Smakernas Österbotten besöker Kyrö Distillery 

Skrivet av Linda & Herman 01.12.2021 | 0 Kommentarer

Det var fredag morgon då jag och Herman körde ut till Kyrö Distillery i Storkyro. Vi blev bemötta med ett stort leende och  varmt välkomnande i frukostens tecken. Vi började besöket i det gamla mejeriet där bland annat Kyrö Distillerys  restaurang äger rum och därefter väntade destilleriets rundtur.

 Innan vår destilleri runda åt vi frukost i restaurangen som kändes lika inbjuda

 Innan vår destillerirunda åt vi frukost i restaurangen som kändes lika inbjudande som leendet vi fick i vår ankomst. 

 

Kyrö Distillery tillverkar alkoholprodukter och är mest kända för deras Gin. 

Förutom olika Gins tillverkar företaget även Lonkero, gräddlikör och det som de nu är aktuella med; whisky. I slutet av året siktar de på att kunna lagra upptill 2,5 miljoner liter whisky. 

20211112 09332420211112 094452

Det är tålamod som gäller i processen med whisky. 

-Då vi destillerar idag kommer vi att ha whiskyn i flaska om cirka fem år, Säger Tony ”Tonto” Sivula som guidar oss på  rundturen. 

Råg är det som gör Kyrös whisky intressant. Kyrö Destillery är även en av få i Finland som tillverkar whiskey.

 

I början är Whiskyns färg klar och i processen är det tunnan som ger fägen samt 60-80% av smaken. 

 

Det gröna alternativet blir dag för dag mera relevant men hur ofta funderar man ifall alkoholen man konsumerar är  ekologisk eller inte? 

Ett av flertal imponerande faktum vi fick till vår kännedom under vår visit vid Kyrö Distillery var att produktionsprocessen är ekologisk. 

Kyrö Destillery använder sig av Biogas, flodvattenkylning för att spara på rent vatten och spillvärmen går åt att värma  byggnader. Dessutom används whiskyavfall till djurfoder. 

Bild med Tony Tonto Sivula 1gamla mejerihuset

Samma rundtur som jag och Herman fick uppleva kan vem som helt delta i. Sightseeingturerna är riktigt populära och  under år 2019 hade Kyrö Destillery mer än 18 000 besökare och höll 700 destilleriturer. 

Kyröfest är också något som arrangeras varje sommar. Där får man njuta av bland annat live musik tillsammans med mat och dryck. 

20211112 093445

20211112 103423

20211112 103431

I Kyrö Destillerys restaurang kan man ordna privatfester och i matväg strävar dom efter att ta fram finska smaker och  satsar så långt som möjligt på lokalt producerade råvaror. 

”Paikallisuus on vahvuus” säger köksmästare Joni Pukkinen.

Missa inte intervjun från kyrö destillery på radiovaasa.fi  Intervjun går på finska.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar