bloggheader6

Om män hade mens

Skrivet av Caroline Eriksson 27.05.2016 | 0 Kommentarer

Under en kvinnas livstid så har man mens i ungefär sju till åtta år, om vi skulle blöda varje dag. Varje dag menstruerar ungefär 800 miljoner kvinnor på denna jord. Men för hälften av alla så är det tabu, skam och något man inte ska prata om. Varför är något tabu eller skam? Jo, för att det handlar om okunskap. Allt för många får inte tillräcklig med information om mens, menskydd eller hur man ska sköta hygienen under mensen. Något så enkelt som mens kan istället göra att det blir svårare för människor att leva mer jämställt. 

 

De har inte tillgång till mensskydd och använder sig istället av mossa, gräs, torkade blad och tygbitar. Jag läser om att hundratusentals flickor och kvinnor i u-länder avbryter sin skolgång för tidigt, eller stannar hemma flera dagar i månaden, på grund av att de inte har tillgång till mensskydd eller blir väldigt sjuka av de mensskydd de lagat själva. Som inte är rena. 

 

Därför är det också en viktig orsak till att vi måste prata mer om mens. Att alla ska ha rätt till mensskydd och rent vatten. Alla ska ha samma rätt att tvätta oss, hålla oss friska och fräscha som "kvinnorna i reklamerna". Det ska vara alla kvinnors rättighet till mensskydd.

 

 

För att väcka uppmärksamhet för hur många som inte har tillgång till rent vatten under sin mens, så har Wateraid har lekt med tanken hur det skulle se ut om män hade mens.

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar