Alexandra alanning

Visa alla inlägg skrivna juni 2017

Blogglista: Medievanor

Skrivet av Alexandra Grahn 26.06.2017

Kategorier:

Det första nyhetsmediet jag konsumerar på morgonen är

Nya Åland och Svenska Yle. Vill först få en update på Åland och sen Finland. 

I framtiden kommer massmedierna att

Jag tror massmediernas roll kommer vara lika viktig i framtiden som nu. Om inte kanske ännu viktigare. Vem är det som ska granska vårt samhälle om inte medierna. Speciellt den senaste tidens händelser  med allt från Sipilä till regeringskriser har visat hur viktiga våra massmedier är. Det är dem vi går till när vi vill veta vad som händer i samhället.

Papperstidning, e-tidning eller ingendera

Både och

Jag betalar/betalar inte för nyheter eftersom

Inte eftersom jag jobbar på en tidning. 

Min favoritapp i nyhetsväg

Använder faktiskt ingen nyhetsapp. Kollar via webbläsaren. 

Jag använder sociala medier för att

Det blir mer och mer ett konstant nyhetsflöde än kanaler där man ser vad vänner och bekanta gör. 

Instagram för mig är

Där jag är mest personlig förutom bloggen då. FB får sällan någon personlig uppdatering av mig längre. FB är mitt nyhetsflöde nuförtiden. 

Jag är bra/dålig på att vara källkritisk

Tror och tycker jag är bra på att vara källkritisk. Kanske för att jag jobbar som journalist och vet en del om hur nyheter produceras och hur man får tag i nyheter. 

IMG 3972Nästa vecka ska jag tillbaka på jobb. 


Midsommar

Skrivet av Alexandra Grahn 26.06.2017

Kategorier:
Taggar:

Så kom och gick ännu en midsommar. Min första "riktiga" midsommar sen jag flyttade hit. Förra året jobba jag och missade lövningen och midsommarstången. I år var mina tärjär-vänner på besök. Det blev en riktigt fin helg. Så glad att dom ville komma ända till Åland. Vi träffas ju int så ofta numera. IMG 0356IMG 0365IMG 0421

Pussades lite på färjan. Det ösregna på lördag. Vi tog färja över till Föglö och åt middag på Seagram. På hemvägen var det uppehåll en stund och vi gick ut på däck.

IMG 0305Midsommarafton och midsommarstången reses. Innan det lövade man, vi gjorde alltså alla band med löv på. Det var soligt och varmt hela fredan. Brände mig såklart i solen. Efter att midsommarstången var klar åt vi middag och for sen ut till Degersand i Eckerö där vi bada bastu.

IMG 0360

IMG 0299

 Bastu med havsutsikt i Eckerö.

IMG 2

IMG 0311

IMG 0375

IMG 0279

Gänget. Såklart man måste ta selfies. Tack för att ni kom hit och fira midsommar <3 


Lata dagar

Skrivet av Alexandra Grahn 20.06.2017

Kategorier:

IMG 0229

IMG 0227

IMG 0235

Lediga dagar här på ön. Gör mest ingenting förutom att vila, äta gott och ha de bra. Förra helgen och början av veckan bjöd på riktigt bra väder. Vi firade min examen med middag på Soltuna i Geta på lördag. Simon premiärseglade ( jag vågar inte ännu med ) och jag inredde balkongen med två amplar. I den ena hänger det en airplant. Just nu pågår Alandia Cup och jag har en kusin som är här med sitt lag och spelar. Det har varit roligt att kunna se matcherna eftersom jag är ledig. Nu ska jag iväg på en till fotbollsmatch och sen börja ställa i ordning och planera inför helgen då gästerna kommer. Dom anländer redan på torsdag! 

IMG 0210

IMG 0223

IMG 0218

 

 


Vad gör man på midsommar på Åland?

Skrivet av Alexandra Grahn 19.06.2017

Kategorier:
Taggar:

Det här är planerna för midsommar

Mina kompisar från Österbotten kommer hit. Min plan är att bjuda dem på en så traditionell åländsk midsommar som möjligt. Nu har vi ju ingen stuga (villa) att åka till så får nöja oss med att löva och resa midsommarstången i Vestansunda som traditionella grejer. Vi ska också äta och bada bastu och på midsommardagen ska vi ut till Föglö. 

177977 3222841782552 2041208481 oInnan man reser stången ska man löva det vill säga fästa blad på snören som sen täcker en del av midsommarstången. Kronorna görs några dagar i förväg och dem fäster man innan man reser stången. Nästan alla byar på Åland har en egen midsommarstång. 

 

Det bästa med midsommaren är

Att naturen är så vacker

 

Det sämsta med midsommaren är

Hysterin. Vad ska man göra på midsommar, var ska man vara, vad ska man äta, vem ska dit osv. Att handla dagarna innan midsommar är helt kaotiskt. Usch! 

 

En tradition jag inte bryter

Midsommar är en högtid ( heter de så? ) som inte betyder nåt  speceillt för mig. Har aldrig haft några traditioner min familj har heller ingen villa (stuga) så vi har i princip alltid firat midsommar hemma. Men en midsommarkrans brukar jag göra. 

IMG 4747Förra året gjorde vi midsommarkransar på jobbet.

 

Ett måste på midsommarbordet

Lax 

 

Tre tips för en lyckad kväll

Ha bra sällskap inte för höga förväntningar och nåt gott att äta.

 

Jag firar/firar inte midsommar för att

För att alla andra gör det, för att det hör till. Ifjol jobba jag det var helt okej det med.

 

Ett starkt midsommarminne

Första midsommaren på Åland då jag var med och lövade och reste midsommarstången. 

277391 3222843342591 1100522431 oJa alltså det var ju inte riktigt jag som resten stången. Av tradition är det väl lite gubbarna, männens jobb att göra.  Men jag var där. När stången är rest sjunger man Ålänningens sång. 


Jag gjorde det!

Skrivet av Alexandra Grahn 17.06.2017 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Äntligen har jag fått mitt betyg! 

Kan härmed stolt titulera mig politices magister. Betyget kom på posten i torsdags. Visste att det skulle dyka upp nån gång den här veckan men hann redan i onsdags bli liti orolig över när det skulle komma. Tänk om det hade tappats bort.

Men nu är det här och jag är riktigt nöjd med allt. Nöjd över att jag under våren fick ihop hela 65 studiepoäng. Nöjd över att jag valde att satsa helhjärtat på studier hela den här terminen. Nöjd över att jag klarade det. Det fanns nog stunder då jag tvivlade. Det hade varit så lätt att ge upp, fortsätta i höst istället men skam den som ger sig. Nu behöver jag inte tänka på studier mer. Behöver aldrig studera igen. Kanske jag gör det nån gång igen men just nu tänker jag satsa på arbetslivet. Men först har jag några välförtjänta lediga veckor i juni att se fram emot.

IMG 0198

Nöjd pol. mag. Firade min examen när jag var hemma i Terjärv. Ikväll ska vi ut och äta med Simon och hans familj här på ön. 


Åländska tågbloggaren

Skrivet av Alexandra Grahn 12.06.2017

Kategorier:

Då var det dags att åka hem igen, eller tillbaka. Tärjär och Österbotten kommer alltid vara den plats som är mest hemma för mig. Nu när jag var där funderade jag såklart om jag skulle vilja flytta dit igen. Svaret är både ja och nej. 

Ja eftersom det är där jag växt upp jag känner till platserna hur allt fungerar och där finns familjen, vännerna och släkten. Nej eftersom avstånden är så långa. Skulle antagligen bo Tärjär men knappast jobba där vilket betyder en hel del bilkörning till och från jobb ( på vägar som dessutom sköts dåligt).

Nej eftersom jag knappast skulle få göra och jobba med det jag gör just nu. Och nej eftersom det är roligt att prova på något nytt. Att lära känna en ny plats nya människor och  att dom får lära känna mig utan att veta allt om vem man är. Det är nyttigt att skapa nya relationer i livet. Jag säger inte att det aldrig skulle hända ifall jag bodde i Tärjär men på Åland blir jag tvungen att hitta nya vänner. 

Bild 12 06 2017 kl. 16.48 2Hej från ett tåg någonstans mellan Tammerfors och Åbo. Några timmar kvar här sen är man ändå  bara halvvägs fram. Suck. Det fanns inga lediga hytter på färjan så jag får försöka hitta en lugn plats att sitta på. Antagligen är det en proppfull färjan eftersom hytterna var slut. Nåja klockan två inatt är jag hemma i egen säng. 

 

 


Hej Österbotten!

Skrivet av Alexandra Grahn 09.06.2017

Jag är i Österbotten. Har inte varit här sedan i januari (!) Har tänkt skriva nåt i flera dagar men har varit upptagen med att bara vara. Träffat kompisar och släkt och bara tagit det lugnt. Den bästa slags ledighet om du frågar mig. 

IMG 0080

Handlade växter från plantskolan i Lepplax med lillasyster, mamma och pappa. Besökte Skorpan i Jakobstad med mina tärjärtjejer. Första gången jag var där. Mysigt ställe.

IMG 0069

Jag är ledig hela juni. Obetald ledig visserligen men det är alltid nåt. Har inte varit så här länge ledig en sommar sen högstadiet eller gymnasiet. Jag har ju faktiskt avslutat mina universitetsstudier nu så lite ledighet förjänar man ju nog då! Betyget borde komma på posten i nästa vecka. Härrrligt, men det ska jag nog skriva skillt om sen när jag har betyget i hand. 

Ännu några dagar kvar i Österbotten sen tar jag tåg och båt hem till ön.

Ha de fint!