IMG 8337

Här pågår ett mellanår

Skrivet av Aida Lax 14.09.2021 | 3 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Mellanår verkar ha blivit allt vanligare bland oss unga, och "året" verkar öka till "åren": upp till två eller tre år till och med. Är det en allt för hög studietakt som ger detta resultat, psykisk ohälsa eller någon annan orsak? Jag kan gott tänka mig att i och med distansstudiernas vanliga förekomst idag är framför allt det psykiska välmåendet något som inte är på topp hela tiden, då man lätt blir isolerad. Och ja, efter en tung period av distansstudier under stora delar av gymnasietiden visste jag vad just jag behövde och vad jag ville göra med tiden efter att jag blev examinerad. En paus, ett uppehåll från studier - ett mellanår. 

Man kan väl kalla det ett sabbatsår också, visst? En paus för tid för reflektion och grubbel. Ett år för lite så kallade "aha"-upplevelser. Och ett år fyllt av möjligheter och lärdomar om samhället och livet. Ett mellanår hade jag väl funderat på i flera års tid, och med understöd från till stor del av min pappa beslöt jag mig för att ha ett sådant år. Men faktiskt sökte jag in till bland annat statskunskap på Åbo Akademi här i Vasa samt journalistik på Arcada i Helsingfors, som en B-plan, ifall jag av någon snabb, impulsiv anledning hade velat studera. Men som person vet jag oftast vad jag vill, och har jag bestämt mig för något är det det som jag strävar efter. 

Datumet för inträdesprovet till Arcada närmade sig, men jag "bommade" (skippade) detta med flit. Däremot, den första måndagen på sommarlovet, precis efter studentfirandet, skrev jag inträdesprovet till Åbo Akademi här i Vasa. Bara för att testa på och vara medveten om hur provet går till, ifall jag söker in nästa år (2022). Men även här tror jag att jag tänkte i samma banor som tidigare, alltså att detta kunde vara en B-plan ifall jag i sista stund skulle ändra på planerna och ändå vilja studera. 

AfterlightImage 23

Mina fina vänner som studerar bl.a. till läkare och klasslärare för tillfället. Här var vi sedan en halvtimme tillbaka utdimitterade från gymnasiet.

Men här sitter jag nu, 13 utbildningsår senare, med ett pågående mellanår. Men jag lutar mig inte tillbaka, utan jobbar, precis så som jag tänkte mig att jag skulle göra. Har en precis lika fortlöpande vardag som de som valde att börja studera. Jag kommer så väl ihåg då jag tidigare gått in till min studiehandledare i gymnasiet för att prata framtid, och då jag nämner mellanår till henne är hon positivt inställd till saken. Säger trots allt att "om jag skulle följa det Finland och den finska staten skulle vilja, skulle jag ju inte alls uppmana till ett mellanår". Helt förståeligt, vi unga ska ju ut i arbetslivet och bli skattebetalare så fort som möjligt. 

Något som är värt att påpeka är att jag inte alls förhåller mig negativt till fortsatta studier direkt efter gymnasiet. Jag har faktiskt som plan att studera journalistik, precis så som jag tidigare ville, efter sommaren 2022. Eller så kommer jag helt att vilja byta riktning och bana iväg mot ett helt annat yrke, men det lär mitt mellanår få visa mig. Eller så börjar man studera något men hittar aldrig det där rätta yrket som man trivs med och som man känner att passar en. Men då kan man sadla om. Problem har lösningar. Men jag anser inte att man ska tänka negativt om ett mellanår, utan det kan istället vara positivt, befriande och utvecklande. Mellanår är utvecklingsår - inte ett år som går till spillo.

Fick du studieplats nu till hösten, så stort grattis! Fick du möjligheten att ha ett mellanår? Grattis till dig också! Blev du inte antagen? Det kommer fler chanser. En dag är det din tur. Det finns ju inga regler, inga måsten eller modeller som måste följas. Gör precis det som du känner dig för och det som känns bäst. Det försöker iallafall jag göra.