Bloggheader Caroline3

Nej till cannabis.

Skrivet av Caroline Eriksson 30.04.2018 | 8 Kommentarer

Det finns vissa saker jag aldrig skulle blogga om igen, och dit hör droger. Men när jag nu läser om att Svensk Ungdom vill avkriminalisera innehav och bruk av cannabis, blir jag bara ledsen.

 

Att säga att man vill legalisera cannabis är ett slag i ansiktet mot de personer som kämpat med att bli fri sitt beroende. Mot de familjer och vänner som sett en älskad vän försvinna i ett drogmissbruk, och ett uttalande man gör när man inte sett de konsekvenser ett missbruk kan ge.

Jag har sett konsekvenserna. På avstånd och nära håll.

 

Idag är det lättare att få tag i droger, än att få hjälp, och det är förjävligt. Men legaliserar vi cannabis, som kan vara en inkörsport för många till tyngre bruk, så blir det allt fler som hamnar utanför samhället. Få kanske nöjer sig, men många vill ha mer, och jag vill inte se fler som blir utanför eller får problem i livet.

Jag förstår att det finns många som kan ha hjälp av knark när det kommer till sjukdomar, men väldigt få av de som propagerar för bruk, har nytta av medicinsk cannabis.

 

Jag tror att det går att få ett samhälle där vi kan se en människa framför oss, och inte bara missbrukare, utan att droger som cannabis ska vara avkrimanliserat. Och jag vet att det är valtider och politiker vill ta till drastiska metoder, men jag får bara en dålig känsla i hela kroppen när jag hör meningen ”legalisera cannabis”, för jag ser då bara alla familjer framför mig som gjort allt i sin makt, men ändå inte kan nå sitt barn, på grund av det.

 

 

Kommer inte att publicera kommentarer som talar för droger, av något slag, för min blogg tänker inte vara en reklampelare eller röst för droger. Ge alltså inte av din tid att skriva en kommentar om just varför du tycker droger är bra, den blir ändå inte publicerad.

Kommentarer

 • Cecilia 30/04/2018 12:43pm (3 år sen)

  Blev helt paff av den artikeln av flera anledningar. De får absolut inte min röst i framtiden.

 • Marias Memoarer 30/04/2018 6:54pm (3 år sen)

  Det vore en annan sak om det handlade om legalisering för medicinskt bruk men att man måste ha läkarordination för det. Eller är det redan lagligt, har iaf inte hört talas om läkare som skrivit ut recept på cannabis i Finland..? Men nu antar jag att legaliseringsdiskussionen gäller fritt bruk. Men inte ens i Amsterdam får man bruka cannabis hur som helst, det får enbart säljas och brukas i coffeeshops och det betalas skatt på det. Så ingen chans att fritt bruk plötsligt skulle bli lagligt här då heller tänker jag spontant. Men en liten sidotanke bara, tycker mig ha läst om någon sorts legalisering av droger i Portugal med syfte att det ska sänka tröskeln till att söka hjälp, eftersom brukarna då avkriminaliseras och får den hjälp de behöver istället för straff. Vilket leder mig till tanken om att hur skulle det vara om det vore olagligt att odla, sälja och langa, men inte olagligt att bruka? De som distribuerar drogen får straff, de som lider av missbruk kan söka vård utan att vara rädda att stämplas som kriminella. Men vet inte hur liknande experiment i Portugal har funkat ? intressant och komplext ämne, tycker jag egentligen!

  • Caroline Eriksson 01/05/2018 9:52am (3 år sen)

   Hej och tack för din kommentar.
   Om du läser längre ner i kommentarsfältet så ser du en som bott i Amsterdam och hur det fungerar där. Inte så problemfritt alltså, som det sällan är när det handlar om vare sig droger som alkohol eller cannabis.

   Det är, som du säger, ett komplext ämne, men något som jag inte vill stå och se på när allt går åt helskutta - eftersom jag redan vet vilken mardröm detta skapar för många personer och familjer.

   • Marias Memoarer 02/05/2018 3:44pm (3 år sen)

    Nej det är klart att det finns de i Amsterdam också som skaffar cannabis olagliga vägen, trots att det finns att tillgå lagligt (den lagliga sorten är rimligtvis dyrare då den väl är beskattad). Och då är det ju svårare att kontrollera hur folk brukar drogen, samt missbruk förekommer oavsett om det är lagligt eller ej. Motsatt vet jag inte om alkoholism skulle minska om det var olagligt heller, tror inte det då man kan bränna hemma. Men alkoholister är åtminstone inte kriminella.

    Men jag förstår hur du tänker! Skulle inte störa mig så mycket om alla droger blev olagliga (alltså alkohol med, kan helt bra leva utan det), men vet många som skulle gå i taket av ett sånt förslag ;)

    • Gorgar 02/05/2018 4:38pm (3 år sen)

     Finland har aldrig varit så alkoholiserat som åren 1919-1932, då förbudslagen var i kraft.

 • Marias Memoarer 30/04/2018 6:56pm (3 år sen)

  Och ja, min kommentar var ju inte menad att vara "pro-droger", hoppas det inte framstod så i min kommentar :)

 • Jenny 01/05/2018 7:59am (3 år sen)

  Hej! Nu kan det hända att min kommentar kommer två gånger. Jag skrev den första på min telefon med något märkligt hände då jag skulle publicera, så här kommer den igen. :)

  Jag vill först och främst förtydliga att Svensk Ungdom INTE är för en legalisering av cannabis. Avkriminalisering och legalisering är inte det samma. Definition av avkriminaliering: "Avkriminalisering är en juridisk term som innebär att man inte längre straffbelägger en handling som tidigare ansetts brottslig". Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Avkriminalisering

  Istället för att ge böter så vill man erbjuda hjälp och vård. Varför vill man avkriminalisera? Jo, för att en prick i straffregistret för innehav av cannabis inte hjälper eller gör någon nytta alls. Professionell hjälp och stöd gör det däremot.

  Att avkriminalisera är inget SU själva har hittat på, utan man följer THL:s rekommendationer. Sakkunniga på institutet hälsa och välfärd rekommenderar avkriminalisering. Läs här (tyvärr på finska): https://blogi.thl.fi/huumeiden-kayton-rangaistavuudesta-tulisi-luopua/

  Norge och Portugal har bl.a. redan avkriminaliserat cannabis.

  Med detta sagt så hoppas jag att du vill korrigera din bloggtext där du säger att SU är för en legalisering av cannabis, för det stämmer helt enkelt inte. Tack!

  • Caroline Eriksson 01/05/2018 9:44am (3 år sen)

   Tack för din din kommentar. Måste ändå få fortsätta förklara varför jag inte ser avkrimanilsering som en väg att gå med detta problem vi redan har i landet med droger.

   1. Jag ser det som att det är lika naturligt att du betalar böter om du kör för hårt, som om du röker cannabis.

   Jag ser mer avkrimanlisering som att man ba gett upp hoppet och stöter undan ännu ett problem ur världen, eftersom det redan är större än vad man hinner och har resurser med.


   2. Vård är tillgänglig och inget hinder för missbrukare av något slag att få hjälp. Det har t.ex fungerat fint för narkomaner att få nya och rena sprutor, utan att behöva känna rädslan att bli straffade.

   Det är alltså inte vården det felas, utan resurser och pengar (mest pengarna eftersom de bestämmer vilka resurser det finns att ta till), och med avkriminalisering ser jag inte att problemet skulle bli bättre - utan är rentav rädd att det skulle bli sämre och fler som kommer att behöva den hjälp.

   3. THL skriver om cannabis som jag även vill få fram, att det är oroande att trenden växer och att det kan ha stora negativa biverkningar på hjärnor, utveckling och fysisk och psykisk hälsa.
   https://thl.fi/fi/web/alkohol-tobak-och-beroenden/narkotika/cannabis-och-halsa


 • Ida 01/05/2018 8:15am (3 år sen)

  Tack för detta inlägg! Jag är medlem i SU och efter detta beslut funderar jag på att skriva ur mig för jag stöder inte en legalisering av cannabis över huvud taget. Jag stöder tanken att det ska bli lättare att få vård men tror inte att en legalisering är vägen att gå. Jag tycker det är skrämmande att så många unga som verkar tycka det är ofarligt med cannabis och "hälsosammare än alkohol", och jag har också vänner med detta synsätt. Samtidigt finns det ett flertal personer i min bekantskapskrets som råkat ut för cannabisrelaterad psykos. Vissa har tagit det på allvar och andra viftar bort det som något ofarligt, vilket skrämmer mig. Jag tror mörkertalet på unga som fått psykiska problem pga cannabis är stort för att de inte tror på att det finns en koppling mellan broblemet och drogen, då det finns så mycket propaganda på nätet som målar upp cannabis som värsta mirakelmedicinen. Jag har också bott i Amsterdam och får inte sällan frågan "hur kan du vara emot cannabis då du bott i Amsterdam?", som att Amsterdam skulle vara något idealställe där allting funkar. Sanningen är att också de har en massa problem, och myndigheterna har under de senaste åren jobbat hårt på att stänga ner fler och fler coffee shops och smart shops för att städa upp och minska kriminalitet samt öka säkerheten. För just säkerhetsproblem och hög kriminalitet har varit stora problem där tidigare. Så, ja, om det blev oklart: nej till legalisering av cannabis!

  • Caroline Eriksson 01/05/2018 9:49am (3 år sen)

   Hej och tack för din kommentar! Jag förstod att inte alla i SU var eniga om detta beslut, så hoppas det kom fram i min text att jag inte drar alla över en och samma kam.
   Det är intressant att få läsa om din upplevelse av Amsterdam och att få det bekräftat att det inte är så problemfritt där. Även i USA, där det är legaliserat i flera stater, har de stora problem med droger, våld och kriminalitet - och det är ju självklart att inte något problem försvinner bara för att man avkriminaliserar problemets kärna.

   Många tror ju att cannabis är så harmlöst, men saken är ju den att dagens cannabis är så mycket starkare än det var "förr i tiden", och att det påverkar ens psyke och fysiska kropp på så många sätt.

   Tack och lov så har jag svårt att tro att detta är något som kommer att gå igenom.
   Tack igen för din kommentar.

 • Ian 02/05/2018 6:44am (3 år sen)

  Tänker inte uttrycka mig om Cannabis, men att vägra publicera åsikter och kommentarer som strider mot dina egna åsikter tycker jag är barnsligt, även om det är din blogg. Sträva hellre till att vara mottaglig till nya idéer istället för att vara trångsynt, vilket är ett av våra stora problem i dagens samhälle.

 • Anna 02/05/2018 3:48pm (3 år sen)

  Jag tycker det är bra att du skriver och vågar stå för dina åsikter. Idag är det tyvärr så att allt fler börjar ha en öppnare syn på cannabis och att de som är emot anses vara "trångsynta" . Trångsynt känns förresten som ett modeord just nu. Nåt man kastar ur sig på de som fortfarande vill kalla sina barn flickor/pojkar ist för snopp/snippbärare, de som öppet är troende eller är mot en öppnare attityd mot cannabis etc. Vem vill väl vara trångsynt men förnyelse är inte automatiskt alltid bättre. Jag tycker en avkriminalisering fortfarande är ett steg närmare en legalisering. Problemet är ju att få av de som missbrukar/använder själva vill ha hjälp. De som vill ha hjälp borde däremot lättare få den. Där ser jag inte att böter eller en anmärkning är ett hinder för att få hjälp. Däremot tycker jag det är bra att en anmärkning i brottsregistret kan hindra användare från att få ett jobb där de tar hand om mina barn.

  • Gorgar 02/05/2018 4:37pm (3 år sen)

   Frågan blir då: vad är det som gör en cannabisanvändare opålitlig i jämförelse med någon som brukar alkohol? Det här är enligt mig den värsta sidan av kriminaliserat narkotikabruk. Helt vanliga, i det här fallet finska, medborgare kriminaliseras och demoniseras på grund av deras val av substans. När uppemot hälften av samhället kan sägas utgöras av kriminella individer på grund av att dessa nångång prövat en annan substans än alkohol måste det ju vara ett fel någonstans?

   Det är helt klart att drogdebatten samt attityderna kring drog(miss)brukare fortfarande drivs utifrån gamla troper som härstammar från 1900-talets propagandakampanjer. Istället för att drivas på egna vilkor. Faktum är också att detta leder till att missbrukare är rädda att söka vård, eftersom de upplever att samhället kastat ut dem samt ser dem som mindre värda, alternativt att de tror att de kommer få större problem i framtiden om de erkänner sitt bruk för någon.

   • Caroline Eriksson 02/05/2018 5:36pm (3 år sen)

    Som jag ser det så har inte Anna här, eller någon annan, menat att cannabisanvändare skulle vara mer eller mindre opålitlig i jämförelse med någon som brukar alkohol.
    Båda två skadar både personer fysiskt och psykiskt, vare sig det handlar om brukaren eller anhöriga.

    Jag ser inte missbrukare som mindre värda och jag hoppas innerligt att vården fortfarande ska ha pengar och resurser att kunna hjälpa de som hjälp söker. Alla går tyvärr inte att nå, och en förändring sker inte om man själv inte vill ha den. Det kan till och med krävas flera år för att man ska klara av att bli ren och komma tillbaka till en vardag utan att bruka droger.

    Sen så är det bra att i vissa yrken så kollas brottsregister, som när man arbetar inom vården eller barnomsorgen. Mest på grund att man inte ska kunna missbruka sin titel.

    Min åsikt i drogdebatten kommer av egna erfarenheter och vad jag har fått uppleva. Står fortfarande fast vid min åsikt att jag inte tror avkriminalisering är den rätta väg att gå.

   • Anna 02/05/2018 8:41pm (3 år sen)

    Nej som Caroline säger ser jag inte cannabisanvöndare som mer eller mindre pålitliga än alkoholister. Ärligt så vill jag inte att varkendera ska ta hand om mitt barn på dagis t.ex. Och här vill jag förtydliga att jag anser att alla är lika mycket värda oavsett men när jag väljer att låta nån annan ta hand om mitt barn så tänker jag ta mig rätten att vara petig.
    Fortfarande har vården tystnadsplikt för att också missbrukare ska kunna söka vård utan att bli anmälda. Det är endast vid väldigt grova brott som vården är anmälningaskyldig oavsett tystnadsplikt, hit hör inte ett "vanligt missbruk". Och känslan av att vara mindre värd vill jag påstå att de flesta missbrukare känner (de jag träffat iaf, vilket är en hel del via mitt arbete) oberoende om det är droger eller alkohol så där har knappast en avkriminalisering en påverkan.

  • Nina 02/05/2018 5:50pm (3 år sen)

   Hur ser du inte att böter och anmärkning är ett hinder för att få hjälp? Det är ett stort steg för en missbrukare att söka hjälp, att riskera anmärkning som kan påverka ens framtid negativt i många år efteråt ser jag iaf som en avskräckande sak. Fastän ni kanske inte ser missbrukare som mindre värda finns det nog en hel del som gör det, dekriminialisering kan hjälpa förändra folks attityder och med det kan tröskeln för att söka och få hjälp sänkas.

   • Caroline Eriksson 02/05/2018 5:59pm (3 år sen)

    Ibland kan böter, tillsägelse och ibland ultimatum vara det som är starten till förändring. Jag hoppas att fler, vilken hjälp det än är som behövs för en situation, inte ska behöva vara rädda eller känna skam att söka hjälp.

    Blir spännande att se vad som händer efter detta och om avkriminalisering är något som blir aktuellt i Finland, och vad det för med sig.

   • Anna 02/05/2018 8:57pm (3 år sen)

    Vården har tystnadsplikt. Det är bara vid grova brott vården kan bryta tystnadsplikten (minns inte på rak arm men har en känsla av att straffet ska vara minst 6 månaders ovillkorligt fängelse) som Caroline skrev har ju missbrukare en längre tid kunnat byta nålar på hälsostationerna utan några problem. Så nej, ingen ska behöva vara rädd för böter eller anmärkning när man tar kontakt med vården för att få hjälp med sitt missbruk. Inte anmäls ju heller de otaliga överdoser som vårdas på jourerna idag..

 • Sandra 03/05/2018 3:29pm (3 år sen)

  sen är det skillnad på avkriminalisering och legalisering, läs på om saker före du uttalar dig! avkriminaliserig kunde sänka tröskeln för människor att söka vård.

  • Caroline Eriksson 03/05/2018 3:34pm (3 år sen)

   Som läget är idag man söka vård utan att vara rädd att klassas som kriminell. Vårdare har tystnadsplikt och det ska vara väldigt grova brott för att den ska brytas.
   Töskeln att söka vård är alltså redan nu låg, om man ser det från den sida som erbjuder hjälpen.

Skriv en kommentar