bloggheader6

Saker vi (inte) behövt med nyfödd, och husets roligaste rum.

Skrivet av Caroline Eriksson 14.01.2020 | 6 Kommentarer

Innan Nova föddes så såg man knappt i hemmets inredning att vi väntade barn. Allt sånt hade blivit med stor omtanke placerat i barnrummet, så fint inrett, i väntan på henne. Idag står rummet tomt (!!).

Nu där jag sitter vid köksbordet så har jag inom räckhåll babystrumpor, bitleksak, babygym och barn. Så tiderna kan ändras, mot det bättre.

 


Samma dag jag och Nova kom hem, bar vi spjälsängen från hennes rum in till vårt. Hon sov i den knappt en halv natt, trots att vi värmt upp babynestet varmt och gosigt. Men jag förstår henne. Har man varit 9 månader (och lite till) i magen, så är det sista man vill att sova ensam. Närhet är det viktigaste av allt.

 

 
Det ”enda” som vi inte köpt var en sitter, och länge fick jag stresskissa eller äta med Nova i famnen, om Fredrik var på jobb. För bara jag ens tänkte tanken på toabesök eller mat så var det som att hon visste av det, och blev klarvaken och riktigt förbannad om jag trodde jag kunde ha henne i nestet bredvid mig.

Sittern skulle alltså visa sig vara en livräddare för mig senare (när Fredrik började jobba igen). På mellandagarna var vi in till stan och fyndade en babysitter, och Nova älskade den. Från att ha varit fastklistrad på mig så var det nu en nöjd bebis som sparkade på i sittern.

 


Skötbordet, som jag i mitt gravida tillstånd tyckte var oerhört viktigt, blev inte använd en enda gång, och hittade nytt hem där den förhoppningsvis kommer i användning. Istället blev grovköket för varje dag mer och mer anpassat för barnet, och idag är det ett av de roligaste rummen i huset. Ja, om du frågar Nova.

 grovkok baby caroline 1

 

I oktober 2018 såg grovköket heeeeelt annorlunda ut. Typ så här såg det ut då (länk länk). Kallt och vitt. Idag är det lite mer... färggrannt. Har man möjlighet så rekommenderar jag alla som kan att skippa skötbord, eller se till att ha det så nära vatten som möjligt. Vi har valt att inte använda oss av våtlappar fulla av kemikalier, utan tvättar helt enkelt bara med vatten. 

 

Jag har förstått att vissa barn inte alls tycker om när det är dags för blöjbyten eller klädombyten, men Nova skulle kunna spendera största delen av vakna tiden här. Så roligt har hon.

 

grovkok baby caroline 2grovkok baby caroline 3

 

Igår blev Nova två månader, och det var även igår hon upptäckte sina händer. Vårt geni till bebis.

Det var så roligt att se hur fascinerad hon var över sina nyfunna händer. Hon låg i evigheter och tittade och smakade på händerna. Tog med ena handen och rörde vid den andra, och så stirrade hon sig skelögd på nytt på händerna. Underbart att få se henne utvecklas.

 

Men ja, nu tog min koncentration slut. Det var ju grovköket jag skulle skriva om.

Runt om där Nova ligger så finns allt vi behöver för blöj- och klädombyten. Babyolja, tops, mesoft, nagelsax, termometer.. Och så solen, hennes bästa vän. Långt innan hon upptäckte sina händer, så upptäckte hon solen. Länge kunde hon ligga och prata och skratta till solen.

 

grovkok baby caroline 4

 

Novas ögon har också blivit så bra att hon nu ser på längre håll. Då passade vi på att hänga upp en mobil också ovanför henne, så hon är underhållen från alla håll och hörn i grovköket. 

Inte undra på att hon tycker det är ett av husets roligaste rum.

 

grovkok baby caroline 6

 

Mitt tips från mig till dig är att: har du bebis så kommer du att behöva potatismjöl. 

 

För om bebis får röd rumpa så behövs något för att lindra, och då är potatismjöl det bästa. Vi köpte Natusan MILD (hahahha på att det ordvalet) baby powder, men öppnade bara produkten och så luktade hela huset starkt av parfym. Oskämtat. Riktigt förjäkligt. Varför ska företag ens få för sig att lägga till parfym i produkter för små barn? Bebisar som luktar så gott av sig själva.

 

Så istället för att använda oss av parfym-natusan så tog vi till potatismjöl. På en natt var det röda borta, och barnet var nöjd. Så potatismjöl: KÖP DET! 

Jag har tvättat ur en kryddburk och fyllt med potatismjöl.

 

Gjorde en snabb googling, för Natusan Mild Baby Powder doftade så giftigt, och hittade att studier visar att överdriven användning av talk kan ha koppling till äggstockscancer.

 

grovkok baby caroline 7

 

Och det var grovköket, husets roligaste rum.

 

Kommentarer

 • Elin 14/01/2020 1:25pm (3 år sen)

  Väntar vårt första barn så listor med vad som behövs och inte behövs samt tips uppskattas verkligen att läsa mer om! :)

  • Caroline Eriksson 14/01/2020 1:34pm (3 år sen)

   GRATTIS, så roligt att ni väntar ert första barn. ❤️ Sist och slutligen är det minimalt lite ett spädbarn behöver. Och alla barn är ju så olika, så bara för att t.ex vår dotter älskar sin sitter, så kanske ett annat barn älskar en bärsele. Shoppa mycket begagnat / låna och se vad er bebis tycker om. Hen kommer ju ändå vara nöjdast nära er. ❤️🥰

   Lycka till 😍

 • Christina 14/01/2020 7:42pm (3 år sen)

  Vi köpte inte heller något skötbord. Jag bestämde från första början att vi sköter om blöjbyten och en del kläder just i grovköket på bänken. Annars skulle de ju vara fullt av andra saker där. :D E har nog sovit i sin säng från första början, mest för att jag var livrädd för att rulla över honom när han var så superliten. Någon sitter köpte vi inte, men har använt vår newborndel till stokkestolen sen vi kom hem och fram tills för typ en månad sen.

  • Caroline Eriksson 14/01/2020 7:51pm (3 år sen)

   Ja, om man har grovkök så är det ju onödigt med skötbord. Tror inte heller vårt grovkök varit så organiserat som nu, då det är hennes saker där istället för en massa kläder man vägrat vika in i garderoben. Hehe.:D
   Redan på BB samsov jag och Nova (jag som aldrig skulle samsova), och här hemma sover hon i sitt neste, mellan mig och Fredrik. Så vi har typ 10 cm vardera, medan hon har 140 cm att sova på. Även då vi liggammar så är det inga problem att vara bredvid varandra. Tror nog att en frisk vuxen som är nykter klarar av att ligga stilla automatiskt om man har barnet vid sig.

   Jag googlade den där stokke-grejen, så det ser ju ut som en sitter, som är stilla. Ser ju behändig ut. :) Tack för din kommentar och att du delade med dig.

 • Frizz 14/01/2020 9:14pm (3 år sen)

  Spot on. Följer bloggar i olika kategorier, även såna som jag inte har ngt gemensamt med alls (bara kläder, smink och tramsiga matportioner hos vissa av dem) men skitsamma det är min hobby. Nu råkar ett par tre av dem vara på smällen och det ska ”inredas barnrum”. HAHAHA! A) babyn sover i ert sovrum såklart. B) man behöver som du skriver inte en massa grejs. Allt måste vara nära tillhands och nära en vattenkran måste det finnas bredvid. Barnrum tänker jag mig från ca 1,5 till 2 år och då kommer influencernas babyjox redan vara urvuxet och dammigt pga oanvändning.
  Stora influencers blir förstås också huggna av nätshoppar i stil med Jollyroom som prackar på dem allt möjligt trams som gemene man sen förstås också vill ha.
  Hoppas deras barn sen får vara barn!

  • Caroline Eriksson 14/01/2020 11:29pm (3 år sen)

   Ja, barnet kommer ju inte ha nytta av vare sig barnrum eller leksaker på LÄNGE, så onödigt att bunkra upp med sånt nu 😅
   Jag förstår ju man vill boa sig, för det gjorde ju även jag som gravid, men man behöver sist och slutligen inte mycket saker (alls).
   Tack för din kommentar, kul att se ditt namn igen i mitt kommentarsfält. 😊

 • Anne 14/01/2020 10:52pm (3 år sen)

  Tack för en bra blogg :) använde också några gånger potatismjöl när jag hade fått mitt första barn. Sedan läste jag eller hörde att de kan få infektioner av det så slutade då med det. Nu använder jag bara zinksalva ifall det är rött och det har funkat utmärkt. Skötbord har vi aldrig haft, alltid använt hjälpköket.

  • Caroline Eriksson 14/01/2020 11:26pm (3 år sen)

   Tack för din kommentar. Ja, om man har grovkök är det onödigt att ha skötbord. Så smidigt att ha vatten nära till hands. 😊 Var har du hört / läst att potatismjöl skulle orsaka infektioner? Aldrig hört talas om något sånt. 😊

  • Anne 15/01/2020 11:25pm (3 år sen)

   Det börjar vara så många år sen så kommer inte riktigt ihåg om det var någon läkare som sa det. Speciellt om babyns hud blöder lite så skall man inte sätta potatismjöl, för det är sockerstärkelse i det som kan göra att det kan bli till infektion.

 • Edit 15/01/2020 3:58pm (3 år sen)

  Hahaha jag trodde också att skötbordet var det absolut viktigaste då jag var gravid (varför tror man det egentligen?) men det har inte blivit använt så många gånger! Sitter var också en räddning för oss, han kan nöjt sitta och sparka där för sig själv en stund, men det tänkte jag inte alls på att införskaffa som gravid heller. Nå, man kan ju verkligen inte veta allt som förstagångsförälder!

  • Caroline Eriksson 15/01/2020 5:10pm (3 år sen)

   Ja, whats up med ens besatthet av skötbordet? 🙈😂 Så kul att vi har typ samma erfarenhet av vad som var nödvändigt 😄

 • Anne2 17/01/2020 9:02pm (3 år sen)

  O här fick jag såååå äta upp att jag var emot skötbord 😅😅😅 jag såg absolut INTE nyttan med det, men gubben ville absolut ha ett (har inget grovkök, så det blev placerat i wc:n) men oi f****n va ja haft nytta av det! Alla baby kläder, badbunkar o blöjor har förvarats där i ca 4-5 års tid 🙈 (flera barn o jag har nog fått ge med mej av nyttan med dett🙈😅) nu i efterhand skulle ja int ha klarat mej utan🙈🤷

  • Caroline Eriksson 17/01/2020 9:06pm (3 år sen)

   Haha nämen! Så olika det kan vara 🙈😂 så tråkigt att behöva erkänna någon annan hade rätt, höhö, men tur ni haft användning av skötbordet. 🙂😉

Skriv en kommentar