style by shya sevendays

Vi stylar våra föräldrars kläder

Skrivet av Sandra Sundström 11.05.2020

upcycling style by shya sandra sundstrom
Jag vet inte hur det är med er -
 ni kanske har läst 10 böcker om hjärnkirurgi, planerat ett nytt hus och lärt er ett helt nytt språk under denna lockdown. Jag har dock målat och fixat om köket och vardagsrummet. Jag behöver prestationslösa projekt för att kunna fungera på de plan var jag behöver prestera. Balansen, ni vet...
Jag insåg att jag kunde göra stora förändringar med liten budget, vilket fick mig att vela ta reda på hur mycket jag kan göra med vad som ligger och samlar damm uppe på vinden hos mamma.

Sandra Emilia och jag har startat en liten miniserie, Styling session with Sandra & Sandra, på IGTV var vi stylar våra föräldrars (och mor/farföräldrars!) kläder. Flera avsnitt är på gång och här kan ni kika på det första avsnittet.
Under våra stylingsessioner har vi konstaterat flera gånger hur sjukt det är att vi bär 30+ år gamla kläder och det känns helt rätt i tid! Lite skrämmande är det också hur bra våra mammors kläder sitter... 

Att sy om gamla kläder är ju inget nytt. Men vad som kanske ansetts gammaldags kan bli den nya innegrejen efter lockdown. Upcycling som det kallas på engelska, tickar alla boxar för vad som anses viktigt idag: Originalitet, etik och hållbarhet.

Hur tror ni Covid-19 påverkar fashion industrin och vilka trender tror ni att vi kommer se efter lockdown?

styling session with sandra sandraupcycling blazer style by shya sandra sundstromPå bild ser ni morfars kavaj (ca 40 år) med ett par biker shorts från Zara och sandaler från Calvin Klein. Jag tyckte det här blev en hur grym sommaroutfit som helst! Lääängtar tills jag får gå på möten och AWn iklädd så här. Snyggt jobbat moffa!Fem steg mot ditt drömjobb

Skrivet av Sandra Sundström 18.02.2020

Sandra sundstrom
Vi har Jobb och Karriär som temavecka denna vecka på Sevendays
. Det här är ett ämne jag brinner väldigt starkt för eftersom jag anser det vara enormt viktigt att man trivs i det man gör och på sin arbetsplats. Jag har bytt bransch helt och hållet, samt bytt inriktningar inom samma bransch flera gånger, så jag tänkte att jag skulle dela med mig utav vad jag har lärt mig ute i arbetslivet.
Jag kommer börja helt från scratch - innan vi ens kommit så långt som att söka jobb. Det blir en lite längre bloggis, så ta det över en kopp kaffe och en god frukost och kom tillbaka med en kopp kvällste om du känner för att läsa i etapper. Enjoy!


1. SKAPA EN VISION BOARD

I vårt dagliga brus av information, nyheter och instagram posts kan det ibland vara svårt att komma ihåg vad man själv egentligen vill. Det är därför ytterst viktigt att vi påminner oss själva dagligen om just vad det är vi vill med våra liv och vart vi är på väg.
Om du inte gjort en vision board tidigare, så har jag goda nyheter för dig - det finns inget rätt eller fel. Låt fantasin flöda och var ärlig med dina djupaste drömmar. Du bör inte ha svaren på hur du kommer att ta dig dit (det kommer senare i “Plan of Action”), utan klipp och klistra in bilder, annonser och ord som representerar dina drömmar och mål. Gör det fint och tilltalande till dig själv, så pass att du faktiskt känner att du redan är där när du ser på bilderna. Printa ut den, gör den till din bakgrund på mobilen eller datorn, så att du ser den dagligen. Jag har gjort vision boards sen jag var 13 år. Nu när jag tittar tillbaka på dom så inser jag att mitt liv har utformat sig efter dom.

Jag har gjort vision boards sen jag var 13 år (och indirekt innan det eftersom jag alltid har haft upp bilder och planscher i mitt rum som representerade mina drömmar). Nu när jag tittar tillbaka på dom (ja, jag har dom alla fortfarande sparade), så inser jag att mitt liv har utformat sig efter dom. Ett gott exempel på det är mitt mål att flytta till Los Angeles. Det hade jag skrivit ner två år innan drömmen blev verklighet och printat ut bilder och visualiserat hur det skulle kännas att bo där. Jag visste inte hur jag skulle ta mig dit eller hur jag skulle få ihop det praktiskt. Men två år senare dök möjligheten upp för mig att söka till musikskola och jag kom in.


Med åren har mina drömmar och mål ändrats och idag ser min vision board helt annorlunda ut än hur den såg ut då. Det är därför viktigt att uppdatera den löpande vartefter du når dina mål eller dina mål ändras. 

sandra sundstrom stockholm style by shya

*Ta en paus från detta inlägg och planera din vision board*


2. PLAN OF ACTION - en dröm utan en plan är bara en önskan

Nu har du förhoppningsvis gjort en riktigt stark och tilltalande vision board. Varje gång du ser på den så fylls du av lycka eftersom du redan ser dig där. Om det finns mål eller platser på din vision board som inte väcker starka positiva känslor så är det kanske inte är för dig eller så är det någon annans dröm för dig. Ta genast bort. Lita på din intuition.

Nu kommer “matten” in. Hittills har du fått leka fritt med bilder, färger, text och typsnitt utan gränser, och kanske du nu just befinner dig på månen. Men nu får du koppla över till den logiska delen av din hjärna för en dröm utan en plan är bara en önskan (“a dream without a plan is just a wish”).
Kanske din dröm är att starta eget. Okej fantastiskt! Vad behöver du för att det ska bli verklighet? Behöver du sponsorer, utrustning, en mentor, kanske? Kanske behöver du hänvisningar från kunder som redan fått testa din produkt/tjänst och kan rekommendera dig (jag kommer in mera på detta i steg tre). Gör en punktlig plan med alla steg du bör ta och gör dom i rätt ordningsföljd. Här kan du inte vara för detaljerad. Ju mer information, desto bättre!

 

"När jag väl var här uppdaterade jag mitt CV, googlade loss på företag som jobbade med det jag ville göra och sedan skickade jag ut mitt CV hejvilt."


Jag flyttade till Stockholm för snart fyra månader sen (November 2019). Jag hade dock ingen konkret plan, utan jag tänkte att jag gör den när jag väl är här för då har jag ändå kommit en bit på vägen i min vision board (1. Flytta till Stockholm 2. Hitta jobb). När jag väl var här uppdaterade jag mitt CV, googlade loss på företag som jobbade med det jag ville göra och sedan skickade jag ut mitt CV hejvilt. Men det fanns en struktur i det hela. Jag skrev upp alla företag jag ville jobba hos, var företagen låg och vad de specialiserade sig inom. Hade jag inte hört från dom efter tre veckor så började jag nästa omgång och ringde dom för att vänligt presentera mig och se om dom hade fått mitt mail. Nio av tio gånger efter dom samtalen kom det ett mail tillbaka samma dag som antingen bjöd mig på en intervju eller som berättade att de redan hade tillräckligt med personal.style by shya jobb och karriar 2


3. ”STARTED FROM THE BOTTOM NOW I’M HERE” 
- Var villig att börja från början och jobba dig upp

Saker och ting händer ju inte över en natt. Var tålmodig och ha is i magen. Var till och med villig att jobba gratis i utbyte mot material till din portfolio eller ett internship. Ja, jag vet att detta inte är hållbart i längden, och det är inte tanken att vara långvarigt. Tanken är att detta istället för pengar (som vi alla behöver) ger dig en annan typ av mervärde som jag nämnde ovan. Det är ett temporärt sätt för dig att komma in i ny bransch helt enkelt.

När jag startade mitt produktionsbolag, Shya Entertainment, så erbjöd jag en helt gratis produktion till en kund i utbyte att få använda dom som referens. Efter att produktionen släpptes blev jag fullbokad (och ja, jag tog betalt). 

