bloggheader6

Skriva en novell på 30 dagar?

Skrivet av Caroline Eriksson 25.10.2018 | 6 Kommentarer

Taggar:

Sen jag var liten har en av mina största drömmar varit att skriva en bok. I små häften ritade jag människor med pratbubblor och skrev historier om allt mellan himmel och jord. På min första dator, utan internet eller spel, satt jag och skrev ner de berättelser som en gång bara varit en tanke i mitt huvud. De berättelserna handlade om ett par flickor med superkrafter, och jag kan än idag minnas vad jag döpte flickorna till.

 
Så nu när det börjar närma sig november, så tänker jag göra verklighet av en av mina drömmar.

 

resizedimage800533 IMG 0583

Med hjälp av datorn ska jag våga ge mig på en av mina drömmar. 

 

Vad är NaNoWriMo?

Har du inte hört talas om NaNoWriMo tidigare, så kan det låta som en kodnamn för något exotiskt och främmande. Det är egentligen bara en förkortning av National Novel Writing Month, och är en utmaning som startade 1999. Själva utmaningen är att lyckas skriva en novell på 50 000 ord, under november månad.

Det är ingen tävling där någon får ett pris eller hedersomnämnande, men det är ett sätt att komma igång och bli kreativ. Få ett råmanus klart på en möjligtvis framtida roman. Att bara ha roligt.

 
Även om inga pris delas ut så tänker jag att det kunde vara roligt att delta. Att komma utanför min trygga bubbla, och faktiskt se till att börja göra verklighet av några av alla mina drömmar.

 


Är det möjligt att skriva en novell på 30 dagar?

I många år har jag varit medveten om NaNoWriMo, men alltid tvekat att delta, eftersom det låtit så overkligt att kunna få klart en novell på trettio dagar. Men efter att ha googlat runt, och sett flertal videos på youtube av folk som klarat det, så tänker jag att även jag kan klara av det.

Min tanke är inte att någon ska läsa det jag sen skrivit. Men tanken på att faktiskt se om man lyckas få ihop en novell på trettio dagar: det får mig igång.

Att istället för att sitta och scrolla på instagram på kvällarna, kunna sätta mig ner och skriva.

 

 

Borde kanske varit mer förberedd, hehe.

Nu kom jag på det här relativt nyligen, så jag har inte en aning vad jag ska skriva om. Men min fantasi är det inget fel på, så bara jag lyckas följa en röd tråd, så blir det säkert bra.

Ska försöka att samla bilder och musik på datorn, och använda dem som inspiration under denna resa.

 
Sen om det inte blir till något alls, så gör det sist och slutligen ingenting. Att börja tillsätta stress och press som ingrediens i något man gör, blir sällan bra. Istället ska jag försöka ha roligt, bejaka 10-åriga Caroline och se om jag får ner någon rolig historia på print. Annars har jag akvarellpapper och färg på väg hem till mig, så min kreativitet kommer det inte att gå någon nöd på.

 

Men. Nu när jag ändå har bloggat om det, så måste jag väl ge NaNoWriMo ett försök. Önska mig lycka till!


Har du drömt om att skriva en bok?

 

Kommentarer

 • Carlos 25/10/2018 8:31am (4 år sen)

  Jag släppte min första novel A Rainy Night on Drury Lane gratis och online för några år sedan och deltog i Nanowrimo 2014 där jag lyckades skriva ungefär 30,000 ord. Inte fy skam för första gången trots att det inte var 50,000.

  Historien från Nanowrimo jobbar jag fortfarande på men under tiden har jag skrivit en ny novel som heter Tales from the Gun och som jag släpper gratis till våren 2019.

  Hoppas din inre 10-åriga Caroline har roligt och jag ser fram emot att läsa om upplevelsen och även kanske få se resultatet av skrivandet någon dag! Lycka till! :)

  • Caroline Eriksson 26/10/2018 9:29pm (4 år sen)

   Åh, 30 000 är ju ändå mycket ord. Blir spännade att se hur många ord jag sist och slutligen skriver. Jag tjuvstartade igår och skrev över 3400 ord. Det blev lite väl spännande.
   Jämnade dock ut sig med att jag skrev endast 400 ord idag. :D

   Jag ser fram emot att läsa vad du ger ut! Ha det gott Carlos! :)

 • Sandra Neuman 25/10/2018 11:51am (4 år sen)

  Spännande! Jag har aldrig ens tänkt på att skriva en bok, men i högstadiet älskade jag att skriva uppsatser och konstruera berättelser (i gymnasiet blev det tråkigt när uppsatserna behövde ändra karaktär, innehåll och stil). Men jag skulle helt klart kunna tänka mig att skriva en novell!

  • Caroline Eriksson 26/10/2018 9:29pm (4 år sen)

   Jag tror du skulle ha massor av roliga berättelser att kunna producera, så jag säger KÖR! Skriv en novell och jag kommer att läsa den. ;)

 • Jasmine - Mitt gröna samhälle 26/10/2018 1:22am (4 år sen)

  Ååh, jag har också funderat om jag ska delta för första gången. Egentligen borde jag ju skriva på min gradu, men samtidigt tycker jag det här låter så otroligt spännande, och jag har alltid funderat hur en novell skriven av mig i vuxen ålder skulle se ut. Egentligen skulle det bara kännas otroligt fritt att bara få fantisera och inte ha ramar för allt jag skriver. Ååh, så svårt beslut, haha.

  • Caroline Eriksson 26/10/2018 9:31pm (4 år sen)

   Jag tänker att man kan ju använda november till att komma igång, och sen om man blir klar under månaden eller inte är ju inte hela världen. Jag har ju gått och tänkt på det här i flera år, men aldrig kommit mig för det, men nu plötsligt så började jag skriva. (tjuvstartade lite, hehe).
   Jag säger; skriv gradu och pausa med att skriva en novell! :)

 • Ida 26/10/2018 6:14pm (4 år sen)

  Det är väl en roman man skriver på NaNoWriMo? Novell är en mycket kortare text och översätts till short story på engelska. Blir lite förvirrande då novel på engelska är roman på svenska :D

  • Caroline Eriksson 26/10/2018 9:32pm (4 år sen)

   Ja, du och många andra reagerade på det, så jag fick logga in nu för att godkänna och svara på kommentarer. :D
   Ja, det är skillnad på novell och roman, och jag insåg snabbt att det jag nu kommer att skriva blir en jäkligt lång roman. Inte novell. :D Men ja, förvirrande med två språk och två olika format.

 • Soulmama 26/10/2018 9:12pm (4 år sen)

  Vad roligt! Jag hakar inte på officiellt men eftersom jag ändå skriver en roman men jag låter det inspirera mig att skriva mer än vanligt i alla fall ????

  Och novel är roman. Novell är en short story. Bara så nu ingen missförstår, det är en roman som är målet i NaNiWriMo ????

  • Caroline Eriksson 26/10/2018 9:33pm (4 år sen)

   Nå, du är ju redan med i leken om du skriver en roman. :D
   Ja, jag insåg snabbt missen med de två språken och formaten. Det jag skriver nu (tjuvstartade lite) blir en jäkla lång roman. Haha. :D

 • S 26/10/2018 9:18pm (4 år sen)

  Novel på engelska betyder roman på svenska. Det är alltså en roman som är målet för månaden, inte en novell, som på svenska är något mycket kortare.

  • Caroline Eriksson 26/10/2018 9:33pm (4 år sen)

   Ja, jag insåg snabbt missen med de två språken och formaten. Det jag skriver nu (tjuvstartade lite) blir en jäkla lång roman. Haha. :D

Skriv en kommentar