Sara header augusti21

Vasa Comedy Club på Ritz

Skrivet av Sara Storbäck 23.02.2020 | 2 Kommentarer

Kategorier:

Igår kväll förvandlades Ritz i Vasa till en stand up-klubb där professionella komiker och nybörjarkomiker uppträdde tillsammans. Under dagen ordnades nämligen en kurs i ståuppkomik där 12 kursdeltagare från Vasatrakten tog chansen att prova på stand up. Under dagen hade kursdeltagarna fått öva på att skriva egna nummer och testa sina skämt på varandra. Under kvällen fick de som ville även uppträda inför en publik på drygt 50 personer. 

Som arrangör för kursen stod Kvarkenhumor. Kvarkenhumor är ett samarbetsprojekt mellan Vasa och Umeå som strävar till att etablera en lokal stand up-scen som präglas av jämställdhet. comedyclub2Alexandra Häggman är initiativtagare till projektet Kvarkenhumor. Hon vill gärna se ett ännu större samarbete mellan Vasa och Umeå och etablera en stand up-klubb som ordnas oftare, gärna en gång i månaden. 

comedyclub3Som kursledare fungerade komikerna Elvira Lander och Tora Larsson från Umeå. Larsson och Lander jobbar med humor i olika former.  Tidigare har de bland annat startat upp stand up-klubbar i Sverige och lett nybörjarkurser i ståuppkomik. Deras kurser har gett många deltagare möjlighet att testa på stand up i en lekfull miljö. För Larsson och Lander är det viktigt att stand up handlar om glädje, lust och trygghet. "Vi vill inte att stand up ska vara byggt på konkurrens" säger de. Ståuppkomik har länge varit en tradition i Sverige, men Lander och Larsson ser även potential i den finlandssvenska stand up-scenen. Det här var tredje gången som de ordnade kurs i Vasa och det glädjer dem att kurserna i Vasa alltid har varit fullbokade. "Det finns många duktiga komiker här" säger de. Vidare poängterar de att stand up öppnar upp möjligheter att skoja om till exempel politik eller sådant som man vill förändra i samhället. Tora Larsson och Elvia Lander finns att följa på sociala medier under namnet Humor är kul.  

comedyclub1

En av kursdeltagarna var min pappa, som deltog för andra gången. Han har spelat revy i många årtionden och deltog i kursen för att lära sig någonting nytt. Enligt honom är de största skillnaderna mellan revy och stand up att man som revyskådespelare går in i en roll och spelar en karaktär. På stand up-scenen är man sig själv och berättar sin historia ur sin egen synvinkel.  På revyscenen behövs också scenkläder och rekvisita, medan det på stand up-scenen räcker med en mikrofon. 

Många andra duktiga komiker uppträdde också. Under några få timmar hade de alla skrivit roliga nummer som man som åskådare lätt kunde relatera till. Någonting som verkligen fascinerade mig var hur de lyckats svänga ihop enkla och vardagliga ämnen till någonting galet roligt. Ämnen som behandlades var bland annat stress, potatis, trenden att leva hälsosamt och gymmets omklädningsrum. 

 


 

Last night I went to watch stand up comedy at Ritz in Vaasa. During the day, a workshop in stand up comedy had been held and in the evening the participants got to perform for an audience with about 50 people. They had had just a few hours to come up with an idea and write their scripts, but they were so good and relatable. It was fascinating to see how they could turn some simple subjects to something really funny. 

 

Kommentarer

  • Ariel C 23/02/2020 2:27pm (2 år sen)

    Så spennende! Hørtes skummelt ut å være de som hadde show med så kort forberedelse da 😂

  • Liv 26/02/2020 10:56am (2 år sen)

    Haha, nej vad roligt! Kan tänka mig att det blev en del skratt (får vi hoppas ;-))

Skriv en kommentar