bloggheader6

5 saker jag lärt mig av att vara sambo.

Skrivet av Caroline Eriksson 08.03.2018 | 1 Kommentarer

Igår var det exakt fem år sen jag packade röda faran full med saker, tog en skrikande Mohicana i bilen och körde 40 km till Petalax för att flytta tillsammans med Fredrik. Jag hade då bott ensam i sju år, så visste inte riktigt vad som väntade. Hur skulle det gå för oss? Skulle vårt förhållande ändras? Vad skulle ske med romantiken?

 

Det här är fem saker jag lärt mig av att vara sambo i fem år:

 

giphy
Blir ni riktigt utan att göra, så kan ni ju leka "inte röra golvet".

 

1. Man lär sig att ha tråkigt tillsammans.

Från att ha bara sett varandra ett par dagar i veckan, och då gett allt och lite till, till att nu bo tillsammans och se varandra dygnet runt kan vara en stor förändring i ens liv. Speciellt när det kommer till att lära sig ha tråkigt tillsammans. Att man inte hela tiden måste ha något på gång. Och man lär sig att det kan vara ganska kul att ha tråkigt ibland.

 

giphy 2
Typ jag.

 

2. Respektera varandras rutiner och helga egentiden.

Den ena är en nattuggla, medan den andra har svårt att hålla ögonen öppna efter 22:00. Innan jag flyttade tillsammans med Fredrik så hade jag föreställningen om att man måste gå och sova exakt samma tid tillsammans om man var ett kärleksfullt och funktionellt par. Ganska snabbt märkte jag att det inte är möjligt i ett förhållande där båda arbetar skiftesarbete och den ena behöver mer sömn än den andra. Funkar lika bra att säga ”Puss, gonatt och jag älskar dig” och gå och sova tidigare än sin partner, och fortfarande vara lyckliga tillsammans.

Dessutom är den där egentiden så viktigt. För någon kan det betyda att man behöver åka iväg någonstans för att göra något själv, medan för en annan att man sitter i ett rum och glor på sin dator / läser en bok, bara för att få vara för sig själv. Respektera varandras rutiner och helga egentiden.

 

giphy 1

När man lever i förnekelse om att det är rent hemma.

 

3. En av er vill ha mer ordning och reda.

Om det finns något som kan få par att gräla så är det pengar och städning. När det kommer till ekonomin så har jag inga fler råd än att ni bara måste kommunicera (vilket också är något man verkligen lär sig av att bo tillsammans), och samma när det kommer till städning. Det kommer alltid att vara någon som förtjänar mer, och det kommer alltid att vara någon som vill ha det mer städat hemma än den andra.

Prata om hur ni vill ha det, hur ni känner och hur ni upplever situationen. När man bor tillsammans är det helt onödigt att gå runt och vara passivt aggressiv, utan var istället rak, ärlig och kom fram till en lösning ni båda är nöjda med. Eller skaffa diskmaskin.

 

giphy 4
En liten låt att välkomna hem sin partner med.

 

4. Du saknar hen när ni är ifrån varandra.

Jag tycker det är ganska häftigt hur man kan fortfarande sakna varandra, trots att man bott tillsammans och sett varandra varenda dag i fem år. Hur man längtar tills en partner än hemma från arbetet, bara för att få hör hur hen har haft det. Det kallas väl kärlek.

 

giphy 3
Skulle inte förvåna mig om jag och Fredrik skulle göra så här. :D

 

5. Det är inte så jobbigt som många andra har varnat om att det är.

Som med allt annat, så kommer det alltid att finnas de personer som menar att det är jobbigt att flytta tillsammans med någon. Hur man plötsligt gör en helomvändning i sitt liv och att det aldrig kommer att vara sig likt. Kanske. Kanske har det blivit en ändring att jag och Fredrik har funnit sätt att leva tillsammans i harmoni, där vi fortfarande får lov att vara oss själva utan krav att vara på ett visst sätt. Jag får fortsättningsvis springa runt naken och dansa, och han får titta på tv hur länge han vill. Ingen av oss klagar över hushållsarbete, ekonomi eller hur vi vill ha det – för vi har det så bra.

Tänk att få bo tillsammans med sin bästa vän, dela sitt liv med någon och få ta del av någon annans liv; det är ju nästan magiskt!

 

 

Känns som att jag skulle kunna lägga till minst tio punkter till, t.ex om hur man kan få kvalitetstid tillsammans utan att det känns för vardagligt, hur man faktiskt diskuterar tillsammans utan att bråka och sånt, men det får bli i ett annat blogginlägg.

Kommentarer

  • Nina 08/03/2018 3:08pm (4 år sen)

    Hej! Du frågade om inredningstips för ett tag sedan, jag är nyfiken på hur det gick? Har du nya bilder att visa upp från hemmet?

    • Caroline Eriksson 08/03/2018 3:12pm (4 år sen)

      Hejsan! Jag kan nog ta och fotografera hemmet nån dag snart och visa hur det ser ut nu när det är mer inbonat och vi hunnit bo in oss. :)

Skriv en kommentar