bloggheader6

Underbara kycklingliv.

Skrivet av Caroline Eriksson 02.07.2019 | 0 Kommentarer

"Åh vad ert barn kommer att ha det härligt med alla djur på gården", är en kommentar jag fått från flera personer. Och ja, själv hade jag som barn älskat att växa upp på en bondgård med alla möjliga djur, så det ska bli kul att kunna få ge en liten del av min egen barndomsdröm till vårt barn. Även om vi endast har höns och katter, men det är inte så bara det heller.

 

Med tre katter och åtta höns så blir ingen dag tråkig eller den andra lik. Man är liksom aldrig ensam, och man blir aldrig utan att göra. Dessutom är både höns och katter på samma nivå av behov av skötsel. De liksom bara är mysiga varelser som tycker om att vara nära, och med lite vardagsskötsel så går det inte nöd på någon.

 

Våra kycklingar växer så det knakar om det, och nu har de börjat träda in i den där "pinsamma tonårsfasen" där vissa kroppsdelar växer snabbare än de andra, och håret är liksom alltid lite okammat. Och som jag gillar kycklingarna. De är helt underbara, och Gullefjun är en helt underbar mamma som tar hand om dem och aldrig lämnar deras sida.

Nu ska du få se bilder som jag fotograferat nu på eftermiddagen.

 

02.07.2019 1

Fredriks kyckling Houdini.

 

Hade jag fått bestämma så hade vi inte haft kycklingar denna sommar. Men mitt graviditetsillamående de fyra första månaderna gjorde att Fredrik fick spendera mer tid med hönsen, och i den vevan så fastnade han även för hönsen och insåg hur roligt det är med höns. Så när han en dag sa om vi inte skulle ta och ha fler, speciellt av rasen houdan, så tyckte jag det lät som en bra idé. Har man fem hönor från förr så gör väl inte ett par fler någon skada.

Så det här är vår enda houdan kyckling, som nu heter Houdini. 

 

Om du googlar på rasen houdan så kommer du att få se en hel massa roliga bilder av en alldeles ljuvlig ras. Det ska bli kul att få se vilken intressant frilla vår Houdini får.

 

02.07.2019 2

Houdini med sina syskon.

 

Vi har även två blandraser, som åtminstone den svarta har lite silkeshöns i sig. Den ljusbruna med fartränderna är däremot mer av ett mysterium. Den är en vecka yngre än både Houdini och den helsvarta kycklingen, men håller som bäst på att växa om den svarta. 

Blir spännande att se vad det blir av de båda två.

 

02.07.2019 3

Vattenpaus i värmen.

 

Alla tre kycklingar kan även nu flyga så pass bra att de hunnit sova någon natt på sittpinnen med sin mamma. När de är ute på gården så går de inte. De flyger fram. Jag hade som läst någonstans att silkeshöns inte har den där flygförmågan som vi är vana med våra egna höns, så jag hade redan planerat hur vi ska anpassa nya hönshuset för höns som inte kan flyga. Men som det ser ut nu är det inga problem.

 

Och ja. Du läste rätt. I och med att vi har tillökning av höns, och Fredrik blev så intresserad av höns, så kommer vi att skaffa ett större hönshus där vi kan ha plats med hur många höns som helst. Deras hage kommer även att bli större än deras hus (stort!), så det betyder att när vi är borta i arbete eller på resa så behöver vi inte oroa oss att hönsen får det tråkigt.

 

02.07.2019 4

Houdini och lilli med fartränderna spanar.

 

Flera gånger om dagen går jag och Fredrik och släpper ut Gullefjun och kycklingarna så de kan springa utanför hagen. Även hur mycket jag vill lita på våra katter (och skator och ekorrar) så vill jag låta kycklingarna bli lite större innan de får springa fritt med resten av gruppen. Det går dock ingen nöd på dem.

De springer in och ut ur hönshuset. Äter, dricker, leker och lever härligt kycklingliv.

 

02.07.2019 5

Sliten hönsmamma med sina tre kycklingar.

 

Det tog tydligen på krafterna för Gullefjun att bli mamma. Att ligga flera veckor på ägg och sedan ha plötsligt tre liv att ha ansvar över, gjorde att hon tappade sina fjädrar. Det är massor av nya fjädrar på gång, så innan sommaren är över så kommer Gullefjun att se ut som en ny och fräsch höna. Men för tillfället får hon gå runt och se lite sliten ut, med all sin rätt.

 

02.07.2019 6

Så vacker.

 

Jag tycker ju om alla kycklingar, men den helsvarta är ändå speciell. Med sitt hår som är som en fin boll. Sin helsvarta hud och svarta fjädrar. Har aldrig sett något liknande.

 

Och det var dagens uppdatering från hönshuset. Nu ska jag hjälpa Fredrik (se på) när han förbereder för det nya hönshuset.

 

Vilken av kycklingarna är din favorit?

 

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar