bloggheader6

Ultimata guiden till Bullet Journal.

Skrivet av Caroline Eriksson 01.01.2018 | 1 Kommentarer

Kategorier:

Kalla mig synsk, en spådam eller vad du vill – men jag slår vad om att flera idag kommer att starta sin första Bullet Journal. Och det tror jag inte bara för att jag fått en eller annan kommentar om det, utan för att just den här första dagen av år 2018 får vilken Bujo-användare att spinna som en katt.

 

1. Det är en ny månad och ett nytt år,
2. och just den här dagen är en måndag.

 

Jag har ju skrivit att man inte behöver ett nytt år, en ny månad, vecka eller ens en ny dag för att starta en Bullet Journal, men av någon anledning vill tydligen människan ha något som representerar en nystart för att börja göra något nytt.

Så idag är den ultimata dagen att starta din alldeles egna Bullet Journal, och jag har gjort den ultimata guiden hur du startar.

 

Vad i hela fridens namn är en Bullet Journal?!

Nu kanske du sitter med en tom bok / häfte / papper / vad som helst som går att skriva på framför dig och undrar ”Vad gör jag nu och vad i hela fridens namn är en Bullet Journal?!”.

Bullet journal är som en kalender, att göra lista och dagbok i en och samma bok. Det är vad du gör den till, för vill du veta en sak? Det är bara du själv som bestämmer vad du gör med det tomma pappret du har framför dig. Och nu ska jag säga åt dig varför det är bättre med en bujo, än den där elektroniska kalendern på din telefon...

 

Du blir smartare av Bullet Journal.

Okej, det där rubriken hade kunnat listas bland alla fake news som sprids på le internätet, men faktum är att det sker något i din hjärna när du sitter med ett tomt papper och penna framför dig. Forskare menar att när du skriver för hand, så minns du en vecka senare mer sammanhang än om du knappat in orden på ett tangentbord.

Om inte annat, så blir du lugnare och lite mer kreativ av att sätta dig ner och skriva lite. Om inte det heller verkar lockande så kommer din Bullet Journal att överleva telefonen. Medan en hårdvara kan ge upp, så kommer din Bullet Journal att förvaras tryggt i bokhyllan.

 

Okej, du har mig övertalad. Men vad ska jag börja lägga in i min Bullet Journal?

Eftersom varenda Bullet Journal är lika unik som personen som skapar den, så betyder det att även din kommer att bli unik. Men. Det finns alltid några saker som kan vara nödvändiga att få med.

1. Innehållsförteckning. Jag har sparat rum för fem sidor att skriva innehållsförteckning. Eftersom min Bujo har 249 numrerade sidor, så vill jag kunna skriva upp vad som finns på vilken sida. Blir så mycket lättare då att hitta sin menskalender eller vad man gjorde den där veckan i oktober.

2. ”Future log”, är det som kommer efter min innehållsförteckning. Där har jag skrivit upp månaderna ett år framåt, och lämnat rum för att skriva upp födelsedagar, events och sånt jag behöver minnas i framtiden.

 

Och det är det. Googlar du runt så ser du hur alla gör olika, men jag använder mig av de två. Sen kommer en instagram-tracker, menskalender, hus-tracker med allt som ska göras i husbygget, en lista på idéer på blogginlägg och sen börjar min bujo på riktigt med en månadsvy och veckodesign.

 

Bullet Journal v.1 3

 

Din Bullet Journal ska inte på bal,

vilket betyder att den behöver inte vara lika fancy som de du ser på instagram. Huvudsaken är att den funkar för dig och du har användning av den.

Vissa väljer att bara göra dagliga sidor, där de skriver upp vad som behöver göras idag. Medan andra, som jag, behöver en design där jag ser hela veckan och vad som ska göras då.

På grund av skiftesarbete på årets alla dagar, så håller jag koll på mina arbetstider via en månadsvy.

 

Jag ritar i min bara för att det är avkopplande. Den enda penna jag använder är Faber-Castell PITT artist pen, i storleken S. Lite dyrare, men så värt pengarna.

 

Bullet Journal v.1 1

 

Måste jag använda mig av alla symboler?

Den ursprungliga idén med Bullet Journal var inte att det skulle vara så vackert som möjligt, med rosor, bilder och oika designs för alla veckor. Nej. Det var att lista upp det man skulle göra för dagen, med olika symboler för att sedan bocka av eller flytta fram dagens alla sysslor.

Jag började enligt regelboken, men märkte snabbt att jag 1. inte mindes alla symboler och 2. inte hade användning av dem. Istället skapade jag mina egna symboler och det är dessa:

 

• = det här betyder att det är något jag ska göra under dagen. Därefter förvandlas endera den till ett kryss eller en framåtpil.

△ = en triangel betyder ett event, möte eller arbete. Egentligen skulle jag vilja ha en egen symbol för arbete, men har inte hittat något som passar.

X = den där pricken jag först visade, förvandlas till ett kryss när jag gjort det.

/ = Och innan det blir ett kryss, så ser det ut så här. Det betyder att jag påbörjat något.

> = Hann jag dock inte med allt, så använder jag mig av denna symbol för att flytta fram något till en ny dag.

- = det här betyder en notering, de gånger jag vill förvandla min bullet journal till en dagbok. Då skriver jag lite om dagen.

 

Sist och slutligen är det inte så komplicerat med att ha sin alldeles egna Bullet Journal. Det enda riktiga tipset jag har åt dig är att du bara måste testa dig fram. Släpp perfektionisten inom dig och skapa det som funkar för dig.

Hoppas du får ett kreativt och avkopplande år i din alldeles egna Bullet Journal.

 

Bullet Journal v.1 2

Kommentarer

  • Christina 01/01/2018 5:08pm (5 år sen)

    Så roligt! Jag har också ett bujo-inlägg pågång eftersom jag startat min första bujo nu idag. :)

    • Caroline Eriksson 01/01/2018 5:32pm (5 år sen)

      Spännande! Lycka till med din alldeles egna bujo. :)

Skriv en kommentar