Artikel från
tSghqruB5Oyr Det lönar sig att kontrollera bilens skick. Foto: Arkiv/Jonas Brunnström
Publicerad 5 februari 2021 kl 14:38

Checklista för bilen inför sportlovsresan

Många ska ut med bilen under sportlovet, och vissa ska köra riktigt långt. Här är en lista på vad man behöver tänka på innan man vrider om nyckeln.

Innan man startar för en längre bilresa lönar det sig att kontrollera bilens skick och se till att bilen är servad.

– Den vanligaste orsaken till att resan avbryts är ett tekniskt fel. Ofta kan det vara fråga om något elfel som kan bero på att laddningen i batteriet minskar. Om du märker att det är svårt att starta bilen på morgonen efter en kall natt, lönar det sig att ta en sväng via närmaste serviceställe för att kontrollera batteriet, säger Markus Nieminen.

Kolla detta inför resan

1. Kontrollera bilens skick. Se till att du har tillräckligt med olja, kylarvätska och spolarvätska. Använd motorvärmare om det är köldgrader. Kontrollera även skicket på vinterdäcken och batteriet. Ta med borste, isskrapa, ficklampa och spade.


2. Packa noggrant och smart. Tunga saker lastas på botten av bagageutrymmet och lätta mer bräckliga saker högst upp. Allt bagage måste rymmas i bagageutrymmet. Om du måste transportera bagage i kupén är det bra att lägga det vid fötterna på golvet bakom framsätena.


3. Planera körtiderna. Om du måste köra i rusning lönar det sig att reservera tillräckligt med tid.


4. Koncentrera dig på körandet. Det finns inga undantag: när man kör ska man koncentrera sig endast på körandet. Föraren ska inte använda sin mobiltelefon medan hen kör.


5. Håll lämplig hastighet och tillräckligt avstånd. Se till att du håller en hastighet som är lämplig med tanke på vädret och ett tillräckligt avstånd till fordonet framför.


Källa: Lokaltapiola

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar