bloggheader6

Den stora gravidlistan (vecka 25)

Skrivet av Caroline Eriksson 17.07.2019 | 0 Kommentarer

När jag träffat på människor som frågat om graviditeten, så kan deras första reaktion varit: "Jamen, snart är ju bebis här", för att sedan ångra sig när de hör att bebis är beräknad till början av november. Då är det plötsligt en himla lång tid kvar. 

Och jag förstår dem, jag kan känna ungefär likadant ibland.

 

Jag är i vecka 25, och förstår liksom inte vart tiden har tagit vägen. Jag kissade ju just på en sticka, gick runt med världens värdefullaste hemlighet och nu är det liksom svårt att gömma magen eller tro att det var full vinter när jag blev gravid. En full graviditet pågår typ i 280 dagar. Om några dagar är antalet dagar kvar till beräknad födsel tvåsiffrigt. TVÅSIFFRIGT.

Så nära men ändå så långt bort. Och jag försöker att passa på att njuta, för jag vet hur snabbt tiden går.

 

För att fira 25 veckor så tar jag och svarar på en gravidlista jag hittade på Elsa's blogg, samtidigt som du får se splitternya gravidbilder på mig.

 

→ Vilken vecka är du i nu?

Jag är i vecka 25. 

 

→ När är du beräknad?

I början av november.

 

→ När fick du reda på att du var gravid?

I slutet av februari. Jag kände liksom på mig att något nytt var på gång i kroppen. Hade världens mensvärk samtidigt som jag mådde illa. Flera dagar innan beräknad mens (jag har lång menscykel). Så jag köpte billiga stickor som jag kissade på, och med detsamma blev det två streck, vilket betydde positivt.

 

→ Hur tog du det?

Trodde ju att jag skulle gråta, du vet så där som på film. Men trots att jag blev glad, så var jag för en gångs skull rätt så cool. Det kom inte någon tår, utan istället stod jag och glodde länge på det billiga graviditetstestet. Fredrik var även han glad och cool. Bebis var efterlängtad och välkommen i vårt liv.

 

→ Mådde du mycket illa i början?

Redan innan jag plussade så mådde jag illa. Mensvärk, illamående och spyor från dag ett. Typ. Växtvärken la sig ganska snabbt, men däremot mådde jag illa och spydde flera gånger om dagen till gravidvecka 18. Jag testade allt från kex innan du ens öppnat ögonen på morgonen, till åksjukeband som var slöseri med pengar, och andra goda tips från internet och människor omkring.

Men det enda som hjälpte var nog att bli inlagd, få dropp, medicin och sen ba vänta ut illamåendet. 

Senast förra veckan spydde jag nog, och jag kan snabbt börja må illa av dofter, men det är långt ifrån så illa som det var i början. Jag kan ju njuta av graviditeten nu.

 

→ Hade du mycket halsbränna?

Blev varnad av någon att jag kommer få "sån otroligt halsbränna" av att jag börjar varje dag med ett glas apelsinjuice, men inte en endaste gång har jag haft halsbränna. Tack och lov.

 

→ Är du känslig?

Nå, för en månad sen grät jag mitt på Vasa torg för att jag såg en man bli glad för att en främmande ung tjej kramade om hans hund. Alltså storbölade. Länge efteråt. 

Så ja, jag är känslig.

 

→ När kände du bebisens första sparkar?

Kanske vecka 18, eller 19. Kände liksom aldrig av något fladder eller någon fjäril i magen. Utan det var "KABOOM, här får du en ninjaspark av mig" från bebis. Första gången jag reagerade på det som en spark var innan jag skulle gå och lägga mig. Fredrik jobbade natt och när jag sände ett godnatt meddelande åt honom så sparkade det till i magen.

 

"För mig så har det fungerat bäst för nerverna och att behålla lugnet att hålla mig så långt borta från gravidforum på internet"

 

→ Sparkar bebisen mycket?

Nu känner jag bebis regelbundet flera gånger om dagen. Har lärt mig bebis schema när hen är vaken, och hela magen rör sig när bebis är igång. Vaknar även upp mitt i natten av att bebis sparkar för fullt, så ja, bebis sparkar nog mycket. 

 

→ Är du ofta orolig?

De första veckorna av graviditeten var jag mycket orolig. Googlade minsta lilla symptom, aktade mig för allt som kunde skada mig eller det lilla embryot på något sätt. Satt och skrev affirmationer och mediterade. Men så eskalerade illamåendet och jag hade liksom inte tid att vara orolig eller googla minsta lilla symptom medan jag spydde.

La också märke till att för mig så har det fungerat bäst för nerverna och att behålla lugnet att hålla mig så långt borta från gravidforum på internet, och människor som talar om risker och sånt som kan gå fel. Jag känner mig själv bäst.

 

→ Har du fått bristningar?

Oujee. Kommer nog att bli en tigermamma. Men bristningarna stör mig inte.

 

→ Har du foglossning?

Oujee. Går runt som en pingvin vissa dagar, medan jag andra dagar knappt kommer ur soffan. 

 

"Jag försöker att inte måla upp en drömbild om hur förlossningen ska se ut."

 

→ Har du sammandragningar?

Kände av sammandragningar och någon krampliknande känsla efter en arbetsdag. Då blev jag rädd då jag inte visste vad det handlade om, och såg till att få mycket vila efteråt. Nu när jag ändå håller på att skapa liv så är allt annat sekundärt. Hälsan måste komma först. Alltid.

 

→ Hur vill du att din förlossning ska se ut?

Jag försöker att inte måla upp en drömbild om hur förlossningen ska se ut, eftersom jag är medveten om att ingenting ändå blir som man har tänkt sig. Huvudsaken är att vi får träffa bebis och att alla mår bra. 

 

→ Hur många ultraljud har du gjort?

Tre stycken. I vecka 12, vecka 17 (då jag hamnade in på avdelning) och v 22 vid rutinultraljudet.

 

→ Vet du vad det blir för kön?

Nej, vi vet inte till 100% vad bebis har för biologiskt kön.

 

→ Vilka är dina favoritkläder?

Pyjamas och mjuka kläder som inte spänner åt så mycket.

 

→ Vad är dina favoriträtter?

Tomat skulle jag kunna äta till frukost, lunch, middag och kvällsmat. Men annars så har jag inte så mycket av favoriträtter att äta. 

 

→ Vilken sovställning är bäst?

Jag sover på både höger och vänster sida. 

 

→ Övriga tankar:

Jag har börjat tappa bort ord ur mitt vokabulär. Enkla ord i en helt vanlig diskussion kan vara puts väck. Så kanske man inte ska vara sur på de som pratar babyspråk, de kanske ba har genomgått en graviditet och förlossning. Höhö, skämt åsido.

Jag kan bli akuttrött och somnar gärna på soffan mitt på dagen. Har köpt mina första amningsbh'ar och de är banne mig de skönaste jag någonsin använt. Samma med gravidtrosorna. De skönaste någonsin. 

Mammalådan är på väg hem till oss, och det ska bli så kul att få gå igenom alla fina saker. Dessutom har jag och Fredrik skaffat nu barnvagn och babyskydd, så det är fixat. Även med spjälsängen och babynestet, som borde vara på väg hem till oss i helgen. Vill få undan allt stort så snabbt som möjligt, eftersom jag tippar att min foglossning knappast blir bättre, samtidigt som jag inte själv blir smidigare i kroppen.

 

Annars då? Jag njuter. 

 

gravid vecka25 17.07.2019 bloggen

Passade på att ha gravidfotografering med mig själv idag.

 

Du är efterlängtad och älskad, bebis i magen.

 

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar