Oreange testheader ps2

Fixa trädgården (och huset!) med hjälp av Bjud.fi

Skrivet av Eivor Bäck 29.04.2021 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Inlägget är ett kommersiellt samarbete med Bjud.fi

Även om vädret de senaste veckorna har bjudit på några riktiga snö-överraskningar så är det ju tänkt att det ska bli vår så småningom, och efter det kommer sommaren! Vårt stora sommarprojekt i år är vår trädgård. Redan i maj är planen att en grävmaskin ska rulla in på tomten och sedan blir det dags för gräsmatta, rabatter och grusgångar. Som jag längtar efter att ha en fin trädgård!

trädgård före

Så här såg vår trädgård ut för några veckor sedan när solen sken och inte ett enda moln fanns på himmeln. Och allt i trädgården var så brunt och fult. Men tanken är att jag ska svinga ett magiskt trollspö över trädgården i sommar och den ska bli riktigt mysig. Ser ni framför er grusgången som ska gå upp till trappan? Och den lummiga blomrabatten under köksfönstret?

Jag vet att ni är många som har bygg- och trädgårdsplaner så idag vill jag tipsa er om Bjud.fi, en auktionssajt som HSS Media driver. 4 maj startar en ny auktion som pågår fram till den 11 maj. Bland auktionerna finns bland annat många fynd inom området bygg och trädgård. Förutom Bygg & Trädgård-kategorin hittar du också auktionsobjekt inom många andra kategorier, för på Bjud.fi finns allt från bildäck till aromamassage, från kameror till prenumerationer på HSS Medias dagstidningar. Auktionen fungerar som så att man genom att registrera sig på Bjud.fi kan bjuda på sina favoritobjekt. Varje objekt har ett reservationspris, ofta är det halva butikspriset, och när auktionen avslutas är det den med det vinnande budet som köper varan. Alla objekt som auktioneras ut är dessutom av österbottniska företag, så bra!

bjud.fi hssmedia bogdanoffs 

Idag tänkte jag dela med mig av några av mina favoriter från kategorin Bygg & Trädgård hos Bjud.fi:

913ce2d3c09965dccc8cc6f1933d37bb crop 1

K-Rauta Vörå / Cello Colorado matbord och 4 stolar

K-Rauta Vörå har flera olika trädgårdsmöbler med i auktionen hos Bjud.fi. En storfavorit hos mig är matbordet och de fyra stolar från Cello i modellen Colorado. Tänk att sitta vid det här matbordet en varm sensommarkväll och äta småplock medan barnen leker i sandlådan. 

2d0f00938e75d945d9f39719abf27966 crop

Granlunds / Ett presentkort a 500 € på stenkorgar och stenfyrar

Granlunds finns ett (långt) stenkast från oss i grannbyn Munsala, mer lokalt än så kan det ju nästan inte bli! Att använda sig av stenkorgar som staket eller som avdelare i trädgården är så populärt just nu. På Bjud.fi kan man buda på ett presentkort till Granlunds värt 500 €. Och har ni sett stenfyren?!

7dd24b068a880b545ae1d9940bf7ddfd crop

Syd-Österbottens plantskola / Fruktträd och bärbuskar

Syd-Österbottens Plantskola har flera objekt hos Bjud.fi, bland annat ett objekt där man själv fritt får välja fruktträd och bärbuskar till ett värde av 100 €.  Vi har några körsbärsträd och vinbärsbuskar i vår trädgård men i sommar ska vi plantera fler fruktträd, tror det blir åtminstone ett päronträd!

91fd7aad2d65d4a8076911f42168a866 crop

Oravais Turf / 200 m² gräsmatta, värde 700 €  |  Oravais Turf / 300 m² gräsmatta, värde 1050 €

Vi ska så en ny gräsmatta på stora delar av vår gård i år. Men jag är så sugen på att köpa färdiga rullar med gräsmatta som man bara ska rulla ut på gården. Så snabbt och smidigt, och så kul att genast ha en grön gräsmatta istället för att vänta på att gräsfröna ska slå rot! Oravais Turf har flera auktioner med gräsmattor hos Bjud.fi, gräsmattornas storlek är 200 m² och 300 m². Och jag har sett på Instagram att Kaisa Mäkärinen har gräsmattor från just Oravais Turf, det om något är väl ett bra betyg?!

65ae3e75f06895619021ff3e82408a0d crop

Blomberg rent / Hyr en 14 m Dexter 15 skylift, veckoslut  |  Blomberg rent / hyr en 10 m DINO skylift, veckoslut

Förra sommaren när vi målade huset hyrde vi en skylift några dagar och det var verkligen välinvesterade pengar! Det var så skönt att inte behöva stå på en ranglig stege och hela tiden bli tvungen att klättra ner för att flytta på stegen. Blomberg rent i Vasa har två skylift-auktioner där man får hyra en skylift under ett veckoslut. 

 

68d357ed5e7367a086ca96a377c2a629 crop

KS-Geoenergi / Energiborrhål inklusive borrning 200 m 

Det finns väl ingen som inte vill ha bergsvärme? KS-Geoenergi som finns i Kronoby har ett objekt med i Bjud.fi där man kan köpa ett energiborrhål inklusive borrning (200 meter), värdet på objektet är 5800 € och reservationspriset ligger på 2900 €. En riktigt bra deal alltså!

8a2ac7255c987794289d271b63a0e406 cropMöbeltapetserare Alexandra / presentkort på omklädsel av möbel, värde 300 €  |  Möbeltapetserare Alexandra / presentkort på omklädsel av möbel, värde 400 €

Det här objektet finns inte i Bygg & Trädgård-kategorin, men jag vill ändå passa på att tipsa om att det finns flera presentkort på omklädsel av möbel (värde 300 och 400 €) till Möbeltapetserare Alexandra i Vasa. Perfekt om man har en möbel hemma som skulle må bra av nytt tyg, eller om man som jag handlar snygga möbler på loppis och först efteråt börjar fundera på hur man egentligen ska klä om dem. 


God maskrossaft

Skrivet av Eivor Bäck 13.06.2020

Kategorier:
Taggar:

maskrossaft ingredienser

Igår testade jag att göra saft på maskrosor. Jag har tänkt på det i flera veckor men det har inte blivit av så jag var ganska skeptisk innan om det skulle bli till något alls. För jag har levt i tron att man ska plocka säsongens första maskrosor för annars blir saften besk. Ungefär som att man ska plocka de första brännässlorna om man vill koka soppa. Men det fungerade hur bra som helst med maskrosor plockade i mitten av juni (vi hade i och för sig en kall vår och de första maskrosorna dök upp i slutet av maj). 

Jag plockade så många maskrosblommor som jag orkade och sedan drog jag loss kronbladen (allt det gula, inget grönt) och sköljde dem under kallt vatten. Jag kokade upp 1 liter vatten med 5,5 dl strösocker och rörde sedan ner kronbladen (ungefär 6 dl blad). Det fick småkoka under lock i en timme och sedan rörde jag ner saften från 1 och en halv citron. Den färdiga saften silas så man slipper dricka blad och citronkärnor. Saften förvaras cirka en vecka i kyl, eller kan frysas ner i rena glaskärl. Späds ut med vatten (kanske 1:5 ratio?) Färdigt! 

Jag tyckte maskrossaften smakade ungefär som honung med en hint av citron. Femåringen drack upp ett stort saftglas på förmiddagen så saften fick godkänt av både stora och små. 


Maskroskransar

Skrivet av Eivor Bäck 30.05.2020

Kategorier:

Om det finns en blomma som växer i vår trädgård så är det maskrosor. Idag plockade jag en stor bukett och satte mig på trappan och knöt två kransar.

maskrosor diy krans

maskroskrans diy voikukkaseppele

Jag la kanske inte så mycket energi och kärlek ner i kransarna men det blev tillräckligt bra. Jag har aldrig knutit en maskroskrans i mitt liv så jag använde en guide av Helena Lyth

IMG 20200530 131542 604

Och sen fick mina barn sätta sig i gräset (barfota!) och så tog jag några somriga bilder. Vissa bilder blev mer lyckade än andra. Sen klippte jag gräset och nu har vi inte längre en enda maskros på gården (men det hinner säkert dyka upp några imorgon igen). 


Senaste tidens utomhussysslor

Skrivet av Eivor Bäck 04.05.2020

Kategorier:
Taggar:

Vad vi gjort på senaste tiden utomhus: 

räfsa löv lekstuga

Hoppat i lövhögar. Eller ja, en av oss hoppade. Den andra av oss räfsade femhundramiljoner kubik löv. 

gammal kommod skrapa färg

Skrapat färg av kommoden. Eftersom jag tänker måla den så är det kanske inte är hela världen att jag inte skrapade den trären. Lite sandpapper på för att rugga upp ytan och sen några varv färg. Jag frågade på Insta efter färgförslag och fick massa fina. Många föreslog olika nyanser grönt (min bästa färg!) men tror ärligt talat att den kommer att få den mycket tråkiga kombinationen brunt och vitt. Den ska stå i gästtoaletten som är helkaklad i grått så tänker att det passar bra att fortsätta med tråkiga färgval. 

IMG 20200504 162027

Introducerat bebisen till gräsmatta och gula blommor (ogräs?). Hon älskade det.

Också: Gått runt i trädgården med måttband och många idéer. Sedan gick jag in, googlade vad murstenar kostar och sedan skrotade jag hälften av visionerna. 


Update från lilla köksplanteringen

Skrivet av Eivor Bäck 27.04.2020 | 2 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Sjunde april planterade jag och femåringen olika fröer. Och vet ni, nu tjugo dagar senare, har allt växt!

pyssel barn odla mjölkburkar krukor

Så här såg det ut då. 

pyssel barn odla tjugo dagar

Ser ni att det grönskar i mjölkburkarna?! Allt fick en ganska långsam start eftersom det var en hel del mulna dagar, men på senaste tid har det faktiskt hänt något på köksbänken (där alla burkar står det mesta av tiden). 

odla luktärter ärtskott tomater

Ärtskotten äter vi av dagligen som sallad och som extra färgklick på frukostsmörgåsen så de har strykande åtgång. Ärterna var också den mest tacksamma grejen att plantera med ett barn: jag la torkade ärter i kallt vatten i cirka en timme. Johannes fyllde en avklippt mjölkburk till hälften med jord och sedan öste han på ärter så att de täckte hela botten. Klart. 

Luktärterna har blivit långa de senaste dagarna så snart har de väl växt oss ur huset. Måste snart börja fundera på var jag kan plantera ut dem när det har blivit varmare nätter. Idag ska jag plantera resten av luktärtsfröna. Hoppas på åtminstone en jättestor luktärtsbukett i sommar. 

Tomaterna var ett test, men tydligen ett lyckat test! Ser ni hur många plantor och hur trångt det är?! Trodde verkligen att tomatskivorna skulle mögla och att hela köket skulle lukta äckligt. Istället blev det massa plantor av en och en halv körsbärstomat. Jag köpte körsbärstomater som var goda, ekologiska och inhemska och skivade dem. Jag la tomatskivorna på jorden och så strödde vi över lite jord samtidigt som femåringen fnissade över hur knasigt det var. Tomatkrukorna täckte jag med plastfolie för att få lite växthuseffekt. Nu har vi inget växthus eller ens något passande husvägg att lägga tomatplantorna vid så jag antar att ingen planta kommer att hinna ge oss någon skörd. Men det var ett roligt test, och så vet jag ju nu hur man ska göra sen när vi har ett gulligt växthus. 


Nya buskstöd till vinbärsbuskarna

Skrivet av Eivor Bäck 21.04.2020

Kategorier:
Taggar:

I helgen har vi arbetat ilag! Ni kanske minns att jag ojade mig över vinbärsbuskarnas ledsna stöd för några inlägg sedan? Efter att ha googlat och kommit fram till att det är bäst att vänta till hösten så att buskarna efter sensommarens skörd kan beskäras rejält och så att man inte råkar förstöra varken knoppar eller rötter i samband med att man bygger stöden så bestämde vi oss för att bygga stöd genast istället. Ja ja, buskarna är väldigt vildvuxna och ger en riklig skörd, så fastän vi eventuellt förstört några grenar så kommer vi ändå få alldeles för mycket vinbär. 

skogstur buskstöd

I lördags åkte vi till skogs och hämtade en hel hop med granstammar. Jag gjorde inte så mycket nytta i skogen, förutom att ha ansvar för att vi fick med oss tillräckligt med material hem. Det lyckades inte, två avundsjuka och ledsna buskar har i skrivande stund de gamla ruttna stöden kvar. 

IMG 20200419 WA0000

Eftersom jag har pratat om att buskstöden skulle vara ett gemensamt projekt så innebar det tydligen att alla skulle göra alla delmoment. Till och med att jag skulle spetsa till hälften av stolparna med en yxa (ni skulle bara veta hur mycket träningsvärk jag har just nu i den där muskeln i högra armen som alla bröliga tonårspojkar i högstadiet pratade om). Vi slog ner fyra spetsiga stolpar runt varje buske. Här är ett järnspett och en ordentlig slägga två bra hjälpmedel. Jag hade tänkt bränna den delen som skulle finnas under marken (så brukar man göra med gärdsgårdar har jag googlat mig till), men eftersom staden antagligen inte blir förtjusta i att man gör upp en eld mitt i centrum så fick det vara. Hoppas de inte ruttnar genast. Cirka 40 centimeter av stolpen slog vi ner i marken. Stolparna var ungefär 160 cm höga. 

gör egna buskstöd vinbärsbuskarSen sågade vi till de vågräta delarna av lite tunnare stammar och borrade fast dem i stolparna. Här nånstans suckade han jag bor med över att jag inte kunde använda en borrmaskin, så då hade vi en liten borrmaskins-skola. När alla buskarna fått stöd så blev det dags för finliret: vi sågade av stolparna så att alla blev lika höga. 

vinbär buskstöd snöre

Och det viktigaste av allt: knyta lite snören så att skruvhuvudena inte syntes. Jag var till vår lokala järnaffär och köpte både ett rep och vanligt jutesnöre, men efter många olika testknytningar kom vi fram till att vanligt jutesnöre var bättre med tanke på att det inte fyllde någon annan funktion än den estetiska. 

vinbär buskstöd vår

Så här blev slutresultatet på vår lutande och väldigt löviga gräsmatta. Det blev kanske inte superhäftigt och det finns ju ingen som nånsin tänker på hur någon annans buskstöd ser ut. Men vinbärsbuskarna är glada och jag är glad, inte minst eftersom det var kul att få göra något tillsammans! Nu ska vi se om han jag bor med vill starta upp ett till projekt. Kanske kan vi bygga ett växthus tillsammans..? Jag kan ju faktiskt använda borrmaskinen nuförtiden. 


Ett trädgårdsinlägg fullt med frågor

Skrivet av Eivor Bäck 29.03.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Varning! Det här inlägget innehåller deprimerande bilder på risiga träd och buskar. (Jag lovar att alla mår väldigt bra, det är bara så här all växtlighet ser ut i Finland i slutet av mars.) 

Eftersom vi köpte ett hus som stått på samma ställe i över hundrafemtio år så fick vi även en trädgård på köpet. Det måste ju vara en av de största och bästa fördelarna med att köpa ett redan existerande hus: de redan existerande buskarna, träden och blommorna?! Vi har liksom inte behövt plantera två ekar och vänta i åttio år på att de ska vara högre än huset, de är redan nu stora och fina. Vi har inte behövt stå och vänta i tre år på att vinbärsbuskarna ska ge sin första skörd, en månad efter att vi hade flyttat in så dignade alla bärbuskar av mogna bär och så vidare och så vidare. Successivt har vi grävt bort någon buske här och där, till exempel när en grävmaskin behövde ha svängrum i samband med att vi byggde en ny farstukvist och dränerade runt huset. Men det mesta av trädgården har lämnat orört och jag har alltid tänkt "nästa sommar" och "nästa sommar", men nu tror jag att den första sommaren när det faktiskt ska hända något med trädgården är snart här?! 

IMG 20200329 114502

IMG 20200329 102648

Idag inledde vi trädgårdsfixandet med att beskära en av de tre syrenhäckarna vi har. Femåringen var en utmärkt trädgårdsassistent och hanterade sekatören som ett proffs. Stort tips till alla föräldrar som inte vet vad de ska göra med sina barn nu när man ska ha social distancing: ge dem en sekatör och en buske. 

IMG 20200329 135223

Sen stod jag och tittade på våra söndriga vinbärsställningar läääänge. Tidigare ägare har gjort ordentliga ställningar som nu tyvärr murknat, och så finns det lite hemmabyggsfix i buskarna: ett söndrigt cykelhjul och rep i olika färger som hållit upp vinbärsgrenar. Jag har spanat in svindyra buskställningar på nätet som bestod av åtta pinnar. Och jag inbillar mig att jag skulle kunna göra något liknande själv? Men jag vet som inte alls hur jag ska göra? Jag tror att impregnerat virke är en dålig idé att sticka ner i jorden nära buskar? Vad ska man ha istället? Vanliga bräder man tjärar? Jag skulle vilja ha rundstavar i ramen runt buskarna eftersom jag tänker att vatten rinner bättre av träet och inte lämnar kvar på ytan? Funkar det med vanliga kvastskaft? Sen borde jag ju beskära vinbärsbuskarna och jag har youtubat mig fram till att jag ska beskära dem på hösten. Men sen fattar jag ingenting? Vissa youtubare beskär ju hur som helst? Andra har massa regler kring var man får använda sekatören? Och borde man smeta något på snittytan så att busken inte blir dålig? 

IMG 20200329 133313

När jag inte orkade tänka längre på vinbärsställningar så gick jag och femåringen och sopade bort vinterns grus från trottaren. Sen stod jag och tittade på den av våra syrenhäckar som står längst ner på min topplista. Jag skulle vilja gräva bort häcken och trädgårdsgallret och ersätta det med en stenmur och en grind. Skulle vi bo nära mina föräldrar vet jag hur jag skulle gå till väga: jag skulle ringa min pappa och han skulle komma med en grävmaskin och stenar och bara magiskt fixa en stenmur. Nu bor jag inte nära mina föräldrar så istället har jag massor med frågor. Var får man tag på stora stenar? Hur stora stenar orkar man själv lyfta? Ska man hyra en markvibrator för att få en bra grund att placera stenarna på? Hur hög ska en stenmur vara? 

Och så har jag givetvis tänkt på snygga grusgångar. Vad är passlig storlek på grus? Kan man få hälsa på hos någon grusfirma och provgå på olika sorters grus för att ta reda på vilken sort som känns bäst? De där skitsnygga rabattkanterna av cortenstål, är de bra? Kommer mina barn ramla på dem och skära upp sina knän? 

Vilken tur att det antagligen kommer snöa de kommande dagarna så att jag inte kan fortsätta gå runt i trädgården och fantisera ihop nya projekt som jag inte har någon aning om hur de ska genomföras.