ballad eller i ett nummer där vi flyger runt med var sitt basebollträ. Vi vill att du ska se vad du hör och uppleva det vi gör. 

Trots sin mörka och råa genre, ser framtiden för SCARLET ljus ut. De har precis efter många månaders förhandlingar signerat med ett skivbolag och ett bokningsbolag i Tyskland.

– Alla stora planer har blivit uppskjutna, vilket så klart är trist, men vi har det absolut bästa förutsättningarna att komma dit vi vill. Det handlar bara om att fortsätta jobba smart och jobba mycket med varumärket. Först och främst kommer vi genomföra de gig som blivit framskjutna. Bland annat två spelningar med Power Metal-gudarna Hammerfall. Sedan kommer vi troligtvis påbörja vår Europaturné i början av nästa år. Fram tills dess kommer vi fortsätta släppa singlar, musikvideos och ett fullängdsalbum, avslöjar Scarlet.

 

Följ SCARLET på:

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar