LRM EXPORT 20190402 110346
Publicerad 12 april 2019 kl 08:13

Bockporter och påsköl

Påsken är här och portern med den! Då brukar det komma fram lite fler exklusiva porters på hyllan. Denna gång är det porters från Bocks i test.

Rent historiskt härstammar portern från 1700-talet. Jag har däremot inte hittat någon tydlig koppling till påskporterns ursprung, men min gissning är att den har kommit på senare tid, dels eftersom karaktären går så väl ihop med påskens alla smaker. Portern är traditionellt mörk men samtidigt mjukt maltad. Små bittra drag av choklad, russin eller memma är heller inte ovanligt.

Om du däremot inte är någon portermänniska så finns det givetvis annat gott påskdricka. Pröva t.ex. svenska varianten Wisby Påsk som är en bärnstensfärgad påsköl som är riktigt god, som en påskinspirerad amber. Men nu över till portern!

DSC00210iiiBock's Corner Brewery – Påskporter (5,2%)

Här har vi då Bocks påskporter. Tjock, mörk och söt. Kraftigt brun i färgen redan vid upphällningen, men ölet har ändå en transparens som lyser genom maltmörkret. Doften har en klassisk porterkänsla, möjligen med litet mer choklad och sötma.

Kolsyran är mycket lågmäld men väcks ändå till liv i klunken och bjuder på det där lilla fräscha. Konsistensen är halvtjock men den är ändå mycket drickbar, som så ofta porters är. Stouts brukar däremot bli litet kraftigare. Smaken är mjukt och mörkt maltad; du känner av en småaskig bitterhet men denna mjukas snabbt upp av en rent sockrig sötma tillsammans med kraftiga vindar av choklad. 

När eftersmaken får leva ut till fullo känner jag också riktigt milda kaffearomer - lite som den söta aromen efter en Starbucks eller liknande. Lite kaffekaraktär finns alltså i bilden, men den lever ändå på den söta chokladen.

Det är rena, goda och okomplicerade smaker. En porter har absolut mer smak än burklagern men den håller sig riktigt drickbar och läskande trots en liten bitterhet. Rekommenderas om du vill ha en lätt, chokladig porter!
Fm4xVBVkHQDWBock's Corner Brewery – Wasa Coffee Porter (5,2%)

Är du inte lika förtjust i sötma och choklad så blir kaffeportern ett bättre alternativ. Denna håller sig mycket trogen till porterkaraktären men är samtidigt märkbart bittrare och torrare i smaken och känns således litet mera vuxen.

Liksom påskportern har även denna ett mjukt askigt första intryck av den brända malten. Litet brödig är den också. Denna brända maltkaraktär har en bitterhet som går perfekt in i kaffesyrans arom. Och i denna känner du verkligen smak av kaffe – särskilt i eftersmaken.

Wasakaffet dominerar egentligen hela smakbilden, men inget fel med det. Kaffeportern är också torrare i eftersmaken så den är inte fullt lika uppfriskande men ack så god ändå. Denna föredrar jag att dricka som sådan, bara för att få njuta av portern som den är.

Vill du ytterligare bredda din portererfarenhet kan jag också varmt rekommendera Kvarkens Homeport eller Keppos Porter för riktigt fina och lokala upplevelser. Eller vad föredrar du i påsk?