Artikel från
l5tjTBDEFV5S 6 Linda Nylund. Foto: Jonas Brunnström
Publicerad 11 april 2019 kl 09:30

Vinkrönikan: Viner till påsk

Påsken är min favorithögtid på något sätt. Om man har tur är det den tiden på året då solen äntligen börjar visa sig och temperaturerna blir lite behagligare.

Kanske plockar man fram grillen, dricker kaffe på terrassen. Påsken är kravlös och skön, inte lika många släktmiddagar och måsten som på julen.

Vad gäller matvanor finns det ju en del återkommande rätter som lammkött, ägg och choklad, men jag upplever att fler och fler helt enkelt under påsklovet gör god mat de tycker om utan att haka upp sig på någon viss ingrediens. Därför har jag till dagens vinspalt inte heller valt något visst tema utan tipsar om viner jag själv upptäckt på sista tiden och som jag upplever är goda och prisvärda.

Vi börjar med ett fräscht rosévin att avnjuta på terrassen i vårsolen. För visst är det hög tid att inleda rosésäsongen nu?

Marlborough Estate Sauvignon Blanc Rosé 2018, 8,04 euro (375 ml flaska). Den uppmärksamme noterar att viner gjorda på den gröna druvan sauvignon blanc normalt brukar vara vita viner. Här har den blandats med lite vin gjort på den blåa druvan Malbec för att få en svagt rosa färg. Roséviner görs normalt på samma sätt som rött vin, men tiden skalet är i kontakt med musten och avger färg är kortare.

Att blanda rött och vitt vin är i Europa tillåtet endast när man gör champagne. Utanför Europa gäller inte denna regel och det här vinet kommer från Marlborough i Nya Zealand, känt för sin aromatiska sauvignon. Ett härligt friskt vin med druvtypiska toner av krusbär och svartvinbärsblad. Perfekt till grillade skaldjur, lax eller sallad. Vinet har låg alkoholhalt, endast 9,5 procent.

Love Noir är en mångsidig Pinot Noir som passar till både fiskrätter och kött. Foto: Linda Nylund


Love Noir Pinot Noir 2015, 12,98 euro. För druvan sedvanlig ljusröd färg. Vinet lovar mycket redan i doften, chokladigt och friskt bärigt på samma gång. Smaken är fyllig, mjuk och spänstig med tydliga toner av eklagring.

Denna Pinot Noir från Kalifornien är verkligen mångsidig och passar till både fiskkrätter med lite fylligare smak eller den kryddiga biffen. Inte heller dumt som soffhörnsvin till chokladen eftersom det har några gram restsocker.


Piedemonte Gamma Viura Chardonnay Moscatel 2018, 9,89 euro. En ganska ovanlig blend där druvan Viura ger struktur och bär fram eksmaken, chardonnayn står för fräschören och moscatel för en viss blommighet. Den sistnämnda druvan ger också en känsla av sötma trots att vinet är helt torrt. Bodegas Piedemonte är en stor producent i regionen Navarra i Spanien och de har flera viner på marknaden i Finland av vilka alla jag provsmakat har varit av riktigt bra kvalitet. Detta vita vin sitter som en smäck till rätter med syrliga och kryddiga toner, kanske en laxpasta med citron, chili och avokado.


El senat del Montsant är ett smakrikt, mjukt och drickvänligt vin. Foto: Linda Nylund


El senat del Montsant 2017, 12,48 euro. Från det lilla DO Montsant i Katalonien kommer detta smakrika, mjuka och drickvänliga vin. Blandningen av carignan, garnacha och syrah är ett av sju vin från serien “7 Magnifics” gjord av vinhuset Torres vinmakare Albert Llopar. En del av vinet har lagrats på ek och syftet med vinet är att föra fram Montsant-regionens identitet och historia. “Senaten” syftar på de tidigare generationer som genom hårt arbete i vingårdarna byggt upp dem. Till lammkotletterna och manchegon.