 

style by shya jobb och karriarGravel Sweden


4. VAR EN TEAM PLAYER - Bidrar med idéer, input och bra energi!

Om du kommer till ett jobb med tanken att du ska prestera till 1000% och synas och höras för de prestationer du åstadkommit, då  kommer du bara komma halvvägs. På en arbetsplats så är det minst lika viktigt att du bidrar med idéer, input, bra energi och positivitet till dina kollegor. Ni jobbar som ett team för att föra företaget framåt. När du fixat dina deadlines, hjälp då din kollega om hen behöver en extra hand. You're in this together, och det blir mycket roligare om ni skapar en fin gemenskap på jobbet. Varför inte hitta på aktiviteter utanför jobbet också? Detta är din externa familj!


5. VET NÄR DU SKA KOPPLA BORT JOBBET

Lika viktigt som det är att hålla deadlines, vara en team player och vara tillgänglig för kunder och kollegor - lika viktigt är det att du gör något för dig själv när arbetsdagen är slut. Se till att du hinner umgås med dom som betyder mest för dig och ha kvalitativa samtal (inga mobiler) och gör något du tycker om.
I dagens prestationshets så har det blivit så att vi definierar oss själva och andra med det vi gör, vad vi jobbar med. Men det facto är att det trots allt bara är det vi gör. Vi är mycket mer än jobbet. Det är därför viktigt att vi kopplar bort för att sedan kunna koppla upp igen. Mår du bra utanför jobbet kommer du att kunna vara en mycket bättre kollega och mår du bra på jobbet kommer du att vara en så mycket bättre partner/vän. It’s a win-win honey…Hoppas detta gav er inspiration. Det sista jag vill säga är att våga testa dig fram! Det blir inte alltid rätt första gången. Men blir det inte rätt så blir det definitivt något du kan lära dig av. :)

Ha en riktigt fin arbetsdag denna tisdag!  
Mode, hållbarhet och entreprenörskap med Erica Nieminen och Ivonne 
Ruiz Olate

Skrivet av Sandra Sundström 26.11.2019

Erica Ivonne StilrentBild: Privat

Idag blir det mode, hållbarhet och entreprenörskap med Erica Nieminen och Ivonne Ruiz Olate i Action!

Erica och Ivonne är grundarna bakom stilrent.fi —ett företag var man kan hyra kläder och accessoarer online, “your unlimited Nordic fashion library”. Företaget väntas öppna i början av 2020.

Vi diskuterar vilka problem de ser i dagens modeindustri och hur vi kan lösa det och tänka mera hållbart.

“Vi måste börja tänka på de val vi gör för människan kommer aldrig sluta älska kläder” säger Ivonne.

Lyssna här:Dessa power women delar också med sig av vad som är viktigt att tänka på när man ska starta ett företag tillsammans med någon, hur de hittade varandra, samt hur man startar en crowdfunding kampanj.

“En entreprenör ser motgångar 99 procent av tiden, men sen kommer den där ena yes-upplevelsen och då är allt bara värt det” säger Erica om entreprenörskap.

Lyssna och bli inspirerad av deras enorma driv och passion för det de gör!
Ledarskap med Jenna Bast

Skrivet av Sandra Sundström 19.11.2019 | 1 kommentar(er)

Jenna BastBild: Jenna Bast

Veckans gäst är en stentuff tjej som verkar jobba dygnet runt. Hon har bytt ut hockeykarriären till restaurangsbranschen och är idag restaurangchef för två ställen i Vasa. Jenna Bast berättar om ledarskap. 

I dagens avsnitt av Action! pratar vi om skolan kontra arbetslivet, hur Jenna har tagit sig fram till var hon är idag och vad hon har tagit med sig från hockeytiden. Vi pratar om hur hon har hittat sin roll i rollen som chef, samt vad som är skillnaden mellan en coach, manager och leader.

Lyssna här:

Dessutom tipsar Jenna om en suverän träningsapp som hjälper dig att hålla igång och träna när tiden tryter! ;)


Matguide Stockholm

Skrivet av Sandra Sundström 18.11.2019

style by shya oummi table settingTre veckor har redan gått här i Stockholm. Och under den tiden har jag hittat tre favvoställen att äta på, alla tack vare förra helgens tjejweekend. Här kommer en matguide i Stockholm. 


1. EAST


East style by shyaEast på Östermalm erbjuder en fantastisk asiatisk meny. Här hittar du brunch, lunch, middag och Late Night Sushi (serveras till klockan 2:30). Jag beställde Yasai (Vegan) på menyn. Superfräscht, supermättande och supergott!


2. OUMMI

style by shya oummi 1

style by shya oummi

Oummi i Gamla Stan är mitt absoluta favoritställe hittills. När du kliver in genom dörren lovas du inte bara fantastisk mat, utan en kulturell upplevelse all around. Denna libanesiska restaurang bjuder på underhållning, fantastisk betjäning och mysig atmosfär. Och maten? Bättre än så här blir det inte! Jag älskar röror, småplock och tapas så detta var verkligen himlen för mig.
Tips! Fråga om portionerna. Vi var fyra stycken och beställde två vegetariska brickor och det var alldeles för mycket mat!


3. POM & FLORA


style by shya pom floraPom & Flora på Söder har exakt den där mysiga söndagsfrukosten du dubbelklickar på Instagram. Färskpressad apelsinjuice, bowls och avokado toast  är en självklarhet.
Tips! Kom i tid. Vi kom precis innan klockan tio på söndag och fem minuter senare sträckte sig kön ända ut till gatan. 
Fem steg hur du tar action i din privatekonomi! Med Mimmit Sijoittaa

Skrivet av Sandra Sundström 12.11.2019

mimmit sijoittaaBild: Mimmit Sijoittaa

Veckans gäster i Action! är Pia Maria Nickström och Hanna Tikander, grundarna till Mimmit Sijoittaa. De bloggar, poddar och håller föredrag där de lär kvinnor att placera pengar. De har ett instagramkonto på över 19 000 följare och har belönats med priset Årets Investeringsinsats. Blir det mer Boss Ladies än så här? Svar: Nope.

Jag träffade tjejerna i Vasa för några veckor sen på ett event ordnat av Frukostflickorna och jag blev totalt mind blown av deras driv, kunskap och sättet de förmedlade deras budskap på. Jag garanterar er att ni kommer känna likadant!

Lyssna här: I dagens avsnitt börjar vi helt från scratch och snackar börsen, aktier, fonder och ränta på ränta effekten. Hur kommer man in på börsen? Vilka risker finns det i att investera? När borde man börja investera och hur stort kapital behövs? Och vad är ränta på ränta effekten?

Dessutom ger tjejerna fem konkreta tips på hur du tar action i din privatekonomi. Mycket bättre än så här blir det inte.

Missa inte detta och mycket mer i dagens avsnitt av Action!


Veckans poddavsnitt! Michaela Finne och superkonceptet Frukostflickorna

Skrivet av Sandra Sundström 05.11.2019

MICHAELA FINNE STYLE BY SHYAMichaela Finne gästar dagens avsnitt av Action! Jag möter upp content- och eventproducenten på Campus Allegro i Jakobstad och får många intressanta tips inom sociala medier och evenemang. Vi pratar om hur hon startade sin egna kommunikationsbyrå, på vilka olika sätt man kan jobba som content creator och sociala medier, samt hennes superkoncept: Frukostflickorna.  

“Where girls support girls. A girl power community created by Michaela Finne. Specialized in events with good vibes and goodiebags”. Så lyder beskrivningen till Frukostflickorna på Instagram. Och inte konstigt det, eftersom Michaela Finne är en av de mest positiva människor jag mött och en stark förespråkare för just girl power.

Lyssna här: 

Michaela ger också underbara tips till de som jobbar från hemmakontoret och hur man jobbar mest effektivt hemifrån utan att tröttna på att se de samma väggarna.

Lyssna för att ta reda på va hon lärde sig under tiden i New York och hur har hon använt kunskaperna i sitt eget företag. Och vad är en instagramvänlig miljö?

MICHAELA FINNEMichaela Finne. Bild: Nelly BjörkholmKörledaren och Heavy metal-sångaren Mimi Rom gästar Action!

Skrivet av Sandra Sundström 29.10.2019

mimi rom och sandra podcast actionMimi Roms JA-sägare mentalitet har tagit henne världen över och gett henne chansen att ta del av otroliga projekt. Från Soul och R&B shower i Hollywood till en treårig turné i Asien till Heavy metal och körledare —Mimi har testat på allt.

- Jag är för nyfiken för att tacka nej till saker, säger sångerskan i dagens poddavsnitt av Action!

Mimi Rom bjuder på guldkorn efter guldkorn och man kan inte låta bli att bli smittad av hennes otroligt positiva attityd till livet.

Lyssna här:- Hellre ångrar jag det jag gjorde än att ångra att jag aldrig gjorde det, svara Mimi när jag frågar var hon tror hennes förmåga att svara JA till allt som kommer i hennes väg har kommit ifrån. 

Lyssna på dagens avsnitt av Action! för att höra mera om Mimis liv i kappsäck och med 100 kilos packning, hennes självsydda limegröna byxor med gula händer som fickor och hur vi träffades

- Jag hade spanat in dig vid poolen, skrattar Mimi

Och vad är egentligen det värsta som kan hända när man tar action?

 


Poddens första gäst! Micro influencing med Sandra Emilia

Skrivet av Sandra Sundström 23.10.2019

sandra emiliaPodden första riktiga avsnitt gästas av Sandra Emilia. Företagaren, föreläsaren, stylisten och influencern delar med sig av sina morgonrutiner, hur hon har byggt sina företag, samt ger många goda råd inom influencervärlden.

Vilken betydelse har ens engagemang på Instagram? Hur mycket tid lägger Sandra ner på sociala medier-plattformen och vad är hennes favoritapp för redigering?

Lyssna och bli inspirerad här:

https://podcastaction.podbean.com/ (Podden kommer också att finnas i podcast appen när som helst) 

Vi går in på djupet om vad en micro influencer är, hur man får samarbeten och hur algoritmen egentligen funkar.

Sandra berättar hur hon för en tid kände att hon var fast i ett mönster

- Jag frågade mig själv: Tycker jag ens om mitt flöde? Blir jag ens inspirerad av mitt flöde och skulle jag följa mig själv om jag hittade mitt konto?

Blir du sugen på Sandras bananplättar efter avsnittet så hittar du receptet här ;)


Framledes så släpps nya avsnitt på tisdagar!


Action! –jag har äntligen blivit med podcast!

Skrivet av Sandra Sundström 22.10.2019 | 1 kommentar(er)

action sandra sundstromNu har även jag blivit med podd! Äntligen! Det är något som varit i process sedan början av året, men timingen har inte varit helt rätt förrän nu.

I podden Action! intervjuar jag entreprenörer, egenföretagare, artister, influencers och frilansare för att ta reda på hur de gör för att ta action för att starta eller komma fram i den riktning de vill.
I podden får ni ta del av gästernas story, tips på hur de tar sig fram, samt vad som håller glöden och drivet vid liv.

Introduktionsavsnittet kan ni lyssna på här:
  
https://www.podbean.com/eu/pb-9wbap-c421d1
och borde även finnas uppe i podcast-appen när som helst!
action med sandra sundstromPhoto: Click by Nelly // Suit: Aukia Vaasa // Edit: Shya Entertainment

Jag är superglad över hur min vision för själva podd-omslaget kom till liv tack vare Nelly (vilket proffs!). Vi möttes upp i Fredags. Hon hade bråttom. Jag hade bråttom. Vi fixade det under 40 minuter och valde ut en bild utan att gå igenom alla. Älskar att jobba effektivt!
Och om någon undrar var den klatchiga kostymer är ifrån så är den från Aukia Vaasa ;) (Detta är inte betald reklam. Jag tyckte bara kostymen var så snygg!)


I samband med att podden tar fart hoppas jag på att bloggen också kommer mer till liv. Här tänkte jag skriva lite om gästerna och vad vi kommer prata om vartefter avsnitten släpps. 
Feedback, frågor eller tips på vad ni vill höra och läsa mer om tas gärna emot! Det är bara att kommentera nedan :) eller dm:a på instagram @stylebyshya

Hoppas ni gillar och att denna podcast kommer inspirera!