Artikel från
ZQJCaFJwrwp9
Publicerad 20 september 2018 kl 08:25

I stället för vanligt socker – alternativen är många

Vad händer i kroppen när vi får i oss socker? Vilka naturliga alternativ finns det att välja mellan i stället för det tillsatta sockret?

Artikeln är en del av temat "Mode och hälsa", som är ett samarbete mellan VBL/ÖT och Sevendays.


Att vitt, raffinerat socker inte är bra för vår hälsa vet de flesta av oss. Och de allra flesta vet också hur lätt det är att falla i sockerträsket och bli näst intill beroende. Men det möjligt att leva ett sockerfritt liv och välja bort socker, och det är helt fantastiskt när man sedan märker skillnaden i det egna välmåendet.

Men vi är ju bara människor, eller hur? Och ibland vill vi ju ha någonting sött att njuta av. Åtminstone jag. Därför är det tur att det finns andra alternativ att välja på i stället för det vanliga sockret.

För att göra det hela lite tydligare ska vi nu ta och reda ut olika begrepp som har med socker att göra, samt presentera några av de naturliga sötningarna som kan vara bättre alternativ till det raffinerade, tillsatta sockret.

Zoom

Mjölkfri glass sötad med endast banan, smart va? Foto: Nathalie AurénVad händer med socker i kroppen?Socker finns i
flera olika former. På innehållsförteckningarna kan det anges som allt från druvsocker, palmsocker och rörsocker till fruktossirap, glukossirap och dextros, och många, många fler. Alla dessa är tillsatt socker och påverkar vår hälsa negativt.

Men låt oss ta det från början.


Varje gång när vi äter något omvandlar kroppen kolhydraterna till socker (glukos). Glukos är samma sak som druvsocker, och det blir till energi i kroppen. När vi får i oss glukos höjs sockerhalten i blodet och ett ämne som heter insulin frigörs. Insulin är ett hormon som ökar cellernas upptag av glukos så att det kan förbrännas och användas som bränsle i kroppen. Och när vi inte behöver mera energi lagras glukoset i levern och musklerna tills vi behöver det nästa gång.


Olika livsmedel höjer blodsockret på olika sätt. För att hålla koll på detta används måttet glykemiskt index (GI). GI-värdet anger hur mycket blodsockret höjs inom en viss tid och hur länge höjningen håller i sig. Livsmedel indelas i olika grupper beroende på hur högt eller lågt GI de har, där lågt GI är mellan 0-50 och högt över 90. Livsmedel med lågt GI tas långsamt upp av kroppen och blodsockernivåerna hålls jämna. Livsmedel med högt GI tas snabbt upp av kroppen och gör att blodsockret skjuter i höjden. Därav benämningarna snabba och långsamma kolhydrater.


Vanligt socker har ett högt GI (97), vilket betyder att det höjer blodsockret väldigt kraftigt. Äter man mycket livsmedel som innehåller socker går blodsocker- och insulinnivåerna upp och ner, och hela kroppen blir belastad på ett ohälsosamt sätt.


Fruktos är en annan form av socker. Vanligt, vitt socker innehåller lika delar fruktos och glukos. Fruktos går inte rakt ut i blodet, utan i stället direkt till levern. Det har dessutom ett lågt GI (22). Det betyder att blodsockret inte höjs på samma sätt som när det är frågan om glukos. Äter vi en liten mängd fruktos, till exempel den mängd vi får i oss från frukt och bär, är detta inget problem. Levern omvandlar fruktoset till energi som antingen används direkt i kroppen eller lagras i levern för framtida behov.


Problemet uppstår när vi upprepade gånger under en längre tid får i oss för mycket socker. Då blir levern överbelastad och dess förmåga att lagra energi försvinner. Fruktos lagras då i stället som fett, vilket kan leda till fettlever som bidrar till andra mycket allvarliga hälsoproblem. Fruktos finns som sagt i frukt och bär, men den verkliga boven är den industriellt tillsatta fruktosen som finns i läsk, saft, juice, glass, godis, bakverk, sylt och andra livsmedel där man tillsatt extra fruktos i form av högfruktossirap (High Fructose Corn Syrup på engelska).

Zoom

Fruktos som finns i bär är inte dåligt för oss, de är även fullproppade med vitaminer och antioxidanter som vi behöver för att må bra. Foto: Nathalie AurénNaturliga alternativ till tillsatt sockerDen senaste tiden har det dykt upp massor med nya alternativ till det vanliga, vita sockret. Flera av dem höjer inte blodsockret på samma sätt och är därmed snällare mot kroppen, medan andra fungerar på samma sätt som tillsatt socker. Jag vill ändå påminna om att socker alltid är socker, och socker i stora mängder är aldrig hälsosamt, oberoende vilken typ av socker det är frågan om. Men jag anser ändå att en kaka sötad med dadlar eller honung alltid är bättre än en kaka sötad med vitt socker.Vad kan vi välja i stället för vitt socker då?Färska frukter och bär


Det enklaste och hälsosammaste sättet att söta är genom att använda färska frukter och bär. Då får vi oss massor med nyttiga vitaminer, mineraler och antioxidanter på samma gång som vi äter gott. Det kan ju inte bli mer naturligt! Banan och färska dadlar är mina personliga favoriter att söta med i bakverk och efterrätter.


Torkad frukt


Torkad frukt som dadlar, russin, aprikoser, plommon och fikon går utmärkt att använda som sötning. Det är allra bäst att välja ekologiskt för att undvika spår av bekämpningsmedel och tillsatt socker. Torkad frukt innehåller dock mera socker än färska och ska därför inte överkonsumeras.Björksocker


Björksocker, eller xylitol, är en sockeralkohol. Det utvinns från björkens sav, och hittas även i små mängder i vissa frukter och bär. Björksocker ser ut som vanligt socker och är lika sött, vilket gör att den smidigt kan ersätta det vanliga sockret i recept och liknande. Björksocker innehåller dessutom 40 procent mindre kalorier. Det har ett lågt GI (7), vilket gör att blodsockret inte skjuter i höjden. Används sparsamt eftersom det för vissa kan orsaka gasbildning.

Finns att köpas i hälsokostaffärer och i större matbutiker.Erythritol


Erythritol är också en sockeralkohol och säljs under namnen sukrin och sötin, och även erythritol här i Finland. Det innehåller inga kalorier och har ett GI-värde på 0. Används på samma sätt som björksocker.


Finns att köpas i hälsokostaffärer och i större matbutiker.Kokossocker


Kokossocker utvinns från nektar i kokospalmens blomma. Kokosnektar finns även att köpas i flytande form. Kokossocker har ett relativt lågt GI (35) och innehåller lite mera näringsämnen än vanligt socker. Smakar svagt av kola och passar bra att använda till bakning.


Finns att köpas i hälsokostaffärer och i större matbutiker.Agavesirap


Agavesirap påminner om flytande honung och kommer från en växt som liknar kaktus. Agavesirap har ett lågt GI (30), men innehåller väldigt mycket fruktos och största delen av dess näringsämnen försvinner tyvärr under utvinningen. Därför anses den trots allt inte vara speciellt hälsosam. Går att använda till bakning och liknande.


Finns att köpas i hälsokostaffärer och i större matbutiker.Honung


Honung har sedan urminnes tider använts som naturlig sötning och brukar kallas för "naturens guld". Honung innehåller lika mycket energi som vanligt socker, men har ett lite lägre GI (70). Finns i de flesta hem och är enkelt att använda. Passar bra att använda till bakning.

Blogg: Flow Kitchen
Instagram: aurennathalie


Artikeln är en del av temat "Mode och hälsa", som är ett samarbete mellan VBL/ÖT och Sevendays.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar