bloggheader6

Niitytila - Änggård, Bergös vackraste plats.

Skrivet av Caroline Eriksson 26.08.2019 | 0 Kommentarer

Jag älskar de dagar som börjar som vilken som helst. Du har inga planer, och planerar inte att göra något extra. Men så plötsligt så får du en fråga, och om du svarar jakande på den så är du plötsligt mitt i ett äventyr.

I lördags så hann Fredrik ba komma hem från jobbet, sitta ner en stund och sen frågade hade mig om vi skulle ta en roadtrip till Bergö. Tydligen existerar det en plantskola där, som åtminstone jag inte hört talas om, och Fredrik som är intresserad av trädgård och vill fylla vår gård med olika fruktträd ville besöka den. 

"Absolut!" sa jag, och har nog aldrig varit snabbare att göra mig i ordning. Inte länge efter satt vi bredvid varandra i bilen, och åkte iväg mot Bergö. Vi hann precis innan färjan lämnade hamnen.

 

Tillsammans skulle vi nu få se en otroligt vacker trädgård, och plantskola. 

 

Niittytila Anggard 1

 

På Bergö hittar du Niittytila - Änggård, som är en plantskola, med egenodlade plantor med både traditionella plantor och exotiska plantor. Eftersom jag vetat av plantskolan i typ en halvtimme, visste inte riktigt vad som väntade oss. 

Och det vi möttes av var en härlig gård med höns, katter och ett härligt par med bebis som välkomnade oss.

 

Niittytila Anggard 2Niittytila Anggard 3Niittytila Anggard 4

 

Det fanns så mycket plantor, fruktträd och annat att se på, att jag som inte ens är så värsta intresserad av att plantera och sånt - kände att jag plötsligt funnit mitt kall i livet. Tänk att få bo så här, och ha en alldeles egen plantskola som ger en frukt och mat att äta av. Att få låta sina barn växa upp mitt i en idyll och ha katter och höns som springer fritt på gården (okej, det där sista har jag ju).

 

Men du förstår, hela platsen gav mig en så härlig känsla. Det syntes att plantorna mådde bra, och det kändes väldigt exotiskt att se päron, persikor, aprikoser och äpplen frodas på de små träden.

 

Niittytila Anggard 5

 

Jag och Fredrik fick en ordentlig personlig rundtur av plantskolan, och fick se växter vi aldrig tidigare sett. Vår gemensamma och absoluta favorit blev ett japanskt kastanjträd, som fick lämna kvar på Bergö. Men nog skulle det vara häftigt att ha ett stort japanskt kastanjträd att mysa under heta och soliga sommardagar.

 

Med oss hem köpte vi istället ett päronträd, ett körsbärsträd som ger söta frukter, aprikosträd och persikoträd.

Alla frukt- och bärträd du hittar vid Niittytila - Änggårds plantskola ger söta frukter, eftersom det är det paret som äger plantskolan själv tycker om.

 

Niittytila Anggard 6Niittytila Anggard 7

 

På gården såg jag kanske den vackraste tupp jag någonsin sett, och hans två brudar.

 

Niittytila Anggard 8Niittytila Anggard 9

 

Vid plantskolan fanns även en provträdgård där man fick gå runt och verkligen ta in känslan av harmoni och frid. Fredrik la en beställning på att få återvända till våren och köpa hem körsbärsplommon, som vi tyckte såg speciella och goda ut. 

På bild ser du ett helt växthus fyllt av vindruvor. Än tar det nog några somrar innan vår vinranka ger oss så mycket vindruvor, även om hon redan vuxit enormt mycket sen vi skaffade henne.

 

Niittytila Anggard 10

 

Efter att ha gått runt (vankat) någon timme, så kände jag mig som en ny människa. Jag var så tacksam att Fredrik föreslog att vi skulle spendera lördagseftermiddagen med en roadtrip till Bergö, och jag blev så glad av att få se fin omgivning och träffa människor som brinner för det de gör.

 

Även om jag knappt ser skillnad på träd i skogen, så blev jag så pass inspirerad att jag skulle kunna starta min egen plantskola. Eller bara finna något som får mig att bli så inspirerad dagligen som den känsla plantskolan gav mig.

 

Niittytila Anggard 11

 

Hemma började Fredrik med detsamma plantera våra nya fruktträd, och som du se kommer vi att redan i höst få skörda våra egna aprikoser och persikor. Aprikoserna och persikorna planterades på en plats som skulle ge dem tillräckligt med sol, men även skydd från väder och vind.

 

Niittytila Anggard 12Niittytila Anggard 13

 

Har du ärende till Bergö så rekommenderar jag dig verkligen att besöka Niitytila - Änggård, för att få se på friska och välmående fruktträd till bra pris. Eller ba njuta av vacker omgivning. Det här är en plats man bara måste uppleva.

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar