cropped tom header

Friidrotten intresserar, trots allt

Skrivet av Tom Johansson 22.03.2019 | 0 Kommentarer

Friidrotten kan kännas gammalmodig och avslagen. De stora framgångarna uteblir eller kommer mycket sällan för Finland. Men intresset för friidrotten är större än de flesta kanske tror. Friidrott är faktiskt den idrottsform som finländarna tycker att är intressant. Det är bara ishockey som ligger före friidrotten. Sponsor Insight har pejlat intresset för olika idrottsgrenar 14 gånger. Resultatet från den färskaste mätningen publicerades nyligen. Den visar att friidrotten till och med knappat in på ishockeyn. 42 procent av de tillfråga de säger sig vara mycket eller ganska intresserade av friidrott. Ishockeyn gillas av 45 procent.

Uppgifterna är både glädjande och överraskande. Den finländska friidrotten fick klä sig i säck och aska senaste säsong efter de uteblivna framgångarna i EM. Men finländarna är tydligen lojala och lider med friidrottarna. Så ska det förstås vara. En supporter överger inte sina "krigare", i synnerhet inte i motgång. En gammal hållbar sanning är att supporterskap till 90 procent är lidande. På så sätt blir framgångarna också sötare i smaken.

Det hoppingivande med åsiktsmätningen är att den utförs av ett företag som forskar inom sponsorering och kommunikation. Ifall åsiktsmätningen och intresset för att sponsorera sammanfaller borde friidrotten ha ett bra läge. Det känns som om sponsorpengarna ofta kanaliseras till idrotter med betydligt mindre folklig förankring.

Hur är det då möjligt att friidrotten lyckats behålla intresset hos finländarna? Kulturarvet är säkert en viktig del av svaret. Friidrotten var en viktig del då Finland blev självständigt. En nationell självkänsla kunde skapas och förstärkas i takt med att de finländska friidrottarna dominerade på både små och stora arenor.

Man kan anta att friidrottsintresset i dag inte bara är kanaliserat till de inhemska utövarna. De internationella megastjärnorna ger ett stänkt av glans även åt de nationella idrottarna.

Friidrotten har även fördelen av att vara mångsidig. Man erbjuder många olika grenar som kräver olika förutsättningar.

Speciellt som TV-sport fungerar friidrotten bra. Fjolårets Sverigekamp intresserade åtminstone TV-tittarna. Förta dagen hade sändningen 768.000 tittare och följande dag var tittarsiffran 789.000.(Tom Johansson)

 

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar